“Dit is het probleem verleggen in plaats van op te lossen”: Knip aan de Kromte blijft Pittemse gemeenteraad beroeren

Ook nu weer beroerde de afsluiting van de Kromte met een knip en de hiermee gepaard gaande aanpassingen de gemoederen tijdens de gemeenteraad. © JG
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad van maandag 3 juni moest de raad zich uitspreken over een snelheidsbeperking op de N37, die gekoppeld is aan het realiseren van een knip aan de zogenaamde ‘Kromte’ in de Tieltstraat. Oppositiepartij NPE uitte ook nu heel wat bezwaren tegen deze maatregel.

Tijdens de gemeenteraad van de maand april werd door de gemeenteraad de invoering van een knip op het kruispunt van de N37 (de ring) en de Tieltstraat aan de zogenaamde ‘Kromte’ goedgekeurd. Oppositiepartij NPE had toen al heel wat bezwaren. Inmiddels zijn de plannen concreet en zal de knip er in de komende weken komen. Bijkomend zal er op de N37 een voorsorteerstrook komen voor het verkeer dat rechts wil opdraaien richting Pittem.

Als een gevolg hiervan en om de verkeersveiligheid te verhogen voor het verkeer dat van Tielt komt diende de raad zich nu uit te spreken over een bijkomende snelheidsbeperking van 90 naar 70 km/u op het stuk van de N37 tussen de knip aan de Kromte en het kruispunt met de Vijfstraat. Voor het verkeer rijdende van Ardooie naar Tielt blijft alles bij het oude. Ook nu had oppositiepartij NPE bedenkingen, die door raadslid Andres Vandewalle naar voor werden gebracht.

Overdreven maatregel

“Aangezien de knip er komt en het verkeer dus via het kruispunt met de Vijfstraat naar Pittem zal moeten, zien wij ook wel in dat een snelheidsbeperking nodig zal zijn. Ik wil echter nogmaals benadrukken dat we de knip absoluut niet ondersteunen en vinden dat het een probleem verleggen in plaats van oplossen is”, aldus Andres Vandewalle (NPE).

“Het is een idee waarmee vooral de eigen bewoners gepest worden en die ingegeven wordt door de enkelingen die langs de Tieltstraat passeren en die daar niet moeten zijn, iets waarvan we overigens de cijfers nog niet hebben gezien.”

Burgemeester Denis Fraeyman (CD&V): “Wij blijven achter de genomen beslissing staan en kunnen met de nodige cijfers aantonen dat dit een nuttige ingreep is. We willen ook aangeven dat dit niet zomaar een persoonlijk initiatief is, maar dat dit vooraf ook uitvoerig met het Agentschap Wegen en Verkeer bekeken werd. We nemen dan ook de volle verantwoordelijkheid voor de doorgevoerde aanpassingen, die de algemene verkeersveiligheid op alle vlakken zullen verhogen.” Tijdens de stemming keurde NPE het agendapunt voltallig af.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier