Coalitievorming in Izegem lijkt muurvast te zitten: “Ze dwingen ons naar het omgekeerd cordon sanitaire”

Een akkoord leek in de maak, getuige deze foto, maar uiteindelijk blijkt dat er nog niet te zijn. Links herken je Dries Dehaudt, Ann Van Essche en Elke Olivier namens CD&V, centraal Kurt Grymonprez, Dominique Stove en Nadia Staes namens STIP+ en rechts Julie Vandewatere (Vooruit) en Hannes Vanderstraeten (Groen). © gf
Wouter Vander Stricht

Bij STIP+ waren ze ervan overtuigd dat ze een akkoord hadden over inhoud en mandaten en dat zo het licht op groen stond voor een coalitie met CD&V en Vooruit-Groen. “Maar plots keerde CD&V terug op eerder gemaakte afspraken”, zegt STIP-voorzitter Dominique Stove. “We vermoeden daar een interventie van hogerhand, zoals ook al in andere steden is gebleken.” Maar STIP+, dat het initiatiefrecht heeft, gooit geen deuren dicht. “Naar niemand. Maar als het lijkt wel dan men ons dwingt naar een coalitie met Vlaams Belang. En als niemand met ons in zee wil tegen redelijke voorwaarden, dan gaan we gewoon ook voor het Vlaams Belang. Zeg maar het omgekeerd cordon sanitaire, gedwongen worden om met hen samen te werken.” CD&V predikt rust en wil dat er inhoudelijk nog stappen gezet worden.

Na de verkiezingen van zondag 13 oktober waren de kaarten geschud.N-VA (van 13 naar 8 zetels) was niet langer de grootste partij, dat werd STIP+ dat met tien zetels zijn aantal verdubbelt.Vlaams Belang groeide ook tot vijf zetels, CD&V bleef op 3, net als Vooruit-Groen dat ook drie zetels pakte, maar als kartellijst allicht op meer had gehoopt.

STIP+ praatte met alle partijen, ook Vlaams Belang, maar uiteindelijk kwam men op de coalitie uit die misschien wel meest voor de hand lag. Met N-VA samenwerken bleek na de afgelopen beleidsperiode en campagne, die vooral tegen het gevoerde beleid was gericht, niet voor de hand liggen. Vorige vrijdagavond leek de coalitie beklonken, CD&V en Vooruit-Groen kregen elk een schepenmandaat en nog een gedeelde schepen, dus anderhalve schepen voor elk van hun drie zetels. Maar dat ‘princiepsakkoord’ werd zaterdagmorgen van tafel geveegd met een telefoontje van CD&V naar de twee beoogde coalitiepartners. Vier dagen later is er nog altijd geen witte rook. “Wij gaan ons initiatiefrecht niet opgegeven. Er ligt een voorstel op tafel, we doen geen enkele deur dicht. Maar als men ons dwingt richting Vlaams Belang, dan is dat ook de stap die we gaan zetten”, klinkt het resoluut bij Dominique Stove.

Wat na 28 oktober?

Dries Dehaudt (CD&V): “Kurt Grymonprez, die in feite de man is die sowieso burgemeester zal worden, heeft alle kaarten in handen om op zoek te gaan naar een coalitie die breed gedragen is in Izegem. Wij willen er aan meewerken, maar dan moet er vertrouwen zijn in in alle partijen aan tafel. En inhoudelijk en gevoelsmatig is dat er nog niet.”

Als er geen voordracht is, komt het initiatiefrecht vanaf maandag 28 oktober in handen van de tweede grootste partij, in casu N-VA. Maar als die er Vlaams Belang niet bij nemen, dan is STIP+ altijd nodig om een meerderheid te vormen. Wordt vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier