Milieuschepen Kelly Spillier over goedkeuring Klimaatplan 2030: “Opdracht voor àlle Bredenaars”

Kelly Spillier. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Op de gemeenteraad is het Klimaatplan 2030 unaniem goedgekeurd. “Het plan legt onze gemeente op een viertal werven (vergroening, hernieuwbare energie, mobiliteit en droogteproblematiek) streefcijfers op. Maar meer nog dan dit willen we onze inwoners overtuigen om samen van Bredene een groenere, klimaatvriendelijker en energiezuinige gemeente te maken”, roept milieuschepen Kelly Spillier op.

Het Lokaal Energie- en Klimaatplan, waaraan al sinds 2021 werd getimmerd, is een uitloper van Europese richtlijnen en bepaalt wat gemeenten en steden op cruciale klimaatthema’s moeten realiseren tegen 2030.

“Zo moeten we 1 vierkante meter ontharden per inwoner, een minimum aantal deelwagens halen,…”, opent Kelly Spillier. “Op alle werven tenvolle het streefcijfer halen, zal moeilijk worden. We zullen onze doelen moeten aanpassen aan de realiteit en vooral engagement tonen. Als gemeentebestuur hebben we verder een voorbeeldfunctie. Enkel op die manier zullen we onze inwoners meekrijgen.”

Goeie voorbeeld

Spillier verwijst naar de nog beschikbare bouwgronden in Bredene. “Een bouwstop invoeren, klinkt mooi, maar niemand wil natuurlijk zijn stukje bouwgrond afstaan. Als gemeente kun je de planschade, die een bouwstop met zich mee zou brengen, ook nooit betalen. We hebben wel beslist om gronden in het bezit van de gemeente niet langer bouwrijp te maken, maar ze groen in te kleuren. Onze gronden aan het oude kerkhof Sas zijn daar een voorbeeld van.”

Ontharden is in een dichtbebouwde gemeente als Bredene daarom de boodschap. Een oefening waarin het gemeentebestuur volgens oppositiepartij Alternatief24 niet direct het goeie voorbeeld geeft. “De dienstwagenparking van het politiekantoor, de nieuwe parkings van het sportcentrum, het zijn tegen eerdere beloftes in opnieuw betonnen woestijnen geworden”, moest Nathalie Vanden Eeden vaststellen.

“De parking sportcentrum in grasdallen aanleggen, klinkt mooi natuurlijk. Maar het is daar dagelijks een op- en afrijden van auto’s. De parking zou in geen tijd een modderpoel geworden zijn”, gaat Spillier in het verweer.

Vanden Eenden constateerde ook dat Bredene qua ontharding vandaag amper aan 0,22 procent van zijn streefcijfer zit. “Rome is niet in een dag gebouwd”, verdedigt Spillier. “Zo werken we momenteel plannen uit om de hele zone van aan de oude kiosk richting MEC te ontharden. Op het Duinenplein vind je vandaag nauwelijks groen. Toen het aangelegd werd, was ‘strak, grijs en beton’ nog de norm. Vandaag zijn de inzichten anders. We gaan met dat plein daarom binnenkort aan de slag, mét inspraak van de Bredenaars. Ik wil er meer struiken, bloemen,…, maar we mogen tegelijk de functie van het plein niet uit het oog verliezen. Het is een (toeristische) trekpleister waar evenementen mogelijk moeten blijven. Dat geldt trouwens evenzeer voor het plein voor het MEC. Ik zou ook graag willen dat die zones er als een postkaartje uitzien, met veel bloemen – ik ben een bloemenmens – maar we moeten realist blijven.”

Op de vraag of Bredene zijn groene doelen zal halen, wijst de milieuschepen richting zee. “We hebben hier nog altijd de mooiste groene gordel die je je kunt voorstellen: ons strand en onze duinen, die niet zoals in de meeste badplaatsen verstoord worden door een zeedijk. Maar Europa telt dat niet mee bij de beoordeling van onze streefcijfers.”

Extra bomen, meer ontharde vierkante meters,… we zullen het samen moeten doen, beseft Spillier. “Wij hebben normen vastgelegd qua ontharding, verhogen jaarlijks onze milieusubsidies, onderwerpen elk politiek besluit aan de groene toets,…maar zonder de hulp van onze inwoners zullen we er niet raken.”

Geveltuinproject

De kritiek van Alternatief24 dat Bredene vandaag amper 10 procent van zijn doelen haalt, noemt Spillier dan ook overtrokken. “Het is een work in progress. Er is best al veel gerealiseerd: fietsleasing voor ons personeel, extra laadpalen (maar Total Energies kan de vraag momenteel niet volgen), zonnepanelen op al onze openbare gebouwen tegen 2027, de elektrificatie van ons wagenpark,…“

“En dan heb ik het nog niet gehad over het parkbos – waar enkel nog een weerbarstige grondeigenaar uitbreiding in de weg staat–, de actie tegelwippen die straks van start gaat en ons geveltuinproject op de wijk Sas. Allemaal grote en kleinere initiatieven, die ons op weg moeten helpen richting 2030”, besluit milieuschepen Kelly Spillier.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier