Goedkeuring meerjarenplan ‘Anzegem morgen’ in gemeenteraad legt breuk oppositie bloot
De vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 8 oktober 2024. Opvallend is de duidelijke trendbreuk in het stemgedrag van oppositiepartij CD&V-Eendracht. Niet enkel in de bocht van 180 graden die ze maakten , maar ook in de breuklijn die zich aftekende tussen de twee samengesmolten fracties CD&V en Eendracht in 2018. Vijf jaar hield CD&V-Eendracht namelijk het been stijf rond het grote centralisatieproject Gemeentepunt, dat zich situeert in de voormalige textielweverij Escolys, terwijl de vierkoppige deelfractie Eendracht de financiële beleidsnota nu plots wèl goedkeurde.
De twee aanwezige raadsleden van deelfractie CD&V gaven een tegenstem, in lijn met hun visie van de afgelopen bestuursperiode. “Drie dagen voor de verkiezingen steunen ze nu wel de keuzes van de meerderheid, terwijl er tot voor kort, vooral op sociale media, gedaan werd alsof er verschrikkelijk bestuurd werd”, stelt voorzitter commissie Financiën Jeremie Vaneeckhout (Inzet).
Gezonde financiën
Dat de politiek in Anzegem altijd al een rare snijboon is geweest, zal niemand ontkennen. Dat een partij die vijf jaar slopende kritiek gaf op het beleid, vooral in mondde van Eddy Recour (CD&V-Eendracht), finaal haar goedkeuring geeft aan de laatste aanpassing van het meerjarenplan, is op zijn minst ‘vreemd’ te noemen. “Ondanks grote uitdagingen, is het duidelijk dat de financiën van de gemeente gezond zijn”, stelt Vaneeckhout. “Het is goed dat drie dagen voor de verkiezingen ‘Ons DNA’ – de nieuwe partij die opgericht werd door huidige oppositieleden met ‘bloedgroep’ Eendracht Davy Dewaele, Eddy Recour en Amandine Eeckhaut n.v.d.r. – nu plots wel constructief wordt en toegeeft dat de financiën er best goed uitzien, al is toch weinig geloofwaardig. De campagne doet vreemde dingen met mensen, hopelijk vindt iedereen snel zijn ernst en rust terug.”
Schepen van Financiën Louis Degroote (Samenéén) gaf te kennen op de jongste gemeenteraad dat realistische verwachtingen wat betreft toekomstige projecten, essentieel zijn. “We houden goed stand, ook in vergelijking met omliggende gemeenten”, formuleert hij. “Het is mooi dat eindelijk binnen de gemeenteraad zo goed als een consensus kan worden bereikt dat de huidige bestuursploeg de financiën op orde heeft.” Oppositieraadslid Jolanta Steverlynck-Kokoszko (deelfractie CD&V) liet optekenen dat een oppositiepartij die een meerjarenplan mee goedkeurt, toch wel vreemd en opmerkelijk is. Dat betekent dat zij de visie van de meerderheid volledig steunen. Wat is de oppositie dan nog waard?” Oppositieraadslid Stephan Titeca (deelfractie CD&V) licht aanvullend toe dat je geld maar één keer kan uitgeven. “Tegengestemd omdat er een gebrek is aan toekomstvisie, er is geen eindplan. Op een bepaald moment zullen er keuzes moeten gemaakt worden. Verder inzetten op centralisatie of de zeven dorpskernen levendig houden met een eigen theaterzaal en dergelijke”, aldus Titeca. “Inzetten op het verenigingsleven per deelgemeente, staat nu in elk partijprogramma. Alleszins: wat er ook wordt beslist, het zal geld kosten!”
Mogelijke samenwerking
Huidig raadslid CD&V-Eendracht en lijsttrekker Ons DNA Davy Dewaele stelt dat er al een tijdje geen vergadering meer is geweest met de volledige fractie CD&V-Eendracht. “Het stemgedrag van CD&V op de gemeenteraad, staat los van onze beslissing als fractie Eendracht”, stelt hij. “Na de recente commissie Financiën kregen we voldoende antwoorden van de meerderheid op onze vragen en daarom kunnen we akkoord gaan met het meerjarenplan. We willen ons constructief opstellen omdat er enerzijds geen weg terug is wat betreft het Gemeentepunt en anderzijds we alle pistes willen openhouden naar een mogelijke samenwerking na de komende verkiezingen.”
Toen oud-burgemeester Victor Gerniers en enkele ereschepenen aangaven dat ze een punt zetten achter hun politieke carrière in 2018, kozen enkele overgebleven leden van Eendracht ervoor om samen te smelten met CD&V. Groen en groep OK kozen op dat moment om hun eigen koers te varen, waardoor er niet veel meer overbleef van het kartel CD&V-Groen-OK dat in 2012 opkwam. Het was in 2018 een merkwaardige keuze voor een meerderheidspartij als CD&V om samen te werken met Eendracht die de afgelopen legislatuur in de oppositie zetelde. CD&V maakte na de verkiezingen van 2012 deel uit van de coalitie Samenéén, CD&V-Groen-OK en N-VA Anzegem met wijlen liberaal burgemeester Claude Van Marcke (Samenéén) die in september 2017 na een routineoperatie overleed. Huidig burgemeester Gino Devogelaere (Samenéén) werd toen de opvolger tot op heden. In het nieuwe project Ons DNA is er geen vertegenwoordiging van de huidige CD&V-raadsleden. Zij komen deze gemeenteraadsverkiezingen niet op in Anzegem.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier