Gemeenteraad twist over de invoering van bedrijfswagens voor stadspersoneel: “Dit is een stap te ver”

Schepen voor Personeel Angelique Declercq (Voor 8930) © JD
Redactie KW

Wie een directeursfunctie uitvoert bij de stad Menen, kan voortaan rekenen op een bedrijfsvoertuig. Dat werd (opnieuw) beslist op de gemeenteraad van woensdag laatstleden. Een omstreden keuze, die niet op goedkeuring van de oppositie kan rekenen. Een noodzakelijke, volgens de schepen. “Is wat de markt vraagt.”

Een bedrijfswagen om personeel te lokken? Op de private markt is het intussen ingebakken. Meer nog, een vacature waar geen voertuig wordt beloofd is intussen niet meer aantrekkelijk. Een probleem waarmee ook lokale besturen geconfronteerd worden. Daar wil de stad Menen nu op anticiperen.

Doorslaggevend

“In de war on talent is dit een manier om een aantrekkelijke werkgever te worden. Om mensen aan te werven is een dienstvoertuig dikwijls doorslaggevend. We hebben weinig andere financiële troeven, dit zorgt voor onderhandelingsmarge”, aldus schepen voor Personeel Angelique Declercq (Voor 8930)

Op 26 juni al werd de mogelijkheid om een bedrijfswagen in te voeren voor de hogere profielen bij de stad goedgekeurd. Vorige gemeenteraad werd dat nogmaals bekrachtigd nadat de beslissing door een procedurefout moest worden ingetrokken. Al blijft het voor twisten zorgen.

Stap te ver

“Dit is een stap te ver”, meent Philippe Mingels, oppositieraadslid voor Groen. “Het is niet omdat je bepaalde graden een auto geeft dat je daarmee de juiste mensen aantrekt. Plus, er wordt ook gezocht naar goeie elektriciens en metsers, wat ligt er voor hen in de schuif? Werken voor de stad doe je met hart en ziel, een extra is niet nodig als de verloning correct is.”

Ook Caroline Bonte-Vanraes (CD&V) is resoluut tegen. “Het lukte vroeger toch ook om directeurs aan te werven zonder dat extraatje?”, klonk het cynisch. “Bovendien is de timing niet oké. Vlak voor de verkiezingen cadeaus uitdelen mag niet. Wij pleiten ervoor om voor alle personeelsleden de maaltijdcheques te verhogen.”

De schepen counterde door aan te geven dat alle personeelsleden al extra’s kregen. Ze wees onder meer op het feit dat de maaltijdcheques al tweemaal verhoogd werden en dat de tweede pensioenpijler ook al steeg van één naar drie procent. Dat een bedrijfswagen voor een vijftal hogere directeursfuncties een must is, heeft vooral te maken met die bovengenoemde war on talent.

Directeur Ruimte

“Mensen laten van solliciteren als dat niet in de vacature opgenomen is. Dat de timing niet perfect is? We moeten op zoek naar een directeur Ruimte, daarom willen we dit nu doen. We zullen uiteraard omzichtig omspringen daarmee. Het is niet dat we plots 50 of 100 bedrijfswagens zullen inzetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier