CD&V Tielt uit ongenoegen over manoeuvre Meulebeeks burgemeester Verwilst: “Er werd met een geweer in onze rug geschoten”

“De aankondiging van Verwilst dat hij met een kartellijst naar de kiezer zou trekken, kwam als een donderslag bij heldere hemel”, aldus CD&V Tielt. © CS
Redactie KW

Nadat eerder deze week al Iedereen Telt reageerde op het onverwachtse politieke manoeuvre van Meulebeeks burgemeester Dirk Verwilst (Lijst van de Burgemeester), kwam CD&V Tielt zaterdagmorgen naar buiten met een reactie. Dat deden ze niet alleen, maar wel samen met Theo De Meyer, voorzitter van CD&V Meulebeke. “Maandenlang werd er hard en constructief samengewerkt, maar er werd met een geweer in onze rug geschoten”, klinkt het hard.

“In het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen werden met beide CD&V-families besprekingen gevoerd met de bedoeling om met een gezamenlijke lijst naar de kiezer te trekken”, begon Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V). “Zo wouden we, mits we daartoe het vertrouwen zouden krijgen, in de volgende bestuursperiode met een gezamenlijk project het ingezette fusieverhaal verder uitwerken. Om de continuïteit in de bestuurlijke werking te kunnen bewaren, was de afspraak en doelstelling dat we daarvoor beiden met onze huidige coalitiepartners zouden samenwerken.”

Een donderslag bij heldere hemel

“De aankondiging van Verwilst dat hij met een kartellijst naar de kiezer zou trekken, kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel”, ging Vannieuwenhuyze verder. “Een dergelijke aankondiging, terwijl gesprekken voor een samenwerking nog lopende waren, is op zijn minst deloyaal en politiek eigenzinnig. Maandenlang werd er achter onze rug onderhandeld. De slogan van onze partij, ‘Respect werkt’, is hier dan ook totaal zoek.”

“Verwilst schud een aantal redenen uit zijn mouw om zijn handelswijze te verantwoorden, zoals een verschil in visie, waarbij die van ons niet dynamisch en toekomstgericht genoeg zou zijn”, zegt Vannieuwenhuyze. “Er moet volgens hem een nieuw verhaal komen in Tielt, maar als hij daarbij hetzelfde verhaal voor ogen heeft dat zich de laatste zes jaar in Meulebeke heeft afgespeeld, met onbestuurbaarheid, gerechtelijke onderzoeken wegens belangenvermenging en een hoge leningslast en schuldgraad, dan passen wij daar liever voor.”

Veel ongenoegen

Ook de voorzitters van CD&V Tielt en CD&V Meulebeke waren niet te spreken over de actie van Dirk Verwilst. “In Meulebeke zijn er de laatste twaalf jaar veel goede dingen gebeurd onder de vlag van CD&V, net als in Tielt”, meent Theo De Meyer. “Samen zaten we in de ideale positie om dat verhaal in de fusiestad verder te zetten. Wij wilden er absoluut voor gaan, samen met onze bestaande coalitiepartners, want continuïteit is belangrijk om zaken te kunnen realiseren.”

“Ergens voelde ik de bui al wel hangen”, vervolgt De Meyer. “Wat het zwembad betreft werden door iedereen vanuit Tielt en Meulebeke inspanningen geleverd om daarover tot een gemeenschappelijke consensus te komen. Het kon een symbooldossier zijn voor de fusie, maar door tot drie keer toe van gedacht te veranderen, werd verhinderd dat daar verdere stappen in gezet konden worden. Jarenlang heb ik op een goede manier samengewerkt met Verwilst, maar nu heeft hij me met een geweer in mijn rug geschoten, allemaal om de burgemeesterssjerp zo vlug mogelijk in handen te hebben.”

Vertrouwensbreuk

“Dit is du jamais vu”, vult collega-voorzitter Joris Meganck aan. “Je moet natuurlijk proberen om emotie wat te vermijden in de politiek, maar dit is niet loyaal en niet constructief vanuit de Lijst van de Burgemeester, en daar kunnen we dus absoluut niet blij mee zijn. We kunnen niet ontkennen dat dit gezorgd heeft voor een ernstige vertrouwensbreuk, en dat er tijd nodig zal zijn om alles te laten bezinken, maar we willen allerminst dat de fusie hierdoor tot stilstand komt.”

“Gedane zaken nemen geen keer, dus lang kunnen we hier niet verder over doorgaan, maar wij zien de toekomst positief tegemoet”, zegt De Meyer nog. “Zoals de kaarten nu liggen, zouden alle huidige mandatarissen van CD&V of Lijst van de Burgemeester samen met Dirk Verwilst overstappen naar Team Burgemeester, maar we zullen er alles aan doen om samen met CD&V Tielt tot een krachtdadige CD&V-ploeg te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Want verdeeldheid is status quo en is achteruitgaan, dus dat is helemaal niet aan de orde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier