Gemeente koopt wijkschooltje in Vlissegem: “Willen het gebouw opnieuw een publieke invulling geven”
Het gemeentebestuur van De Haan heeft, na unanieme goedkeuring in de gemeenteraad van afgelopen donderdag, de wijkafdeling van basisschool De Zeeboon in Vlissegem aangekocht. Dat sloot eind juni voorgoed de deuren na een aanhoudend leerlingentekort. “We willen het gebouw opnieuw een publieke invulling geven”, zegt burgemeester Vandaele, die het voormalig dorpsschooltje daarmee in eerste instantie uit de handen van promotoren wil houden.
Tot vorig schooljaar was op de site de wijkafdeling van Vrije Basisschool De Zeeboon gevestigd. De vzw Decanale Werken Oostkust, die eigenaar is van het gebouw, bood het pand samen met de omliggende gronden aan het gemeentebestuur te koop aan en daar werd in de gemeenteraad van afgelopen donderdag unaniem op ingegaan.
Openbare stemming
De intentie is om het pand een nieuwe publieke invulling te geven, waarbij vooral aan projecten voor kinderen en jongeren wordt gedacht. “De vraagprijs was 380.000 euro. Het gaat om een perceel van 2.095 m², omringd door beschermd dorpsgezicht. De school zelf ligt in een woonzone met landelijk karakter, maar is opvallend genoeg zelf niet beschermd. Ook het monumentale kloostergebouw is op zich niet beschermd, wat toch vrij onlogisch is”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele.
Het gebouw staat wel op de inventaris van waardevol bouwkundig erfgoed, maar moet sowieso gerenoveerd worden. “Over de toekomstige invulling is nog niets beslist, maar we willen wel graag de openbare bestemming ervan behouden”, zegt Vandaele. “Dat kan bijvoorbeeld als crèche zijn, of als jeugdlokaal. Al ligt de site voor dat laatste misschien iets te ver van strand en bos. Maar we gunnen onszelf de tijd om een publieke invulling vast te leggen. Het was vooral zaak om het gebouw eerst aan te kopen en dat moest plots snel gaan. Bovendien mogen we zo vlak voor de verkiezingen ook geen grote dossiers meer opstarten”, klinkt het.
Zelf de touwtjes in handen
Wat onrechtstreeks misschien ook meehielp bij de beslissing om het gebouw aan te kopen, is dat zowel huidig burgemeester Wilfried Vandaele als zijn voorganger Peter Breemersch – afgelopen legislatuur in de oppositie – er school liepen. “We hebben er samen nog een plaatsbezoek gebracht alvorens de knoop door te hakken”, aldus nog burgemeester Vandaele. Opmerkelijk is trouwens dat ook de verkoper de site graag ten dienste van de lokale bevolking wil blijven zien. “Door zelf aan te kopen, vermijden we dat er op die plaats ontwikkelingen komen die wij niet wenselijk achten”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier