Groen op Monnikenhoek en in Suikerpark sterft steeds af: “We blijven heraanplanten”
Op de gemeenteraad evalueerde N-VA-oppositieraadslid Bart Goudeseune de in 2018 aangeplante groenbuffer op het bedrijventerrein Monnikenhoek en de aanplantingen in het Suikerpark. De bomen en struiken hebben het daar bijzonder moeilijk.
“Bij de start van de aanleg van het bedrijventerrein werd een heel brede groenbuffer geplant tussen de industriezone en de Proostdijkstraat, bestaande uit meerdere honderden vogelvriendelijke struiken en er werden ook meer dan 100 bomen geplant. Zoveel jaren later zijn er echter grote stukken zonder bomen en zones met enkel hier en daar nog een struikje, wat ooit een breed groenscherm moest voorstellen”, zegt Bart Goudeseune.
“Ook bij de verdere ontwikkeling van het Suikerpark werden honderden vogelvriendelijke struiken geplant om een soort groenscherm te vormen. Ook hier is bijna 95 procent verdwenen door droogte, door het wegmaaien door machines of doordat de schapen hier blijkbaar mogen van eten. Er staat hier en daar nog sporadisch één netje met een struikje. Wat kan de stad ondernemen naar de WVI (West-Vlaamse Intercommunale, red.) en/of projectontwikkelaar ION toe zodat op beide locaties deze groenbuffer toch gerealiseerd zal worden?”
“Het afsterven kwam door de droogte maar ook door de weinig vruchtbare grond”
Schepen Pascal Sticker: “De groenaanleg op het bedrijventerrein Monnikenhoek werd voorlopig opgeleverd op 30 april 2019. Na de oplevering werd WVI geconfronteerd met een massale sterfte, vermoedelijk door de droogte. Ook konijnen hadden de nieuwe aanplant deels opgegeten. In 2021 hebben wij volledig heraangeplant. In 2022 werden wij opnieuw geconfronteerd met massale sterfte. Er werd rond het pompstation een 200-tal wilgen geplant, maar geen enkele heeft het overleefd. Er werd ook een proefveld aangelegd met een 50-tal sleedoorns op de verhoogde berm, achter de huidige Top. Enkel op het deel dat aansluit bij de bestaande woningen op het oorspronkelijke niveau deed de beplanting het zeer goed. In 2023 zijn we tot de conclusie gekomen dat het afsterven niet alleen door de droogte kwam, maar ook door weinig vruchtbare grond, die aangevoerd werd van de Suikerfabriek. In 2023 werd beslist om op de gronden waar de beplantingen niet groeien drie keer per jaar gedurende drie jaar bij regenweer ammoniaksulfaat te strooien om de grond te verbeteren. Eind 2023 werd opdracht gegeven om opnieuw de afgestorven aanplantingen te vervangen door soorten die er het beste groeien. Uitvoering is gepland voor de komende weken. Alles zal het hele jaar 2024 worden gemonitord, ook op de Suikersite, waar drie jaar geleden de ecologische groenbuffer werd aangeplant, die bijna volledig is afgestorven door droogte. Een jaar later werd een heraanplant uitgevoerd, met toevoeging van turf in de plantputten, op advies van een bodemkundige dienst.”
Proefveld als test
“Dit jaar werd beslist om gezien de ervaring met Monnikenhoek eerst te werken met een proefveld om te kijken of de aanplanting zal aanslaan. Dit voorjaar werden twee proefvelden aangeplant met elk 75 vlieren met goede grond in de plantput. Dit gebeurde aan de kant van het bedrijventerrein ter hoogte van Interwest en van de vogelkijkhut. WVI zal zich via het terreinbeheer blijven inzetten om tot een goed resultaat te komen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier