Gewezen Sint-Pauluskerk in Zwevegem maakt plaats voor acht woningen

De gewezen Sint-Pauluskerk en bijhorende feestzaal zullen plaats maken voor acht woningen. © geert vanhessche
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Op de gemeenteraadzitting maandagavond werd de aanleg van de fietsdoorsteek goedgekeurd aan de verkaveling die komt waar de gewezen Sint-Pauluskerk staat. De wegenis van een andere verkaveling, op de plaats van de vroegere gemeenteschool in Heestert, werd eveneens goedgekeurd. Verder werd duidelijk dat de riolering in de Blokkestraat dringend dient vervangen te worden.

Eind oktober vorig jaar werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor een verkaveling op de gronden waar de voormalige Sint-Pauluskerk en bijhorende parking is. “De aanvraag betreft het verkavelen van het perceel voor acht bouwloten en de aanleg van een fietsdoorsteek tussen de Italiëlaan en de Luxemburglaan. Momenteel is er reeds een doorsteek, maar deze is in private eigendom. Met de nieuwe verkaveling wordt de fietsdoorsteek opnieuw aangelegd en zal deze deel uitmaken van het openbaar domein”, zei burgemeester Doutreluingne (TB)

Vaccinatiecentrum

De Sint-Pauluskerk verloor al in 2007 haar kerkfunctie, maar werd wel nog gebruikt als polyvalente ruimte waar allerhande activiteiten werden georganiseerd. Als laatste functie deed het gebouw dienst als vaccinatiecentrum in de coronaperiode. De kwaliteit van het gebouw, eigendom van de Dekenij, ging er de laatste jaren snel op achteruit zodat het al een tijdje buiten gebruik is.

“Tussen de nieuwe weg en de bestaande fiets- en wandeldoorsteek wordt ook een groenzone voorzien”

Eveneens in het najaar 2023 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend. Het betrokken perceel is braakliggend en waar voorheen de gemeenteschool van Heestert stond. “De aanvraag betreft het bouwen van acht woningen met wegenis. Aan de zijde van de Vierkeerstraat worden drie woningen met carport of garage voorzien. Naast de bestaande fiets- en wandeldoorsteek naar de Remi Deprezstraat komt er nieuwe wegenis, die toegang zal geven tot vijf van de eengezinswoningen. De wegenis wordt voorzien in twee sporen beton met aan de zijkanten en in het midden grasdallen. Op het einde worden een keerzone en drie parkeerplaatsen voorzien. Tussen de nieuwe weg en de bestaande fiets- en wandeldoorsteek wordt ook een groenzone voorzien. Hier komt een draadafsluiting met klimop”, aldus de burgemeester.

Twee doelen

Schepen van openbare werken Dirk Desmet (CD&V) mocht het punt toelichten over het uitvoeren van wegen- en rioleringswerken ter realisatie van project ‘afkoppelen Blokkestraat – Otegemstraat’.

Dit project is gelegen in de Blokkestraat – Otegemstraat en omvat zowel wegenis- als rioleringswerken. Aquafin nv treedt op als opdrachtgever. “Het project heeft grofweg twee doelstellingen. In de Blokkestraat is de riolering in heel slechte staat. Er zijn zelfs de jongste jaren al twee zinkgaten opgetreden. Sommige buizen zijn volledig gecorrodeerd. Om verdere problemen in de toekomst te vermijden en gezien de Blokkestraat een belangrijke industriezone betreft met de firma’s Bekaert, Betafence en Laebens, dient de riolering zo snel mogelijk gerenoveerd te worden. Dit zal gebeuren door opbraak van de bestaande riolering en aanleg van een nieuw gescheiden stelsel waarbij afvalwater en regenwater gescheiden worden afgevoerd.”

Buizen in slechte staat

Daarnaast wordt op heden een belangrijk aandeel rioleringswater van de Otegemstraat doorheen de site van de firma Bekaert afgevoerd. “Ook hier zijn de buizen in slechte staat. Een incident zou ertoe leiden dat er geen afvoer meer kan optreden van het rioleringswater van de Otegemstraat en enkele zijstraten, met alle gevolgen van dien qua wateroverlast. In dit project wordt de afvoer doorheen de site van de firma Bekaert verlaten en wordt de afvoer van het rioleringswater doorgetrokken tot aan de Blokkestraat. Op die manier wordt het project dus afgebakend: deel Otegemstraat vanaf het fietspad en deel Blokkestraat tot aan de Deerlijkstraat.”, aldus de schepen.

De werken worden geraamd op 2.842.196,46 euro incl. btw, waarvan 1.404.748,12 euro subsidieerbaar door VMM (75 %).

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier