Francesco Vanderjeugd stelt zich niet meer verkiesbaar na het verspreiden van seksfilmpje

Francesco Vanderjeugd stapt (tijdelijk) uit de lokale politiek. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Phebe Somers

In een Facebook Live laat de Stadense burgemeester Francesco Vanderjeugd weten dat hij uit de lokale politiek stapt en niet meer zal meedingen naar de burgemeesterssjerp bij de verkiezingen van 13 oktober. Die beslissing maakte hij nadat bekend raakte dat hij op een evenement van zijn partij Open VLD een zelfgemaakt seksfilmpje toonde aan een groepje aanwezige jongeren. “Ik kan mezelf niet meer in de spiegel aankijken”, klinkt het. De lokale afdeling van Open VLD wil voorlopig niet reageren op het nieuws.

Twaalf jaar lang was Francesco (36) burgemeester van Staden. Op 7 januari 2025 moet hij zich voor de rechter verantwoorden voor de vermoedelijke belangenvermenging inzake enkele vastgoeddeals die hij in het verleden sloot. Tot op heden – ook in zijn Facebook Live – blijft hij volharden dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. Toch moest hij zijn positie als eerste opvolger voor de federale verkiezingen van juni 2024 opgeven.

Deze week bracht deze krant dan aan het licht dat de Stadense kapper een seksueel getinte video van zichzelf en een vrouw heeft getoond aan een groep jongeren op een verkiezingsevenement van Open VLD in zijn gemeente. “Ik heb een inschattingsfout gemaakt”, reageerde hij daar dan op.

Drang naar bevestiging

Het nationale bestuur van de liberale partij liet weten dat ze een intern onderzoek overwegen. Wat dit schandaal zou betekenen voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 was nog niet duidelijk, tot nu. “In het licht van de recente gebeurtenissen en omwille van het gedrag dat ik stel moet ik een beslissing nemen. Eind deze legislatuur zal ik stoppen als burgemeester van Staden. Ik neem mijn verantwoordelijkheid om mijn mandaat tot het einde uit te voeren, maar in oktober stel ik me niet meer verkiesbaar”, vertelt Francesco zichtbaar emotioneel op Facebook.

“Ik richt mijn pijlen enkel op mezelf”

In zijn verklaring legt hij uit dat hij bij zichzelf een onverzadigbare drang naar bevestiging voelt, “naar graag gezien zijn”. Dat zou zijn relaties met vrouwen steeds bemoeilijkt hebben, volgens hem.

“Ik ben bewust van de fout die ik heb gemaakt. De betrokken dame heeft mijn excuses aanvaard, maar ik kan mezelf niet meer in de spiegel aankijken. Ik voel me als opgejaagd wild, en dat maakt me moe. Ik hunker naar rust, ik wil weer een betere versie van mezelf worden. Ik richt mijn pijlen op niemand, behalve op mezelf”, klinkt het. (lees verder onder de video)

Op sociale media regent het steunbetuigingen voor Vanderjeugd. Zijn volgers spreken over een ‘verkeerde beslissing’, al het goede werk dat hij voor Staden heeft verricht en benadrukken hun beoordeling dat het over een menselijke fout gaat. De Stadense afdeling van Open VLD wil voorlopig nog niet reageren: “We hebben zijn beslissing uitvoerig besproken, maar het nieuws is nu nog vers. Dit is niet het juiste moment om er al iets meer over te zeggen”, aldus partijgenoot Joeri Deprez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier