Elke partij in Roeselare heeft zijn ‘Roemeen’: verkiezingslijsten worden steeds diverser
De lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roeselare hebben alvast dit gemeen. Iedere partij lijkt zijn ‘Roemeen’ op de lijst te hebben. Niet onlogisch met zowat 3.000 Roemenen die in de stad wonen. “Een verkiezingslijst is een afspiegeling van de maatschappij, de trend is dus logisch”, meent politicoloog Herwig Reynaert.
Met Florin Pop heeft CD&V – Lijst Burgemeester misschien wel de bekendste Roemeen van de stad op de lijst. Lokaal Liberaal gaat er prat op dat zij in 2018 al als eerste en enige met Adriana Vainer de primeur had, nu is er met Loredana Bud nog een tweede Roemeense op de lijst. Bij Vooruit gooit Anamaria Purusniac zich in de politieke strijd. En ook Vlaams Belang heeft met Andrei Marius een geboren Roemeen op de lijst. Groen is de meest diverse partij met vier kandidaten met buitenlandse roots, maar daarbij geen Oost-Europese. Bij N-VA is Marsela Marku uit Albanië een enthousiaste kandidate.
Florin Pop (CD&V – Lijst Burgemeester): “Onze partij heeft de beste plannen voor Roeselare”
Florin Pop (46) is de papa van Eduard (16) en Adrian (10) en woont in de Kastanjestraat. Hij is actief als chef in een productie-atelier in de metaalsector. Als stichter en bezieler is hij sinds 2018 voorzitter van ‘Roemenen Uit Roeselare VZW’, waar hij mee de belangen van zijn landgenoten in de stad behartigt. Hij woont en leeft al 13 jaar in België. “Ik wil me nog verder ontplooien en zie mijn politiek engagement als een kans om verder te groeien. Ik koos voor CD&V omdat die partij de beste plannen heeft voor de toekomst van Roeselare, zonder in extremen te vallen. Roeselare is een leuke stad om te wonen, er is veel werk en het is hier ook gezond leven dankzij het vele groen”, aldus Florin die graag gaat wandelen en verder ook interesse toont in film en fotografie. Hij hoopt via zijn deelname aan de verkiezingen de Roemeense gemeenschap nog vlotter te laten integreren in Roeselare. “Ik heb hier veel opportuniteiten gekregen, ik wil ook die deuren helpen openen voor wie na mij komt.”
Marsela Marku (N-VA): “Onze toekomst ligt hier”
Marsela Marku (36) is samenwonend, heeft een dochter (7) en huist op de Godelievewijk. Ze werkt als boekhoudster, houdt van bergbeklimmen, wandelen, shoppen en lezen. “Ik ben altijd politiek geïnteresseerd geweest. Ik ben afkomstig uit Albanië en ik woon en werk hier al acht jaar. Mijn toekomst ligt hier en vandaar mijn stap naar de lokale politiek waar ik al enkele jaren actief ben in het bestuur van N-VA Roeselare. “
Marsela looft Roeselare voor het uitgebreid aanbod aan scholen, de gezondheidszorg en de grote werkgelegenheid. “Daardoor konden mijn man en ik als nieuwkomers, met een beperkte kennis van het Nederlands op dat moment, vlot werk vinden.” Maar wat mag er dan anders? “Ik vind dat het belangrijk is om de financiële situatie van Roeselare op orde te krijgen. Daarnaast moet Roeselare ook nog veel meer inspanningen doen tegen drugsgerelateerde overlast, het mobiliteitsbeleid minder als pestbeleid laten overkomen en een efficiënter integratietraject ontwikkelen voor de nieuwkomers.”
Andrei Marius (Vlaams Belang): “Na 32 jaar voel ik me al Vlaming”
Andrei Marius (54) woont al sinds 1992 in België en sinds 2004 in Roeselare. Dat hij voor Vlaams Belang opkomt, is ook deels te verklaren door zijn woonplaats. “Ik woon in de Weverijstraat, pal naast café Gezelle. “Ik ken die mensen ook goed.” Andrei werkt al 15 jaar vast in het weekend bij Bekaert Zwevegem. “Van zodra ik in Vlaanderen kwam wonen, leerde ik Nederlands, omarmde de waarden en normen en ging aan het werk. Dat is de snelste en beste manier om te integreren. Ik voel me na 32 jaar ook meer Vlaming dan Roemeen.” Persoonlijk koestert hij geen grote ambities qua score, maar wil hij de partij steunen. “Want Roeselare is in die 20 jaar toch wel wat veranderd. Ik ging vroeger drie keer per dag met mijn hondje wandelen, nu durf ik enkel ‘s morgens nog. Er is hier veel overlast. Ik pleit dan ook voor strengere controles en harde aanpak van de drugsproblematiek.”
Anamaria Purusniuc(Vooruit): “Een stem zijn voor mensen die niet gehoord worden”
Anamaria Purusniuc (37) is getrouwd en heeft drie kinderen Lucas (9), Fabian (7) en Anastasia (5), allen geboren in Roeselare. Het gezin woont in de Maria’s Lindestraat in Rumbeke. Anamaria werkt bij een uitzendbureau in Beveren als recruiter, ze houdt van wandelen in de natuur, lezen en dansen. “Ik ben de politiek ingegaan omdat ik geloof in het verbeteren van de samenleving. Ik wil een stem zijn voor degenen die vaak niet gehoord worden. Ik heb voor Vooruit gekozen omdat de partij zich inzet voor sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid en inclusie. Ik waardeer ook hun inzet voor het milieu en onderwijs.” Anamaria vindt het aangenaam wonen in dat Roeselare. “Met een goede infrastructuur, toegang tot openbaar vervoer, kwaliteitsscholen en goede gezondheidszorg. Maar het is ook belangrijk om de lokale economie te versterken door ondernemerschap te stimuleren en lokale bedrijven te ondersteunen. Tot slot zou ik willen pleiten voor meer culturele en recreatieve activiteiten voor alle leeftijden.”
Atimo Sambou(Groen): “Wat meer verdragen van elkaar”
Met Henk de Jong (Nederland), Raquel Theodoro (Brazilië) en Mohammed Muhaisen (Palestina) heeft Groen al een internationaal getinte lijst, Atimo Sambou (22) neemt er ook nog eens plaats drie in. “Ik ben half Senegalees”, zegt Atimo. Mama Heidi Lein, afkomstig uit Passendale, leerde haar man Henri kennen in Senegal. “Ik ben hier geboren, maar ben ondertussen al een zestal keer in het land geweest.” Atimo woont nog bij haar ouders en broer Sibai (21) in de Meiboomwijk, maar zit nu in haar laatste jaar architectuur en ruilde dit jaar Gent voor Brussel om verder te studeren. “De keuze voor Groen is voor mij logisch. Mijn ouders waren ook al actief voor de partij, zelf ben ik ook links en open van geest, en leg ik de focus op groen en klimaat.” Groen heeft de gewoonte om jonge en nieuwe kandidaten meteen visibiliteit te geven. Atimo hoopt een baken te zijn de verrechtsing van de maatschappij. “We moeten wat meer verdagen van elkaar, focussen op de gelijkenissen en niet op de verschillen met anderen.”
Loredana Bud (Lokaal Liberaal): “Actief bijdragen aan een betere samenleving”
Loredana Bud (45) is getrouwd met Christian Bud. Met Riana (17), Natalia (11) en Sara (4) zijn er drie dochters, het gezin woont in de Heilig-Hartstraat. Loredana is sales consultant bij Let’s Work. Ze houdt van lezen en wandelen in het bos. Ze woont al elf jaar in België. “De stap naar de politiek kwam omdat actief wil bijdragen aan een betere samenleving hier in Roeselare. De keuze voor Lokaal Liberaal was bewust, omdat de partij het dichtst aansluit bij de zaken die ik persoonlijk belangrijk vind zoals veiligheid, onderwijs, sport, enz.”
“Roeselare is een dynamische stad. Het biedt een goede mix tussen stedelijk leven en groene ruimtes. De stad is goed verbonden en biedt tal van voorzieningen zoals scholen, sportfaciliteiten en culturele evenementen. De warme, toegankelijke sfeer en de vele mogelijkheden om deel te nemen aan lokale activiteiten maken het een aangename plek om te wonen voor iedereen. Veiligheid, onderwijs, sport en werk voor iedereen zijn mijn focuspunten om Roeselare nog beter te maken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier