Permanente winterknip voer voor discussie op gemeenteraad in Tielt: “Je dreigt middenstanders tegen elkaar op te zetten”
Nagenoeg de voltallige oppositie was donderdagavond verrast dat de knip zo plots permanent ingevoerd werd. Eerder schreven we al dat enkele horecazaken alvast van plan zijn om tijdens die ‘winterknip’ afgesloten terrasconstructies te plaatsen. Volgens de oppositie is niet duidelijk wanneer en waarom er precies beslist werd om de knip permanent in te voeren.
Het agendapunt over de uitbreiding van het terrasreglement van Tielt, dat de winterconstructies bij de café mogelijk maakt, opende met de zinsnede ‘Gezien de knip permanent werd ingevoerd’. Daar had de oppositie vragen bij. “Dat is pertinent onwaar. Want hier op deze raad is nog geen politiereglement gepasseerd waarin dat staat”, aldus Simon Bekaert (Vooruit). “We hadden eerder een consensus om de knip van Pinksteren tot de septemberkermis in te voeren en we betreuren dat er daar van afgestapt wordt. Nu al zijn er senioren en minder mobiele mensen die het moeilijk hebben met de doorgang. Als er straks een constructie tot tegen de stoeprand komt, zal dat niet verbeteren. Tot slot dreig je met dit reglement middenstanders tegen elkaar op te zetten. En bovendien kan je niet eens met zekerheid zeggen dat dit reglement in een volgende legislatuur ook blijft gelden.”
“Nu al zijn er senioren en minder mobiele mensen die het moeilijk hebben met de doorgang. Als er straks een constructie tot tegen de stoeprand komt, zal dat niet verbeteren”
Groen reageerde dan weer erg positief op het nieuws. “Wij zijn erg tevreden dat de knip behouden blijft”, aldus An Vanden Bussche. “Dat er tijdens de winter ook extra terrasruimte komt, juichen we toe.” Henk Mauws (Team Burgemeester) drukte de vrees uit dat het allemaal zwarte dozen zouden worden, aangezien er voor de constructies (volgens het reglement) voor hetzelfde zwart gekozen moet worden als dat van de luifels. Veerle Vervaeke (Team Burgemeester) vroeg zich dan weer af hoe de evaluatie in de loop was gegaan. Mia Callewaert (Team Burgemeester) tot slot vroeg zich af of de meerderheid de petitie met 1.000 handtekeningen dan zomaar naast zich neer had gelegd, waarop ze zelfs stelde dat Tielt ‘een peststad voor automobilisten’ was geworden.
Verandering
“De wereld verandert”, counterde schepen van lokale economie Hedwig Verdoodt (CD&V). “We zijn ons ervan bewust dat er voor- en tegenstanders zijn. Maar de manier van winkelen is veranderd, terwijl ook de seizoenen veranderen. Ook in oktober kan het weer goed genoeg zijn voor een terrasje. Wat de veiligheid betreft, nu lopen voetgangers en fietsers daar ook al samen op straat dus ik zie geen problemen. En zwarte dozen zullen het niet worden, want er komt veel glas, waardoor alles luchtig zal ogen.”
Daarop gaf Verdoodt het woord aan mobiliteitsschepen en partijgenoot Vincent Byttebier. “Dit maakte deel uit van de testfase en was in het eerste ontwerp van het verkeersleefbaarheidsplan opgenomen. Bij een evaluatie werd beslist om de knip te behouden. Verder werd wel degelijk rekening gehouden met de petitie, aangezien er na de testfase van het mobiliteitsplan toch verschillende aanpassingen doorgevoerd werden. (zoals aan de fel bekritiseerde knip aan den Bek, red.).”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier