“Een historisch ongeziene situatie”: Dumarey naar Raad van State, Stefaan Reynaert waarnemend burgemeester in Oudenburg

In januari legde Anthony Dumarey nog de eed af als burgemeester bij voorzitter van de nieuwe gemeenteraad Stefaan Reynaert. Die laatste wordt nu waarnemend burgemeester. (foto Dieter Dewulf) © Dieter Dewulf
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De niet-benoeming van Anthony Dumarey (Voor Oudenburg) tot burgemeester blijft nazinderen. Nu de stemmenkampioen in beroep gaat tegen de beslissing van Vlaams minister Crevits, kijkt iedereen uit naar de uitspraak van de Raad van State. Eerste schepen Stefaan Reynaert is waarnemend burgemeester, maar wat erna volgt, kan niemand exact voorspellen.

Voor de goeie orde: tijdens de installatievergadering van de gemeenteraad begin januari legde Dumarey – net als alle andere kandidaat-burgemeesters in ons land – de eed af als aangewezen-burgemeester. Daarna volgt een proces waarbij de procureur-generaal en de provinciegouverneur adviezen formuleren aan de bevoegde Vlaams minister, die op basis daarvan overgaat tot de definitieve benoeming. Die komt er voor Dumarey dus niét. Bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) volgt namelijk het negatief advies van provinciegouverneur Carl Decaluwé. “Het advies concludeert dat de aangewezen burgemeester niet over de vereiste kwaliteiten en vaardigheden beschikt om de stad Oudenburg met bekwaamheid en voldoende moreel gezag te leiden en het ambt van burgemeester uit te oefenen. De gouverneur verwijst daarbij naar de houding van de aangewezen-burgemeester en het onafgewerkte verbetertraject naar aanleiding van de forensische audit van Audit Vlaanderen”, aldus Crevits. “Tijdens de vorige legislatuur zijn er ernstige vaststellingen gebeurd door Audit Vlaanderen en liep het verbetertraject moeizaam. Ik nam ook akte van de lopende gerechtelijke onderzoeken.”

(Niet) verrast

Bij de partij Voor Oudenburg zijn ze verrast, zowel over de timing als de beslissing zelf. Dumarey verwees kort na het uitbreken van het nieuws erop dat Crevits “niet het gunstig advies volgt van de procureur-generaal, die geen bezwaar had over mijn benoeming volgens het principe van onschuld”. Dumarey stelde ook dat hij de aanbevelingen van het auditrapport niet kon opvolgen, gezien hij in september 2023 opstapte als burgemeester. Hij zat wel nog als raadslid in de fractie en valt de verwijzing van Crevits mogelijks daarin te interpreteren. Sinds hij is aangewezen tot burgemeester in januari, zou Dumarey dat traject wel hebben aangevat. Oppositiepartij CD&V+ is niet verrast door de gang van zaken. “We hebben de voorbije jaren consequent en meerdere keren gewezen op het vrij problematische karakter van het bestuur onder voornamelijk Open VLD/Voor Oudenburg, op vlak van deontologie, belangenvermenging en een algemene lijn van brood en spelen onder de noemer ‘Altijd Beleving’”, stipt Peter Velle aan. Andere kritische bronnen benadrukken dat de minister “zo’n beslissing niet lichtelijk neemt” en onderstrepen dat “het niet alleen over het juridische aspect gaat, maar ook over het moreel gezag”. Louter naar het positieve advies van de procureur-generaal kijken noemen ze dan ook “een gratuite interpretatie”.

Raad van State

De niet-benoeming heeft enkele stevige gevolgen. Dumarey blijft wel gemeenteraadslid, maar eerste schepen Stefaan Reynaert is nu waarnemend burgemeester. “Het takenpakket van burgemeester komt nu bovenop mijn bevoegdheden van schepen. Er is dus geen herverdeling van bevoegdheden en er komt geen tijdelijke nieuwe schepen”, aldus Reynaert. “Ik ga nu ook geen gekke uitspraken doen. Laat ons alle procedures volgen en hard werken.”

“Zo’n beslissing neemt men niet lichtelijk”

In principe zou op de gemeenteraad van 22 april een nieuwe aangewezen-burgemeester verkozen moeten worden. Dat is dan de kandidaat met de op een na meeste voorkeurstemmen van de grootste partij: Romina Vanhooren. Zij nam van september 2023 tot na de verkiezingen al eens de fakkel over van Dumarey na diens eerder genoemde ontslag. Vanhooren wenst geen commentaar te geven. Deze week trok Dumarey naar de Raad van State om de ministeriële beslissing aan te vechten. Als de Raad het beroep bij hoogdringendheid goedkeurt en de beslissing van Crevits wordt geschorst, dan wordt Dumarey niet Vanhooren opnieuw aangewezen-burgemeester, maar kan nog altijd een onderzoek ten gronde worden gevoerd dat vele maanden in beslag zal nemen. Als de Raad de hoogdringendheid wegwuift, maar wel verder onderzoek voert, komt er een nieuwe aangewezen-burgemeester, die weer plaats mag ruimen als Dumarey op termijn z’n slag thuishaalt. En zo liggen er wel enkele scenario’s op tafel. Intussen vond de gemeenteraad van deze week vond wel gewoon plaats. De oppositie vroeg daarbij extra toelichting over de verdere procedure omtrent de niet-benoeming en hoe ze daar als raad mee moeten omgaan.

Politicoloog Herwig Reynaert (UGent) deelt enkele inzichten in de zaak-Dumarey. “Zonder alle details van de zaak te kennen, ga ik er niet vanuit dat de provinciegouverneur zomaar een negatief advies formuleert aan de minister. Trouwens, de gouverneur is een eigenlijk een hooggeplaatste ambtenaar, die bij positief of negatief advies geen belang heeft”, kadert Reynaert. “In het nieuwe kiesdecreet staat dat de beslissing van de Vlaamse regering tot niet-benoeming van de burgemeester tot gevolg heeft dat betrokkene tijdens dezelfde bestuursperiode niet meer kan worden benoemd als burgemeester. Het is maar de vraag welke invloed een (opschortende) uitspraak van de Raad van State in die zin betekent.” Moet Voor Oudenburg vrezen dat er sommige verkozenen zich zouden afscheuren om met de oppositie in zee te gaan? Of is een motie van wantrouwen mogelijk? Zo’n vaart zal het volgens Reynaert niet lopen. “In een voorbeeld waarbij partij A elf zetels haalt en partij B tien stuks, kon je vroeger een overloper hebben die de meerderheid kon doen kantelen. Dat is in het nieuwe kiesdecreet niet meer zo simpel. Ja, iemand van Voor Oudenburg zou zich kunnen afscheuren, maar daar valt weinig bij te winnen. Bij een constructieve motie van wantrouwen heb je tegenwoordig ook de handtekeningen nodig van twee derde van élke fractie. Dat zie ik niet gebeuren. Tenzij een groot deel van Voor Oudenburg er helemaal klaar mee zou zijn.” Reynaert stipt ook aan dat Dumarey behalve gemeenteraadslid ook nog schepen zou kunnen worden, want die worden verkozen en zijn niet door de minister benoemd. “De niet-benoeming is historisch ongezien. Ik moest recent denken aan de hetze rond José Happart (in de jaren tachtig, red.), die verkozen werd tot burgemeester van Voeren, maar weigerde om Nederlands te spreken. Nee, de hele zaak doet de geloofwaardigheid van de lokale politiek geen goed. Het is knap vervelend voor het imago van de stad, geen enkele administratie ziet dit graag gebeuren. En toch, op termijn zal dit vergeten geraken en overwaaien. Al bij de verkiezingen zelf hielden de kiezers geen rekening met de berichtgeving over de lopende onderzoeken. Ik zie het ook niet gebeuren dat er lokale besturen in Vlaanderen zouden vallen omwille van één zo’n geval.” (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content