Naam nieuwe Diepemeers botst op verzet in gemeenteraad: “Kaarsenfabriek doet me denken aan de branden die er ooit waren”

De fabriek werd vier keer getroffen door een brand. De laatste keer was dat op 22 oktober 1982 en dat was wellicht ook de hevigste. © ‘Westhoek verbeeldt’, privécollectie
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Gemeenteraadslid Isabel Sticker (Open Vld) kan zich niet vinden in het voorstel om de nieuwe wijk langs Diepemeers de naam Kaarsenfabriek te geven. “Het doet denken aan de zware branden die daar ooit plaatsvonden en die op mij als kind een diepe indruk nalieten”, aldus het raadslid. Burgemeester Christof Dejaegher (cd&v) vindt het een beetje vergezocht. “Het is nu eenmaal zo dat daar de kaarsenfabriek te vinden was en nergens elders.”

Langs Diepemeers in Poperinge was gedurende tientallen jaren de kaarsenfabriek Dezillie te vinden. De fabriek werd vier keer getroffen door een brand. De laatste keer was dat op 22 oktober 1982 en dat was wellicht ook de hevigste. De totale schade werd toen geraamd op 45 miljoen oude Belgische frank (1.125.000 euro) geraamd. Het betekende meteen de doodsteek voor de vestiging in Poperinge.

Het college van burgemeester en schepenen van de stad Poperinge verleende in juni van dit jaar een omgevingsvergunning voor het realiseren van een verkaveling met 42 ééngezinswoningen op de site waar voorheen de fabriek stond. Het woningbouwproject in de Diepemeers wordt gerealiseerd door bouwonderneming Catteeu. Het stadsbestuur startte de procedure op de nieuwe wijk een straatnaam te geven. “De voorkeur moet worden verleend aan gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de volkskunde en de toponymie (Toponymie of plaatsnaamkunde is een tak van de taalkunde die plaatsnamen of toponiemen probeert op te sporen en te verklaren, nvdr)”, aldus burgemeester Christof Dejaegher (cd&v). “Zoals gebruikelijk werd de archivaris om voorstellen verzocht. Die stelde naam Kaarsenfabriek voor voor de nieuwe verkaveling. Een definitieve beslissing volgt na openbaar onderzoek en na advies van de culture raad.

Negatieve bijklank

Iemand die zich niet kan vinden in de naam is gemeenteraadslid Isabel Sticker (Open Vld). “We begrijpen van waar het voorstel komt, gezien de fabriek op de site gelegen was”, zei Isabel Sticker op de laatste gemeenteraad. “Maar volgens mij is het naam die niet echt goed bekt, maar dat is een persoonlijke bedenking. Voor mij heeft de naam een negatieve bijklank, omdat de fabriek wordt gelinkt aan meerdere branden. Ik was toen een klein kind, maar het liet een hevige indruk bij mij na. Wij zouden liever een naam hebben als Kleinemeers of Kortemeers, wat beter past bij Diepemeers.”

Burgemeester Christof Dejaegher (cd&v) vindt wat raadslid Sticker zegt een beetje vergezocht. “Er zijn inderdaad enkele branden geweest, maar de naam verwijst naar de activiteiten die er op de site zijn geweest. Een beetje vreemd om daar nu een overmachtssituatie bij te halen. Het is nu eenmaal zo dat daar de kaarsenfabriek te vinden was en nergens elders. Er zijn trouwens nog voorbeelden van toponiemen, ik denk aan het Vliegend Paard en de Suikerfabriek in Veurne.”

“Dat klopt”, reageerde Isabel Sticker. “Maar bij mijn weten heeft het daar nooit gebrand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier