Nieuwe theaterzaal zet Anzegem op culturele kaart, oppositie ziet “financiële strop”

“Ik geloof heel hard in de noodzaak van deze theaterzaal waarbij het uitgangspunt blijft dat al deze investeringen worden gedaan op het tempo en naar de financiële mogelijkheden van Anzegem”, zegt schepen van Patrimonium en Financiën Louis Degroote. © GV
Gerda Verbeke

In het nieuw gemeentepunt komt een gloednieuwe theaterzaal met een capaciteit van 260 cultuurliefhebbers. Hiermee zet Anzegem zich niet alleen op de kaart, het is in de eerste plaats een investering in het rijke lokale verenigingsleven, een volwaardig podium voor professionele gezelschappen en een zaal die voldoet aan de veiligheidsnomen anno 2023 waar het gemeentepersoneel met plezier zal werken. “Wij zijn zeer tevreden dat er werk gemaakt wordt van moderne culturele infrastructuur die voldoet aan alle eisen”, aldus de voorzitter van de cultuurraad Anzegem Frank Furniere (67).

In 2019 kochten de gemeente een voormalige textielweverij op de Heirbaan 73 in Ingooigem. “Op deze site zullen we de gemeentelijke dienstverlening centraliseren, maar het is de bedoeling dat de plek meer wordt dan alleen maar een gemeentehuis”, zegt schepen van Financiën Louis Degroote (Samen één). “Het wordt een punt waar mensen samenkomen en elkaar kunnen ontmoeten. Daarom is er, naast de administratieve en technische diensten, ook plaats voor onder andere een polyvalente zaal, de bibliotheek en een theaterzaal.”

De voorbereidende studie voor de theaterzaal werd afgerond en er kunnen offertes opgevraagd worden. Concreet zal er een vaste tribune komen met stoffen zetels. Ook zal er geïnvesteerd worden in goede audiovisuele technieken, een aparte bar en foyer.

1,1 miljoen euro

De geschatte kostprijs bedraagt 1,1 miljoen euro inclusief BTW. “Vanzelfsprekend hangt aan dergelijke zaal een redelijk prijskaartje, je kan immers geen omelet maken zonder eieren te breken”, stelt schepen Degroote. “Toch proberen we ook hierin keuzes te maken die rekening houden met de budgetten en mogelijkheden van de gemeente. Zo werd er geopteerd voor een vaste tribune die stukken goedkoper is dan een uitschuifbare tribune. Ook werd de optie voor de projectie van films basic omschreven, zodat ook hierop kan worden bespaard. De gemeente zet wel volop in op moderne technieken, moderne verlichting en audio die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. De nieuwe theaterzaal moet op die manier een thuis kunnen bieden voor dans, muziek en toneel. Ook voor het personeel van de gemeente zal het veel gemakkelijker en veiliger werken zijn met onder andere loopbruggen om de lampen te richten en af te stellen.”

“Op de laatste Algemene Vergadering gaf schepen van Cultuur Yannick Ducatteeuw (INZET) ons heel wat uitleg over de mogelijkheden van het nieuw gemeentepunt aan opbergruimtes, het aantal zalen enzoverder”, zegt Frank Furniere. “Hij deed ook uit de doeken dat er bepaalde afwegingen gemaakt werden in functie van de kostprijs. Zo is er het voorbeeld van de theaterzaal in Halle waar er een mobiele, multifunctionele tribune is met bijhorende hoge kostprijs. De technische inrichting en de akoestiek zijn belangrijk zowel voor de spelers als voor het publiek en daar kan je heel ver ingaan. Het Anzegems gemeentebestuur opteerde voor een vaste tribune om de kosten beheersbaar te houden. Momenteel is er een plaatstekort om al de verengingen tijdens het theaterseizoen in de winter een podium te geven, dus die theaterzaal zal goed van pas komen.”

Oppositie houdt been stijf tijdens gemeenteraad

Tijdens de jongste gemeenteraad werd de lastvoorwaarden en gunningswijze goedgekeurd van de technische en audio-visuele inrichting met een vaste tribune, een professioneel ophangsysteem voor audio en verlichting, extra ruimte voor decors en kleedkamers.

“Vanzelfsprekend hangt aan dergelijke zaal een redelijk prijskaartje, je kan immers geen omelet maken zonder eieren te breken” – schepen Degroote

De oppositie blijft echter haar been stijf houden wat betreft het volledige concept van de voormalige textielsite Escolys. “Onze tussenkomst op de gemeenteraad van 11 april heeft geen aarde aan de dijk gebracht”, aldus oppositieraadslid Eddy Recour (CD&V-Eendracht). “Het schepencollege stelde drie nieuwe projecten voor in de oude fabriek Escolys. Het gaat over het plaatsen van keermuren (€70.040), het inrichten van een theaterzaal (€453.687 + €391.426 + €261.965 of samen €1.107.078) en een nieuwe relighting (231.205 €). De meerderheid (Samen één/Inzet en N-VA) heeft alles goedgekeurd en wij, zes oppositie-raadsleden, zaten er verweesd bij voor spek en bonen. Het faillissement van onze geliefde gemeente is nabij en wij vragen ons af wie verantwoordelijk zal zijn voor deze financiële strop. ‘Only’ in Anzegem kan men dergelijk klucht opvoeren zonder tegenstand. In de gemeenteraad hebben wij terug sterk geprotesteerd tegen deze gigantische bestedingen van het belastinggeld van onze inwoners. Het gebouw werd indertijd aangekocht zonder bodem- en asbestattesten voor de ronde som van 7,5 miljoen euro.”

Lange termijninvestering

De gemeente loopt op dit moment achter op de omliggende gemeentes voor wat betreft aangeboden cultuurinfrastructuur. “In Avelgem en Waregem staan moderne theaterzalen en in Deerlijk heeft men ook het voornemen om tot de bouw van een nieuwe theaterzaal over te gaan”, vervolgt schepen Degroote. “Een investering in een moderne theaterzaal is dan ook hoogstnodig en is een investering in de toekomst. Niet alleen de toekomst van cultuur in Anzegem maar ook de toekomst van de lokale verenigingen. Een nieuwe theaterzaal zal bovendien voor enkele tientallen jaren dienst kunnen doen en is dus een investering op lange termijn die heel Anzegem kan dienen. Ik geloof heel hard in de noodzaak van deze theaterzaal waarbij het uitgangspunt blijft dat al deze investeringen worden gedaan op het tempo en naar de financiële mogelijkheden van Anzegem.”

Als reactie op de oppositie wat de keermuren betreft, stelt de schepen dat deze essentieel zijn voor de goede opslag van losse materialen voor de technische dienst, zoals zand, aarde en schors. “Ik vind het bijzonder jammer dat de oppositie, verblind door onwrikbare haat tegenover dit project, ook de vlotte werking van de technische dienst wil hypothekeren”, stelt schepen Degroote. “En de relighting die werd goedgekeurd, is die van de kantoren en de overdekte gang. Hiervan bedraagt de kostprijs geen 200.000 euro maar 92.000 euro. Bovendien werden hiervoor aanzienlijke subsidies bekomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier