Coalitiewissel in Wervik gaat (voorlopig) niet door: motie van wantrouwen onontvankelijk verklaard

Het CD&V trio Bercy Slegers, Yves Obin en Tom Durnez blijft voorlopig op de oppositiebanken zitten. © LV
Redactie KW

Gemeenteraadsvoorzitter Marc Kino (stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project) heeft woensdagavond tijdens een extra gemeenteraad in Wervik de motie van wantrouwen ingediend door Vooruit en CD&V onontvankelijk verklaard. “In het belang van de stad”, liet hij horen.

Vorige week was er een politieke bom toen Vooruit een einde maakte aan de coalitie met de Stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project). Hierdoor zou schepen Bert Verhaeghe (Vooruit) in januari niet de nieuwe burgemeester kunnen worden. De partij van burgemeester Youro Casier zou de rest van de legislatuur besturen met de CD&V.

De raadzaal in het stadhuis liep bomvol. “Het was voor mij ferm verschieten toen ik de tekst van de collectieve constructieve motie van wantrouwen in mijn mailbox ontving”, aldus Marc Kino. “Kort samengevat las ik: het loopt wat stroef, we willen scheiden.”

“Dit enige agendapunt deed heel wat vragen rijzen. Ik heb me laten informeren door diverse advocatenkantoren; Het waren de beste van de beste. Uit dat extern advies heb ik moeten onderzoeken of deze motie voldoet. Er is hier geen sprake van een onbestuurbaarheid. De motie is gesteund op vrije argumenten en foutieve gegevens.”

Tijdens zijn betoog verwees de gemeenteraadsvoorzitter ook meermaals naar arresten van de Raad van State over dergelijke moties van wantrouwen in andere gemeenten. “Ik stel vast dat er geen oproep was om de drie schepenen van de stadslijst te horen.”, zegt Kino. “De motie is een beslissing met een politieke doelstelling.”

Geen eedaflegging

Nadat Marc Kino de motie onontvankelijk verklaarde viel het doek over een korte gemeenteraad en was er uiteraard geen eedaflegging voor de drie nieuwe schepenen Bercy Slegers, Yves Obin en Tom Durnez (allen CD&V).

“De motie is zonder voorwerp en nu gaan de hogere overheden moeten oordelen”, aldus eerste schepen Bert Verhaeghe. “De beslissing van de voorzitter is zeer goed gemotiveerd en gedetailleerd. Het vertrouwen tussen onze Stadslijst en Vooruit is geschonden. Nu is het misschien het moment voor iedereen om in de spiegel te kijken.”

Bart Pynket, Ann Degroote en Bert Verhaeghe blijven voorlopig hun schepensjerp behouden.
Bart Pynket, Ann Degroote en Bert Verhaeghe blijven voorlopig hun schepensjerp behouden. © LV

“Ik had dit niet verwacht”, reageert burgemeester Youro Casier. “Men probeert het op lange baan te schuiven. We gaan zo snel mogelijk opnieuw een motie van wantrouwen indienen en zullen met de juridische dienst van Vooruit kijken wat er moet gebeuren. Dit is alvast een onverwachte wending. We hadden dit niet zien aankomen. Ik sta hier met een dubbel gevoel.”

“De gemeenteraadsvoorzitter kreeg vorige week dinsdag de motie en kon het ons eerder hebben gemeld dat de motie niet ontvankelijk was. We hadden dan nog kunnen bijsturen. Het gaat duidelijk om politieke spelletjes.”

Schadevergoeding

Een ontgoochelde Bercy Slegers (CD&V) vroeg na de korte raadszitting wat meer uitleg aan stadssecretaris Philippe Verraes. Burgemeester Youro Casier luistert mee.
Een ontgoochelde Bercy Slegers (CD&V) vroeg na de korte raadszitting wat meer uitleg aan stadssecretaris Philippe Verraes. Burgemeester Youro Casier luistert mee. © LV

Dat de stadslijst via een advocatenkantoor de raadsleden van Vooruit en CD&V dinsdag een aangetekende brief van vijf pagina’s stuurde en dat daarin werd gedreigd met een schadevergoeding van maar liefst 300.000 euro in geval de motie werd goedgekeurd, zit de burgemeester zeer hoog. “Als men ons verwijt dat het alleen maar gaat om de postjes, dan vraag ik me waar deze brief en de schadeclaim voor staat”, aldus Youro.

“Na die brief en na wat men ons vanavond heeft geflikt, is het een uitgemaakte zaak dat we niet verder kunnen besturen met de stadslijst.”

De brief komt van het advocatenkantoor Crivits en Persyn uit Brugge en doet heel wat stof opwaaien. De nieuwe meerderheid spreekt van pure intimidatie door de Stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier