Derde ‘coup’ in West-Vlaanderen op til na Blankenberge en De Panne? Ook in Langemark-Poelkapelle breuk in meerderheid
De meerderheid van CD&V en N-VA in Langemark-Poelkapelle ligt naar alle waarschijnlijkheid in duigen. Een niet mis te verstaan twitterbericht stak het vuur aan de lont. “We zoeken naar oplossingen voor een werkbaar college”, reageert schepen Dominique Cool (N-VA) ontwijkend op onze vraag of er een nieuwe ‘coup’ op til is na Blankenberge en de vaudeville in De Panne. Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) voelt zich een gebroken mens, zegt hij in een eerste reactie.
CD&V haalde tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen 9 van de 19 zetels. Ondanks een toename in het aantal stemmen was de meerderheid van de vorige legislatuur gebroken. N-VA haalde 7 zetels en beide partijen vormden samen de grootst mogelijke coalitie. “We hebben de wil van de kiezer gerespecteerd”, klonk het één dag na de verkiezingen bij beide partijen triomfalistisch. Maar dat bleef niet duren.
Het moet vrijdagavond pijnlijk zijn geweest voor burgemeester Lieven Vanbelleghem het twitterbericht te moeten lezen van een zekere Bartes73193791: “Verraad in Langemark-Poelkapelle! Huidig burgemeester Lieven Vanbelleghem weet het nog niet. Hij wordt dinsdag eerstkomend bij het straatvuil gezet en vervangen door rivaal Dominique Cool.” De burgemeester kreeg het bericht tijdens de receptie van de uitreiking van de cultuurtrofee onder zijn neus gestopt.
Het is een publiek geheim dat de samenwerking tussen CD&V en N-VA niet gesmeerd liep. Het plan voor de kerk van Poelkapelle werd zonder veel morren bij CD&V in de vuilbak gekieperd. Maar de bouw van een nieuwe vleugel voor het wzc De Boomgaard vormde dan weer wel een twistappel tussen beide partijen. Toen werd een compromis gesloten voor het indienen van het dossier voor het rusthuis met de eis van N-VA om de kosten fors te drukken. Het aangepaste plan bevatte onder meer een paar kamers minder, maar tijdens de bewuste gemeenteraad vielen de aanpassingen CD&V zwaar.
Wantrouwen
In de gemeenteraad liet Laurent Hoornaert (Tope8920) vrij regelmatig het woord vertrouwen vallen. Dat handelde over de samenwerking in het schepencollege en het managementteam. “Ik merk dat verschillende punten in het college verdaagd worden. Gaande van de evaluatie van belastingstarieven, managementassistentie bij het wzc of de optimalisatie van het college. Conclusie van deze agendapunten: er wordt niets beslist. Voor ons is het duidelijk. Ofwel kom je overeen ,ofwel kom je niet overeen. Het is zeer raar dat je een extern persoon nodig hebt om overeen te komen. De burgemeester is de behoeder van de samenwerking van de coalitie. Nu is het blijven aanmodderen”, zei Hoornaert daarover.
Het wantrouwen was er dus al een tijdje, en het nieuwe decreet-Somers maakt het nu makkelijker om van coalitiepartner te veranderen. Op onze vraag of er een nieuwe meerderheid in de maak is, blijft Dominique Cool op de vlaktye: “N-VA kan daar niet veel over zeggen. Zoals je weet loopt de samenwerking niet goed. Van dag één draait het eigenlijk al vierkant. Ik kan enkel bevestigen dat we zoeken naar oplossingen voor een werkbaar college.”
Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) ziet de bui hangen en voelt zich een gebroken mens. “Ik ben enorm ontgoocheld. Ik heb de zekerheid dat ik alles gedaan heb voor de inwoners met wat in mijn mogelijkheden lag. Straks zal ik vijftien jaar lang voor iedereen ten dienste staan. Het is mijn overtuiging dat we op een goede manier met de centen zijn omgegaan. We hebben moeilijke beslissingen moeten nemen. Eigenlijk zijn we daarvoor met de verkiezingen beloond geweest. Met CD&V en het personeel had ik een goede samenwerking van de top tot de vloer. Daarvoor ben ik heel dankbaar in het belang van de bevolking. Maar als ik eerlijk moet zijn. Ik ben een stuk mijn courage kwijt. Ik heb het laatste jaar te veel moeten strijden. Bovendien was corona voor niemand gemakkelijk. Ook niet om te besturen.”
Reactie van N-VA, TOPE 8920 en VOORUIT
In een kort communiqué reageren de partijen N-VA, TOPE 8920 en VOORUIT op de huidige berichten:
“De fracties N-VA, TOPE 8920 en VOORUIT waren aftastende gesprekken aan het houden over de politieke situatie (ten slotte zijn we halfweg de legislatuur die op zijn zachtst gezegd helemaal niet optimaal loopt). Toen we meer dan één maand geleden vernamen dat burgemeester Lieven Vanbelleghem meer dan 3 uur gepoogd heeft om zijn coalitie op te blazen en N-VA uit het bestuur te weren via het dan nog niet in werking getreden nieuwe decreet, was dit meteen de druppel die de emmer deed overlopen.
Daarna is alles in een stroomversnelling gekomen en hebben we elkaar snel gevonden en besloten niet af te wachten tot 2024 maar in het belang van de gemeente de koe meteen bij de horens te vatten om nieuwe en slagkrachtige meerderheid op de been te brengen.”
(PCO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier