Jos Millecam zetelt veertig jaar in de oppositie: “De gemeenteraad zet zichzelf deels buitenspel”
In de – zacht uitgedrukt – niet altijd even boeiende Damse gemeenteraadzitting zorgt Jos Millecam (N-VA) het vaakst voor wat animo en stemverheffing. En dat al veertig jaar lang. Steevast op de oppositiebanken. De 75-jarige Millecam is met voorsprong de nestor in de raad; hij gaat Rik Strubbe (CD&V) vooraf, die zetelt sinds 1989. “Decennialang oppositie voeren, het kan frustrerend zijn, ja.”
“Ik nam voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in 1982, op de lijst Gemeentebelangen. Boegbeeld van die lijst was Hugo Van Meenen, die eerder nochtans actief was bij de toenmalige CVP (nu CD&V) maar ontgoocheld was geraakt in zijn partij en alle andere krachten verzamelde op één lijst”, duikt Millecam in de Damse politieke geschiedenis. “Ik was toen zelf lid van de Volksunie, maar sloot me dus bij die lijst aan, net zoals er ook mensen van de SP en de PVV (nu Vooruit en Open VLD) aansloten.”
“Ik was jammer genoeg niet rechtstreeks verkozen, maar toen André Cherlet, die wel verkozen was, met zijn café De Hertog van Brabant in Damme begon en ontslag nam omdat hij vond dat dit niet combineerbaar was, kon ik als opvolger zijn plaats innemen. We hadden toen met de verzamelde oppositie maar liefst elf zetels, zoveel hebben we later nooit meer gehaald.”
Almacht
Millecam, die ook nog bij VLD actief is geweest alvorens met N-VA op te komen, was ook twee keer na elkaar een van de architecten van de verzamelde oppositielijst SAMEN, maar ook die samenwerking kon de almacht van CVP/CD&V niet echt bedreigen.
“Er wordt de oppositie ook echt wel heel weinig gegund, hoor. Ik weet nog goed hoe ik een voorstel indiende om een of meerdere openbare markten te organiseren. Het werd weggestemd door de meerderheid. Maar nog geen twee jaar later dienen ze zelf zo’n voorstel voor een markt in – dat natuurlijk werd goedgekeurd”, vertelt Millecam. “Decennia aan een stuk oppositie voeren, het kan toch wel frustrerend zijn; dat geef ik eerlijk toe. Vooral omdat de gemeenteraad zichzelf voor een groot stuk buitenspel zet.”
“Ik zeg altijd dat de gemeenteraad in principe het hoogste gezagsorgaan in de stad of gemeente is. In principe, want de gemeenteraadsleden van de meerderheid stemmen ermee in om heel wat van hun bevoegdheden over te dragen aan het college van burgemeester en schepenen. En dat draagt dan ook nog eens bepaalde bevoegdheden over aan de algemeen directeur. Het democratisch gehalte en de zeggingskracht van de gemeenteraad worden steeds verder ondergraven, en dat frustreert mij wel, ja.”
Populist
Millecam heeft met Daniël Coens, Leopold Vandille, Dirk Bisschop en nu Joachim Coens al vier burgemeesters gekend in zijn periode als gemeenteraadslid.
“Daniël Coens was eigenlijk altijd minister en dus titelvoerend burgemeester, terwijl Pol Vandille als waarnemend burgemeester het werk in Damme behartigde; dus met vader Coens had ik in het kader van de gemeenteraad niet zoveel contact. Joachim begint trouwens – zeker ook fysiek – steeds beter op zijn vader te gelijken”, stelt Millecam. “Met Dirk Bisschop (die in 2014 overleed na een auto-ongeluk, red.) had ik een goed persoonlijk contact, maar in de gemeenteraad kon hij erg hevig tekeergaan tegen de oppositie. Hij was eigenlijk een populist, maar niet alleen in de negatieve zin van het woord. Bisschop kende wellicht zo’n tachtig procent van de bewoners bij voor- en familienaam. Joachim Coens is bedachtzamer, en handelt en spreekt meer vanuit een intellectuele analyse, maar als je hem op zijn paard krijgt kan hij ook stekelig uit de hoek komen.”
Het volstaat
“Of ik nog eens zal opkomen in oktober? Ik denk het niet, neen. Er zit zeker nog vuur in mij, maar ik ben 75 jaar. Het moet ooit eens stoppen, hé.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier