Nieuwe procedure gestart voor uitbesteding gezinszorg, aanvullende thuiszorg en catering

© (Foto Belga)
© (Foto Belga)
Gillian Lowyck

Door de coronacrisis werd de selectieprocedure voor de verderzetting van de diensten gezinszorg, aanvullende thuiszorg en catering geschorst. Er wordt nu een nieuwe procedure met ruimere mededinging opgestart. “Hierbij is er extra aandacht voor goede voorwaarden voor onze medewerkers en een kwaliteitsvolle dienstverlening.”

Bij de opmaak van het Meerjarenplan 2020-2025 besliste stad Oostende om niet langer taken uit te voeren die door het middenveld of door andere publieke of private partners kunnen worden georganiseerd om zich zo te concentreren op de kerntaken en evenwichtige stadsfinanciën. Daarom werd een selectieprocedure opgestart om een geschikte publieke rechtspersoon te vinden die de activiteiten gezinszorg, aanvullende thuiszorg en catering kan verderzetten. Er was heel wat protest tegen de maatregel, onder meer van de fractie SP.A-Stadsmakers. Eind 2019 trokken de personeelsleden zelfs door de Oostendse straten om hun protest kenbaar te maken.

De coronacrisis zorgde voor onduidelijkheid en heel wat uitdagingen. Daarom werd die selectieprocedure vorig jaar voorlopig geschorst. “Deze procedure wordt nu stopgezet zodat straks een nieuwe procedure met ruimere mededinging kan worden opgestart. Stad Oostende wenst immers meer voorstellen met elkaar te kunnen vergelijken”, klinkt het nu.

“Stank voor dank”

Niet onverwacht reageert de oppositiefractie SP.A-Stadsmakers heel kritisch. “Bij de betrokken personeelsleden leeft er nu vooral een gevoel van stank voor dank”, zegt gemeenteraadslid Jeroen Soete. “De mensen van de thuiszorg, gezinshulp en de keuken wrongen zich het afgelopen jaar tijdens de coronacrisis echt wel in bochten. Niets was te veel gevraagd voor de mensen van de keuken. Medewerkers van de thuiszorg sprongen bij in onze rusthuizen tijdens de ergste crisisdagen… Ze zetten zich één voor één keihard in, in moeilijke omstandigheden, en worden nu alsnog bedankt voor de moeite. Gisteren coronaheld, vandaag aan de deur gezet wegens te duur én geen kerntaak. Dat moet een enorm bittere pil zijn.”

SP.A-Stadsmakers: “Gisteren coronaheld, vandaag aan de deur gezet”

“Wij blijven het onbegrijpelijk vinden dat het stadsbestuur in deze crisistijden mordicus vasthoudt aan het schrappen van 200 Oostendse jobs”, vervolgt Soete. “En om wat te bereiken? Om die mensen straks dezelfde job aan een lager loon te laten uitvoeren? Om te besparen op de kwaliteit van het eten in onze rusthuizen en dienstencentra? Allemaal keuzes waar onze fractie zich zal blijven tegen verzetten.”

“Niet eenvoudig, maar weloverwogen”

“De keuze voor een nieuwe procedure is geen eenvoudige maar een weloverwogen beslissing”, zegt het stadsbestuur. “We benadrukken dat stad Oostende veel respect heeft voor iedereen die zich keihard inzet voor onze burgers in deze uitzonderlijke tijden. In het bestek van de nieuwe procedure zal er aandacht zijn voor goede voorwaarden voor onze medewerkers, net als voor een kwaliteitsvolle dienstverlening.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.