“Een huis verkopen aan 60.000 euro, dat is belachelijk”: oppositie kritisch over verkoop sociaal patrimonium aan Woonmaatschappij IJzer en Zee

Schepen van Sociale Zaken Michèle Vandermeeren, schepen van Woonbeleid Nicolas Luyssen en burgemeester Bram Degrieck van De Panne. © BP
Redactie KW

De gemeenteraad van De Panne keurde meerderheid tegen oppositie de verkoop van het sociaal woonpatrimonium goed aan de Woonmaatschappij IJzer en Zee. Voor de verkoop van 158 sociale huizen krijgt de gemeente 9.440.800 euro, dat is gemiddeld 60.000 euro per huis. “Belachelijk”, vindt Christophe Delrive (DAS). Waarom doet de gemeente dit?

“De Vlaamse Regering wil het sociaal woonaanbod uitbreiden en de nodige renovaties versnellen door schaalvergroting”, legt schepen van Woonbeleid Nicolas Luyssen (Het Plan-b) uit. “We worden als lokaal bestuur aangemoedigd om daarom ons sociaal patrimonium over te dragen. Daarnaast krijgen we als gemeente sinds begin vorig jaar geen subsidies meer om te investeren in sociale woningen. Daarom hebben we besloten om de 158 sociale woningen die de gemeente de voorbije decennia heeft gebouwd, over te dragen aan de Woonmaatschappij IJzer en Zee. De Vlaamse Belastingsdienst VLABEL heeft de waarde vastgelegd op 9.440.800 euro.”

“Belachelijk”, reageert Christophe Delrive. “Dat is gemiddeld amper 60.000 euro per sociale woning. Die overdracht is een verarming van ons gemeentelijk patrimonium. Van zodra dit beslist is, is er geen weg terug. Wat met inspraak van de bevolking?” Daarbij maakt Johan Blieck (CD&Vplus) nog de volgende opmerking: “De Woonmaatschappij kan die woningen zo goedkoop kopen, maar kan ze wel volgens marktconforme tarieven terug op de markt brengen.” Partijgenoot Pol George pleit dan ook voor een erfpacht zodat de gemeente nog eigenaar blijft van die woningen. “Dat sociale patrimonium genereert nu jaarlijks ongeveer 200.000 euro aan netto-inkomsten voor de gemeente.”

7,5 miljoen euro

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) verduidelijkt: “De gemeente is mede-eigenaar van de Woonmaatschappij, dat mogen we niet uit het oog verliezen. We ontvangen 40 procent van de waarde, dat is één van de hoogste correctiefactoren. Het zou de gemeente de komende jaren zeker 7,5 miljoen euro kosten om dat patrimonium up-to-date te maken en dat terwijl we geen subsidies meer krijgen.” Schepen Luyssen vult aan: “We kunnen niet anders dan het te doen volgens de spelregels die de Vlaamse overheid ons oplegt. Wij zijn inderdaad niet verplicht om die woningen aan IJzer en Zee te verkopen, maar als we ze van de hand doen aan een private firma, dan moeten we dat geld opnieuw investeren in sociale woningbouw en dat is niet onze taak. Bovendien verkoopt de Woonmaatschappij zijn patrimonium niet zomaar. Er zijn lange wachtlijsten voor een sociale woning.”

De overdracht werd uiteindelijk meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. De gemeente benadrukt dat er voor de bewoners van de sociale woningen niets verandert. Er volgt nog een infoavond. Het lokaal bestuur blijft ook nog het aanspreekpunt en zal, als dat nodig is, doorverwijzen naar de Woonmaatschappij IJzer en Zee. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier