Inspraak.nu wil sSluikstorten zwaar bestraffen

© CLY
© CLY
Redactie KW

Tijdens de jongste virtuele gemeenteraadszitting in Oostrozebeke was er heel wat te doen rond sluikstorten. Het was de oppositiepartij Inspraak.nu die de koe de bel aanbond.

Al jarenlang strijdt de gemeente tegen sluikstorten. De schoolkinderen helpen mee opruimen, maar het resultaat is nooit lang zichtbaar. Vooral bermen en grachten langs landelijke wegen krijgen het volle pont. Bij elke zwerfvuilactie vullen de schoolkinderen zakken zwerfvuil. “Daar moet een eind aankomen”, meent gemeenteraadslid Marleen Lefebre. Zij pakte dan ook uit met een duur voorstel voor de betrapte vervuiler.

Kosten aanrekenen

“In Oostrozebeke worden we regelmatig geconfronteerd met afvalstoffen die op niet-reglementaire wijze achtergelaten worden”, opende raadslid Marleen Lefebre. “Om de netheid en de leefbaarheid van Oostrozebeke te bewaren, moet dergelijk sluikstort snel opgeruimd worden. Opruimen en verwijderen kost heel veel inspanning van de gemeentelijke diensten en kost bovendien veel geld. Deze kosten moeten verhaald worden op de sluikstorter, tegen een kostendekkend tarief. Een basistarief van 250 euro is in een groot deel van de gevallen kostendekkend. Indien de werkelijke kost hoger uitvalt, moet de werkelijke kost aangerekend worden.”

Camerabewaking kan helpen

Schepen Carine Geldhof merkte op dat sluikstorten moet bestraft worden. “Wij hebben als meerderheid het reglement kort geleden al veranderd en zijn dus niet van plan om het retributiereglement nog eens te wijzigen. Dit reglement werd in de gemeenteraad van 15 november 2019 unaniem goedgekeurd en is te vinden op de website van de gemeente. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ wordt hierin consequent toegepast. Sluikstorters kunnen soms opgespoord worden aan de hand van identificatiegegevens in het zwerfvuil zelf. Soms kan camerabewaking door IVIO helpen. Bij het vinden van identificatiegegevens worden die doorgegeven aan de politiediensten die dan verantwoordelijk zijn voor het opmaken van een proces-verbaal. Aan de glasbollen worden regelmatig controles uitgevoerd met camera’s.”

“Tussen 1 januari 2020 en oktober 2020 werden aan de hand van camerabeelden 36 vaststellingen gedaan. Vergeet niet dat Mooimakers, gemeentelijke diensten, scholen en verenigingen zich dan ook nog eens engageren om op geregelde tijdsstippen zwerfvuil te ruimen.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier