Opschudding tijdens gemeenteraad Kuurne: “Dit is normvervaging en graaipolitiek”, aldus Tom Leece (Nieuw Kuurne)
De Kuurnse gemeenteraad van 4 juli verliep erg routineus, maar het venijn zat in de staart. Tijdens de variaronde startte Tom Leece (Nieuw Kuurne) een aanval naar de burgemeester en zijn schepencollege. Hij had namelijk de onkosten van de afgelopen drie jaar ingekeken en was tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen, aldus Leece zelf. “Wat doen taarten, pralines of sponsoring van een voetbalclub in de onkosten?”
De gemeenteraad in Kuurne verliep geruisloos tot gemeenteraadslid Tom Leece aan z’n drie vragen kwam tijdens de variaronde. In een eerste vraag uitte Leece eerst nog enkele ergernissen die hij had na het volgen van het infomoment van de gemeente en intercommunale Leiedal in de Sint-Pieterskerk. Het infomoment ging over de toekomst van de drie parochiekerken in Kuurne. De politicus vroeg zich af of de gemeente beter niet zelf alles zou regelen in plaats van samen te werken met Leiedal. Schepen voor Openbare Ruimte Willem Vanwynsberghe (Burg+) gaf toe dat het infomoment beter kon worden geregeld en zou nog exacte cijfers bezorgen. De samenwerking met Leiedal bleef hij echter achter staan.
Nieuwe school
De tweede vraag van het gemeenteraadslid ging over de nieuwe school op de Hippodroomsite: “Laat ons eerlijk zijn. Wij vinden dit een heel duur project voor een relatief kleine gemeente. Het is wel een heel mooie school geworden, vanbinnen althans. We hebben wel een vraag over de veiligheid van de leerlingen. Vooral het kruispunt waar de voetgangers en fietsers vanuit de verbindingsweg de Koning Boudewijnstraat op kunnen komen, baart ons zorgen. Er moeten ook duidelijke afspraken worden gemaakt met vzw Hippodroom om de veiligheid op drukke momenten te garanderen.” Schepen van Onderwijs Jan Deprez (CD&V) verzekerde dat er al werk van wordt gemaakt.
Het was uiteindelijk het derde punt van het Nieuw Kuurne-gemeenteraadslid dat voor wat wrevel zorgde. Hij had namelijk de onkostencijfers van de schepenen en burgemeester vorige week ingekeken en was verbouwereerd: “Meneer de voorzitter. Ik wil u feliciteren. U bent namelijk de enige die 0 euro onkosten heeft gehad in de afgelopen drie jaar”, startte hij z’n betoog.
Normvervaging en graaipolitiek
“Het is ongelofelijk wat ik allemaal gezien heb. Veel zaken zijn volgens mij ronduit onwettig en andere zaken op z’n minst deontologisch fout. Sommige onkosten werden zelfs tweemaal terugbetaald. Zijn pralines, taarten, sponsoring aan voetbalclubs, enz. écht noodzakelijk voor de uitvoering van jullie mandaat? Ik noem dat normvervaging en graaipolitiek. En dan zijn jullie verbaasd dat mensen niet meer vertrouwen in de politiek?” Leece wou dan ook graag de deontologische commissie samenroepen om zich over deze vaststellingen te buigen.
Controlemechanisme
Daarna doorliep de algemeen directeur Els Persyn de wetgeving rond het indienen van onkosten. “De wettelijke regelgeving ter zake laat toe dat mandatarissen, zoals een burgemeester en schepenen, zich onkosten, die in verband staan met zijn functie als mandataris, te laten terugbetalen. Daarnaast hebben wij ook een huishoudelijk reglement vanuit de gemeente die in een zitting in 2019 is goedgekeurd. We werken ook steeds met bewijsmateriaal voor die onkosten en die worden gecontroleerd door onze diensten.”
De voorzitter Chris Delneste stelde daarop voor om met alle fracties eens samen te komen voor een debat hierover. Hij riep het gemeenteraadslid ook op om onregelmatigheden door te geven, maar wou er op de gemeenteraad geen circus van maken. Rik Bouckaert (Open Vld) had ten slotte het laatste woord: “Kijk, chapeau dat je je werk als oppositie doet. Als je echt een onwettigheid hebt gevonden, dan raad ik je aan om een klacht in te dienen bij de provincie. Maar dat hier gaan aanhalen helpt uiteindelijk niets.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier