Gemeenteraad Avelgem doet jaarrekening uit de doeken: “Opklaringen na een jaar van zeer donkere wolken”

Het gemeentehuis van Avelgem. © GF
Tristan Vandevelde

Schepen van Financiën Caroline Valck (gbA-Gemeentebelangen) deed op afgelopen gemeenteraad de jaarrekening 2023 van gemeente Avelgem uit de doeken. “Opklaringen na een jaar van zeer donkere wolken”, klonk het.

Veel gemeentes zagen sterretjes tijdens de coronapandemie. Spectaculaire inflatiecijfers en een energiecrisis lagen aan de basis van verschillende financiële katers, zowel voor particulieren als gemeentes. 2023 deed gelukkig iets beter en ook gemeente Avelgem kon een goed boekjaar optekenen. De belangrijkste puntjes van de jaarrekening op een rijtje.

Inflatie en energiecrisis

De inkomsten.
De inkomsten. © GF

De inflatie, die zijn hoogtepunt kende in 2022, zakte van 9,59 procent naar 4,06 procent en de energieprijzen die hun hoogtepunt kenden in augustus 2022 daalden gestaag. Al ligt de prijs voor aardgas en elektriciteit nog steeds hoger dan voor de coronapandemie.

De exploitatie-inkomsten van 2023 houden min of meer gelijke tred met vorige jaren. Avelgem ontving dit jaar 22,5 miljoen euro en gaf 18,7 miljoen euro uit. Dat komt neer op een winstmarge van 3,8 miljoen euro. Dit bedrag ligt iets hoger dan voorgaande jaren, maar dat is vooral te wijten aan een éénmalige extra opbrengst van 820.000 euro die gemeente Avelgem kreeg van de federale Overheidsdienst Financiën.

Grote kosten

De uitgaven.
De uitgaven. © GF

De grootste kost voor gemeente Avelgem is de personeelskost van bijna 11 miljoen euro. 4,8 miljoen euro was in 2023 bestemd voor de aankoop van goederen en diensten; iets meer dan 2 miljoen euro was bestemd voor subsidies en bijkomend nog enkele kleinere kosten zoals schooltoelagen of andere vormen van steun.

Ook het woonzorgcentrum, met een personeelskost van 4 miljoen euro (verrekend in totale personeelskost, red.) is een grote slokop. Sinds de komst van het woonzorgcentrum is het al ieder jaar verlieslatend. In 2022 kostte het woonzorgcentrum gemeente Avelgem 800.000 euro, in 2023 nog 500.000 euro. “Beterschap, maar het draait nog lang niet break-even”, aldus Valck.

Een grote kost die dit jaar dan weer wegviel, was de lening voor Spikkerelle. Met een spaarpot van om en rond de 15 miljoen euro ziet het er dus financieel goed uit voor Avelgem. “We hebben een mooie spaarpot, maar dat is belangrijk. Er staan nog enkele grote projecten op de planning zoals de collectorwerken Aquafin. Tenslotte krijg je geen lening zonder te kunnen bewijzen dat je als gemeente financieel gezond bent”, sluit Valck af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier