“Oostende mag geen speelplaats zijn voor criminelen”: Vlaams Belang duidt Tom Lamont aan als lijsttrekker

Tom Lamont is sinds 2020 voltijds actief voor Vlaams Belang als begeleider van lokale afdelingen. © efo
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vlaams Belang Oostende heeft Tom Lamont aangeduid als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het kersvers Vlaams parlementslid wil het vertrouwen in de politiek herstellen door middel van bindende referenda en hamert op het onveiligheidsgevoel.

“Ik kreeg tijdens de voorbije campagne veel steun van de afdeling en de Oostendenaars. Ik had in Oostende van alle VB-kandidaten de meeste voorkeurstemmen. Alle 7 Oostendse kandidaten op de Vlaamse en federale lijst deden het goed. Ik kreeg veel steun van Christaan Verougstraete en Patrick De Vydt.” Lamont is van opleiding leraar, werkte in de automobielsector en is sinds 2020 voltijds actief voor Vlaams Belang als begeleider van lokale afdelingen.

Veiligheid

“Ik word aangesproken door jonge gezinnen die twijfelen om hun kinderen hier te laten opgroeien en zelfs overwegen om weg te trekken uit de stad. Dat leidt tot een nog grijzere bevolking in Oostende. 36 procent is ouder dan 60 jaar. We moeten inzetten om jonge mensen hier te houden en het veiligheidsgevoel is daarbij een belangrijke factor”, zegt Lamont over het kernthema van zijn partij. “Uit onderzoek blijkt dat ook ouderen zich steeds minder veilig voelen in hun stad. Dat willen we oplossen door de pakkans te verhogen met meer blauw op straat. Er is de voorbije legislatuur op dat vlak al wel wat gerealiseerd, maar het mag nog meer zijn. Met bijvoorbeeld meer camerabeveiliging. En er moet lokaal meer druk gezet worden op de opvolging van daders. Oostende mag geen speelplaats zijn voor criminelen.”

Referenda

“Een ander punt is het vertrouwen in de politiek. Dat wordt overal aangetast. We willen dat herstellen door meer directe democratie in de vorm van bindende referenda. Zo geef je de inwoners meer inspraak. Bijvoorbeeld over de zone 30 of de bouwplannen op de site van de Thermen. Rond dat dossier zullen we in ons verkiezingsprogramma ook de geschiedenis duiden en wat er de voorbije jaren allemaal fout liep. Oostende heeft bijvoorbeeld de uitbater nooit in gebreke gesteld voor niet uitgevoerde werken voor renovatie.”

Lamont zit in de raad van bestuur van Mu.Zee en wil dat die naar waarde geschat wordt : “De stad communiceert heel voorbarig. De raad van bestuur is niet op de hoogte over de inhoud van het dossier. We zijn niet tegen een verhuis, maar hebben geen info over de kostprijs. De kans dat de raad van bestuur meegaat in dit verhaal is heel klein. De stad denkt ook verkeerdelijk dat de Vlaamse Regering mensen afvaardigt in Mu.Zee. Dat klopt niet. Dat gebeurt door het Vlaams parlement. Mijn eerste parlementaire vraag ging trouwens over het Thermae Palace en de verhuis van Mu.Zee.”

Wesley Deschuytter

Toch is de aanstelling van Tom Lamont als lijsttrekker verrassend : tot begin dit jaar woonde hij nog in Deerlijk. Eerder werd namelijk gemeenteraadslid Wesley Deschuytter naar voor geschoven als lijsttrekker; het VB-hoofdkwartier had een andere visie en wilde Lamont als kandidaat. Bij meerdere kandidaten adviseert het provinciaal bestuur. Het (nationaal) partijbestuur nam akte, hakte de knoop door en bevestigde nu Tom Lamont als lijsttrekker.

“Ik heb met iedereen gesproken. Vijf van de zes gemeenteraadsleden zullen opnieuw op de lijst staan. Wesley besliste zich niet meer te engageren. Ik heb met hem altijd een goed contact gehad en dat is nog steeds zo. Hij is wel teleurgesteld en dat begrijp ik ook. Ik heb hem wel de kans gegeven om op de lijst te staan. Ik respecteer zijn keuze om niet op te komen. Ik blijf contact houden want hij heeft zijn verdiensten en leverde goed werk in de gemeenteraad”, zegt Lamont die enigszins verveeld zit met de zaak en duidelijk geen olie op het vuur wil gooien. Wesley Deschuytter reageerde ook : “Ik sta nog altijd 100 procent achter de ideologie van het Vlaams Belang maar ik vind het schandalig wat er gebeurde. Mensonterend zelfs. Ik heb moeite met het vals en achterbaks gedoe en de zaken die buiten de lokale afdeling beslist werden. Ik ga niet meer verder in de politiek en zal mijn mandaat tot het einde uit doen. Het zorgt immers voor te veel stress en gezever. Er is ook hypocrisie en ik heb beslist dat de poppenkast voor mij na deze legislatuur ophoudt.”

Vernieuwing

Vlaams Belang haalde in 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen 13 procent van de stemmen, goed voor 6 zetels. Bij de Vlaamse en federale verkiezingen van 9 juni draaide de score rond de 24 procent. “We mogen niet voorbarig zijn en kunnen deze resultaten niet zomaar vertalen naar de komende lokale verkiezingen. Veel andere factoren spelen mee zoals het wegvallen van de opkomstplicht en het bestaan van een kartellijst. Het zou een mooie zaak zijn als we stijgen naar 8 zetels. We zullen ook nieuwe mensen lanceren. Oudere raadsleden, zoals Reddy De Mey die 80 jaar is, kunnen hun ervaring doorgeven. Hij krijgt trouwens een plaats in de top 10, net zoals onze andere raadsleden. De stijging in zetels zal ons ook toelaten nieuwe mensen kansen te geven.”

Lamont probeert Vlaams Belang een plaats te geven in de kiesstrijd tussen Tommelein en Crombez : “Wij zijn het enige rechtse alternatief in Oostende. Als je stemt op Open VLD krijg je er de linkse groenen bij. En als je op N-VA stemt dan krijg je er Vooruit bij want wat zich op Vlaams niveau afspeelt, zullen ze ook lokaal doortrekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier