Overeenkomst met provincie voor ontwikkeling voormalig Dadipark tot landschappelijk waterpark goedgekeurd
De gemeenteraad van Moorslede keurde unaniem de samenwerkingsovereenkomst met de provincie West-Vlaanderen goed voor de ontwikkeling van het voormalige Dadipark in deelgemeente Dadizele tot een landschappelijk waterpark. “Misschien komt het in het najaar tot de eerste spadesteek”, hoopt burgemeester Ward Vergote (Visie). “Deze overeenkomst is een absolute mijlpaal in het dossier Dadipark.”
“Er kan na vandaag overgegaan worden tot de effectieve uitvoering van wat wij als gemeente steeds voor ogen hadden: het Dadipark ter beschikking stellen van al onze inwoners, een aantrekkingspool voor Toerisme Dadizele, en last but nog least, de buffercapaciteit van de Heulebeek gevoelig verhogen, ter voorkoming van overstromingen. Eerst zorgt de provincie voor een studie over de invulling.”
Laagdynamische recreatie
“Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat wij als lokaal bestuur begonnen aan de zoektocht naar een nieuwe invulling voor de site Dadipark. De bestuursmeerderheid nam het initiatief om een constructieve samenwerking te zoeken tussen de gemeente, de eigenaars van de site en de provincie.”
“Via een WinVorm-project resulteerde dat uiteindelijk in een masterplan waarbij een win-winsituatie werd mogelijk gemaakt. Centraal in het masterplan staat de creatie van een landschappelijk waterpark, aangevuld met een woonontwikkeling aan de rand en de realisatie van vier ontwikkelvelden voor laagdynamische recreatie.”
Ruimtelijk uitvoeringsplan
In juni vorig jaar werd een convenant ondertekend tussen nv Dadipark, de gemeente en de provincie, waarbij de private grondeigenaar kosteloos grond zal afstaan aan de gemeente, die op haar beurt alle gronden waarover zij beschikt in het Dadipark kosteloos ter beschikking zal stellen aan de provincie in functie van de waterbuffering.
Ondertussen werd het masterplan ook omgezet in een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). De definitieve vaststelling hiervan vond plaats op de gemeenteraad van september vorig jaar. “Eind vorig jaar zaten we opnieuw aan tafel met de provincie om een belangrijke samenwerkingsovereenkomst op te stellen tussen beide partijen, afspraken over ‘wie doet wat’”, vervolgt de burgemeester. “Dit document werd al door de deputatie goedgekeurd en getekend.”
“Door de goedkeuring kunnen we binnenkort starten met de effectieve uitvoering van de werken” – burgemeester Ward Vergote
“Door omstandigheden bleef de samenwerkingsovereenkomst even liggen bij de provincie. Maar nu is het duidelijk dat we volop verder kunnen gaan met het project. Door de goedkeuring kunnen we binnenkort starten met de effectieve uitvoering van de werken. Samengevat zal de provincie zorgen voor de inrichtingsstudie die het volledige landschapspark omvat, uitgenomen de parking en de private eigendommen. Deze inrichtingsstudie zorgt voor uniformiteit betreffende het ontwerp en zorgt er ook voor dat de provincie grotendeels de inrichting kan aansturen vanuit het waterverhaal.
“De provincie zal ook instaan voor het laten uitvoeren van het archeologisch onderzoek en zal de omgevingsvergunning aanvragen voor de waterwerken en de realisatie van het landschappelijk waterpark. Na het bekomen van de omgevingsvergunning zal de provincie instaan voor de (basis)inrichting van het park.”
Waterwerken
Dit impliceert grondverzet en werken in functie van waterbuffering, onder meer het openleggen en herprofileren van de waterloop, hermeanderen van de Heulebeek, en overstromingsruimte voorzien voor minstens 20.000 kubieke meter. “Hopelijk veel meer”, zegt Vergote.
“Tot slot zal de provincie ook zorgen voor de basisaanleg van een landschappelijk waterpark ten noorden en zuiden van de Heulebeek op de terreinen in publieke eigendom. Dat impliceert uitvoering van de waterwerken en de basisaanleg van groen en een padenstructuur in functie van wandelen. Na de basisinrichting van het park zal de provincie enkel instaan voor het onderhoud van de waterloop doorheen het park.
Engagement gemeente
Het engagement van de gemeente omvat onder meer het uitwerken van aspecten die in een algemene inrichtingsstudie dienen te staan. Bijvoorbeeld: te onderzoeken zaken op het vlak van mobiliteit, verkeersontsluiting, parkeren, erfgoed, privacy.
Evenals de verdere inrichting en afwerking van het park. Zoals bijvoorbeeld: eventuele aanleg van nutsleidingen, paden of interne wegenis in functie van bereikbaarheid, speelelementen, straatmeubilair, picknickplaats, verlichting. Na de basisinrichting van het park staat de gemeente Moorslede in voor het beheer en onderhoud van het park en de realisatie van parking of parkeergelegenheid.
Vragen oppositie
Er kwamen verschillende vragen en opmerkingen van de oppositie. Zo vroeg fractieleider Veerle Demeulenaere (NVAPlus) hoe belastend het onderhoud zal zijn voor het gemeentepersoneel. “Het lijkt me haalbaar met onze medewerkers en daarbij ook sociale tewerkstelling waarop we nu al een beroep doen”, aldus de burgemeester.
Volgens Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) wordt het voor de gemeente financieel een zeer zware last en deed hij een oproep om alles goed te becijferen. Fractieleider Ward Gillis vroeg of er al zicht is op de verwerving van gronden die eigendom van de gemeente worden. “We weten nog niet welke gronden ter beschikking zullen zijn”, aldus Ward Vergote. “Eens dat is bepaald, kunnen we komen tot een overdracht.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier