Eerste stap gezet voor creatie van een waterplein in Adinkerke
Op de gemeenteraad van september is een samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur, de Vlaamse Waterweg en Wegen en Verkeer West-Vlaanderen goedgekeurd, voor een studie om een verkeersveilig waterplein in Adinkerke te creëren.
De voorbije decennia zijn er in Adinkerke grote woonwijken bijgekomen. Door het toenemende verkeer staat de woonkern onder druk. Om Adinkerke leefbaar te houden, beloofde de Pannese meerderheid aan het begin van deze legislatuur om maatregelen te nemen.
Op de Dijk in Adinkerke wil het lokaal bestuur van De Panne een verkeersveilig ‘waterplein’ realiseren. De op de gemeenteraad goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur, de Vlaamse Waterweg en Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, is bedoeld om via een studie te bepalen wat voor de drie partijen technisch de beste oplossing is.
Ophaalbrug
Het lokaal bestuur De Panne is alvast voorstander om de huidige, oncomfortabele brug over het kanaal Nieuwpoort – Duinkerke te vervangen door een gelijkvloerse ophaalbrug met zitbanken en een mogelijke aanlegplaats voor de pleziervaart. Een ideale ontmoetingsplaats die tegelijk de verbinding vormt tussen het dorp en ’t Veld.
In combinatie met een nieuw, veilig fietspad aan de kant van de vaart, moet dit de verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker verbeteren en een toeristisch-recreatief knooppunt worden.
Door de goedkeuring van deze samenwerkingsovereenkomst engageren het lokaal bestuur, de Vlaamse Waterweg en Wegen en Verkeer West-Vlaanderen zich om het waterplein effectief te realiseren. Het lokaal bestuur De Panne heeft hiervoor een totaalbudget van 250.000 euro. Voor de studie voorzien de drie partijen elk 25.000 euro.
De Panne kiest bewust voor een betere mobiliteit in het teken van de zachte weggebruiker. In oktober 2023 trad een nieuw verkeersveiligheidsplan in werking, met al veel maatregelen om het fietsverkeer veiliger en comfortabeler te maken.
Formele stap
Burgemeester Bram Degrieck: “Deze samenwerkingsovereenkomst is een belangrijke en formele stap om het waterplein te realiseren, in samenwerking met de Vlaamse administraties Wegen en Verkeer en de Vlaamse Waterweg. Het afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst betekent dat de ontwerpstudie nu kan beginnen en dat Vlaanderen budgetten zal vrijmaken voor de effectieve realisatie ervan. Door het plaatsen van een ophaalbrug zoals in Wulpen kunnen voetgangers, en meer bepaald mensen die wat minder goed te been zijn, makkelijker van de ene kant van de vaart naar de andere. De studie omvat eveneens het aanleggen van een nieuw fietspad langs het kanaal.”
Wim Janssens, schepen van Openbaar Domein: “Het oude voetgangersbruggetje is belangrijk voor de Adinkerkenaren. We kennen het al heel ons leven, maar het is helaas versleten en niet meer zo veilig. Daarom zullen we hier een nieuwe brug plaatsen die de twee delen van Adinkerke vlotter en veiliger zal verbinden. Het project is opgestart, communicatie bij de volgende stappen en een inspraaktraject volgen, zoals gewoonlijk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier