Gemeenteraad Wervik vraagt in een motie dat fietspaden langs N8 wel worden vernieuwd

Burgemeester Youro Casier (Vooruit) op het fietspad in de Ieperstraat (N8) in Geluwe. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bekendmaakte dat de fietspaden langs de N8 in Kruiseke en Geluwe niet volledig worden vernieuwd wegens geen budget, schiet bij het lokaal bestuur van Wervik in het verkeerde keelgat. De gemeenteraad keurde unaniem een motie goed. Daarin roept men het Agentschap Wegen en Verkeer en minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op om zo snel mogelijk bijkomende middelen vrij te maken om deze heraanleg toch uit te voeren zoals voorzien.

In januari startte de heraanleg van de fietspaden langs de drukke Meenseweg en Grote Ieperbaan (N8) tussen Ieper en Geluveld. Het betonnen fietspad wordt vervangen door asfalt. In de tweede fase zou het deel tussen de rotonde aan het tankstation in Geluveld tot aan de Kapellestraat in Geluwe worden uitgevoerd In totaal zou zo’n 11 kilometer fietspad vernieuwd worden, in beide richtingen, maar door het slechte regenweer en bijkomende werken worden de werken ingekort.

Plaatselijk herstellen

“Er is onvoldoende budget om de hele geplande zone volledig te vernieuwen”, klinkt het bij AWV. “Nu worden de fietspaden nog vernieuwd in fase 1, tot aan de rotonde met de Wervikstraat (N303) in Geluveld. De fietspaden tussen de Wervikstraat en Geluwe worden plaatselijk hersteld. De startdatum van de volgende fase van de werken is nog niet bekend.”

De afgelopen maanden speelde het aanhoudend regenweer de werken sterk parten. Zo moest de aannemer daardoor bijkomende maatregelen nemen om de fietspaden te kunnen aanleggen. Die maatregelen kosten geld. Daardoor kunnen de fietspaden niet vernieuwd worden, zoals oorspronkelijk gepland en moeten de werken bijgestuurd worden.

Dat de werkzone wordt aangepast kwam alvast niet goed binnen bij de stad Wervik. De lopende werken worden nog afgerond en duren tot eind maart. Wanneer de rest van de werken dan zal plaatsvinden, is vandaag nog niet bekend. Enkel de delen van de betonnen fietspaden die er erg aan toe zijn, worden plaatselijk hersteld, met nieuw beton.

Nefast voor fietsveiligheid

De motie op de gemeenteraad krijgt de steun van alle politieke fracties. “Aanpassingen langs de N8 in Geluwe zullen zich slechts beperken tot enkele slechte zones waar betonplaten worden heraangelegd”, zo staat het letterlijk in de motie. “Dit is nefast voor de fietsveiligheid langs het traject en comfort voor de fietsers. Als gezamenlijke gemeenteraadsfracties betreuren we deze beslissing genomen door het Agentschap Wegen en Verkeer, zonder enige betrokkenheid van de stadsdiensten. De gemeenteraad roept de minister en haar diensten op om zo snel mogelijk werk te maken van de beloofde heraanleg.”

Het schepencollege zal kunnen rekenen op de medewerking van de oppositie. Sanne Vantomme, fractieleider van N-VA, gaf eerder al aan de kabinetten van de ministers van zijn partij in de Vlaamse regering aan te spreken. “Men gaat stoppen ter hoogte van het tankstation, dat is er helemaal over, ik vind dat niet kunnen”, aldus Sanne. Ook Bert Verhaeghe (Team 2030) engageert zich om het kabinet van minister Peeters te contacteren.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier