Na anderhalf uur schorsing gemeenteraad: stadsbestuur voert onderzoek naar schending van contract Thermenhotel

Lege banken tijdens de langdurige schorsing. © EF
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Coup de théatre op de gemeenteraad waar het Thermendossier te sprake kwam. Er komt een onderzoek naar de bewering dat één van de betrokkenen zich inkocht bij de vennootschap die als project manager zal aangesteld worden. Het schepencollege zou niet op de hoogte geweest zijn van die actie.

Het Thermendossier staat al jaren ter discussie en kwam maandagavond opnieuw uitgebreid ter sprake op de gemeenteraad tijdens interpellaties. Yves Miroir (onafh.) pakte het anders aan en had een voorstel om de samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams gewest (dat weigert om meer geld in het dossier te pompen) op te schorten.

Hij haalde aan dat het Vlaams gewest die grond niet mag overdragen. Aanvankelijk werd gedacht dat zijn voorstel zou weggestemd worden, maar Miroir dropte een bommetje en stelde vragen over de goeder trouw van de betrokkenen.

Voor het Thermendossier werken Oostende, de NV Restotel (uitbaters Thermae Palace) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen samen. Ze zullen daarvoor een projectvennootschap oprichten. Dat venootschap zal op haar beurt een Project Manager aanstellen.

“In de overeenkomst staat dat de partijen waken over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Die onafhankelijkheid komt wel in het gedrang want in de aangestelde vennootschap Kaizer BV heeft één van de vennoten van Restotel zich ingekocht voor 600.000 euro. Ze zijn helemaal niet onafhankelijk.”

Miroir waarschuwde en had het over voorkennis. Jeroen Soete (Vooruit) stelde het scherp : “Een van de betrokken partners van de projectvennootschap is ook aandeelhouder van de projectmanager. Wisten jullie dat ?” Bevoegd schepen Björn Anseeuw was duidelijk verrast en gaf toe dat men niet op de hoogte was over de inkoop.

Schorsing van 1,5 uur

Er volgde een schorsing van 22:00 tot 23.30 uur waarbij de meerderheid (Open VLD, N-VA, Groen en CD&V) zich terugtrok en overleg pleegde. De voorbije decennia was er nog niet zo’n langduruige schorsing. Finaal was er een amendement van de meerderheid op het voorstel van Miroir.

Daarin gaven ze hem gelijk : “Yves Miroir wees ons op een publicatie in het Staatsblad van 15 januari 2024 die mogelijks een schending van de bepalingen inhoudt. De informatie is nieuw voor het schepencollege en we zullen daarom onderzoeken of er sprake is van een schending van de modaliteiten van de overeenkomst. We zullen de gemeenteraad op de hoogte brengen van het resultaat van dit onderzoek.”

Het punt werd unaniem goedgekeurd. Zowel burgemeester Bart Tommelein en bevoegd schepen Björn Anseeuw zeiden dat de informatie en mogelijks een extra zitting, geen twee weken op zich zou laten wachten. Miroir verdaagde daarop nog extra punten over een ingebrekestelling en onmiddellijke restauratie van de Oostelijke vleugel.

Het incident en onderzoek doen het Thermendossier geen goed en het is steeds onduidelijker wat er van de samenwerkingsplannen tussen de 3 partijen nog overblijft.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier