Geen stijging van druggebruik in Roeselare ten gevolge van corona

© Getty Images/iStockphoto
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Er is geen stijging in het gebruik van drugs door corona, toch volgens de studies. Wel is het gebruik vaak uitgebreider. Ondertussen zet de stad in op preventie, hulpverlening en repressie.

“Dat corona voor ernstige problemen zorgt, is een open deur intrappen. De vereenzaming die door de coronamaatregelen wordt veroorzaakt, zal nog jaren nawerken. De Vlaamse regering en minister Beke erkennen ook dit probleem en lanceerden een eerste actieplan hierrond”, aldus Filip Deforche (Vlaams Belang).

“Samen met eenzaamheid nemen psychische problemen, drank- en druggebruik toe. Zo zouden in de VS minstens 100.000 mensen overleden zijn ten gevolge van een overdosis. Volgens experts heeft dit alles te maken met de covid-19-pandemie. Roeselare had al voor de coronapandemie een kwalijke reputatie als centrum van druggebruik en -handel in onze provincie. Merkt men een toename van druggebruik in Roeselare als gevolg van de pandemie? Ontvangt het gemeentebestuur berichten van middenveldorganisaties, van scholen, hulpinstellingen, ziekenhuizen dat het problematisch druggebruik toeneemt? Wat zijn de signalen van de politiediensten hieromtrent?”

Preventie, hulpverlening en repressie

Burgemeester Kris Declercq (CD&V): “Uit de criminaliteitsbarometer blijkt er een lichte daling van aantal feiten. Een daling van het aantal feiten, betekent niet een daling van het drugsgebruik. Tijdens de eerste lockdown zouden vaste gebruikers meer gebruiken dan voordien, volgens cijfers van Sciensano. Een opmerkelijke stijging lijkt er niet te zijn.”

“Doordat we in Roeselare gestart zijn met het drugsexpertiseteam vinden de mensen sneller de weg naar Kompas. We werken op preventie, hulpverlening en repressie. Op vlak van preventie hebben we de preventiebox, wegwijzer rond drugs, informatie in scholen. Wat hulpverlening betreft is er sinds januari een punt van Kompas in onze stad. We besteden 80.000 euro per jaar aan ambulante hulpverlening. We willen tot slot repressief te werk gaan en het heeft resultaat gehad. We zitten er kort op en hebben al heel wat daders gevat, ook al is er niet altijd de juiste bestraffing. Al hebben we dat niet zelf in de hand.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier