Mobiele vaccinatieteams zorgen ervoor dat thuislozen ook in Roeselare hun coronavaccin krijgen

© BELGA
© BELGA
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Binnen Midwest worden mobiele vaccinatieteams op pad gestuurd om moeilijk bereikbare doelgroepen te vaccineren. Het gaat dan om thuislozen, maar ook mensen met bijvoorbeeld een drugsproblematiek.

“De vaccinatiecampagne ter bestrijding van het coronavirus loopt in Roeselare nu al geruime tijd en we mogen stellen, dat wij daar niets anders dan positieve zaken over horen. Van de mensen die zich al lieten vaccineren horen we dat de organisatie vloeiend verloopt, het onthaal eveneens (er zijn omzeggens geen wachttijden), de stewards zijn behulpzaam en vriendelijk en de medische behandeling is erg professioneel”, begint Koenraad Cracco (Vlaams Belang).

“Mijn vraag gaat over de mensen die moeilijk bereikbaar zijn om gevaccineerd te worden. In onze maatschappij zijn er mensen die bijna niet te bereiken zijn om zich aan het vaccinatiecentrum aan te melden teneinde zich er te laten prikken. Ik heb het hier over bv. daklozen, ouderen die geen pc hebben noch een gsm, mensen die vereenzaamd zijn.”

“In sommige steden zijn taakgroepen opgericht om dergelijke personen actief op en aan te sporen. Deze worden samengesteld uit personeel van de vaccinatiecentra, bijgestaan door straathoekwerkers en/of politie. Deze mensen worden dan ook bij voorkeur (thuis) ingeënt met het Johnson & Johnson-vaccin omdat daar maar één prik nodig is. Mijn vraag is dan ook of er in onze stad zo’n taakgroep opgericht, met welk resultaat en ook of – volgens geruchten die we ontvingen – of mensen uit ons vaccinatiecentrum gevraagd werden om in het asielcentrum van Langemark-Poelkapelle mee te gaan vaccineren ter plaatsen.”

Burgemeester Kris Declercq (CD&V): “We proberen afhankelijk van de groep te anticiperen. Voor 65-plussers was er de mindermobielencentrale, communicatie gebeurde via de vele bewonersbrieven. We zijn een van de weinige steden die dat zo uitgebreid deden en blijven doen. We hebben ook een belronde gedaan naar 80-plussers. Wat de thuislozen betreft, maar ook mensen met een drugsproblematiek, hebben we een mobiel vaccinatiecentrum. We hebben de doelgroep in kaart gebracht en geven de vaccins volgens de geldende regelgeving.”

“Wat Langemark-Poelkapelle betreft, kwam het mobiel vaccinatiecentrum niet uit de zone Midwest. Maar het kan wel dat medisch personeel aangesproken geweest is om te gaan helpen.”

Vanaf juni komt er een dashboard per gemeente waar we de vaccinatiegraad kunnen opvolgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier