Bijna twee miljoen euro onvoorziene schulden meer

Schepen van Financiën Filiep De Vos. © gf
Redactie KW

Op de gemeenteraad van 8 juli in Wielsbeke bespraken de raadsleden de jaarrekening van 2020. Daaruit bleek dat er bijna 2 miljoen euro onvoorziene schulden bijgekomen zijn. Van de door de meerderheid beloofde schuldafbouw is er voorlopig nog geen sprake.

De gemeente Wielsbeke blijft op het vlak van schulden een slechte leerling van de Vlaamse klas. De schuld per inwoner is wel gedaald van 3.427 euro naar 3.330 euro per inwoner, goed voor een totaal van bijna 33 miljoen euro.

“In een coronajaar hebben we minder inkomsten, maar ook minder uitgaven gehad. Uiteindelijk is de winst ook gedaald. Maar er zijn ook onvoorziene schulden opgedoken”, legt schepen van Financiën Filiep De Vos (CD&V) uit.

Ledverlichting

Fluvius kocht inderdaad de straatverlichting van heel wat gemeentes om er ledverlichting in te steken. Die ledverlichting wordt geleased door de gemeente. “Dat kost ons 1,12 miljoen euro. Net zoals heel wat andere gemeenten zijn we in het verhaaltje van Fluvius gelopen. Waar we iets verkochten, moesten we dat plots terugleasen”, zegt de schepen.

Daarnaast is de gemeente op enkele nalatigheden van de vroegere financieel directeur gestoten. “De financiële dienst zette boekingen voor een totale kost van 810.000 euro recht. Ook de toezichthouder had dat niet opgemerkt.”

Als we vorig jaar een bedrag van 810.000 euro niet gezien hebben, dan zijn we daar allemaal in de fout gegaan

Oppositielid Jan De Potter (U.) was scherp voor het bestuur, maar ook voor de oppositie. “Als we vorig jaar een bedrag van 810.000 euro niet gezien hebben, dan zijn we daar allemaal in de fout gegaan. Het bestuur omdat het dat niet gezien heeft en de oppositie omdat we het niet goed gecontroleerd hebben. Niemand heeft ook op tijd ingezien hoe het Fluvius-verhaal echt in elkaar zat”, geeft hij aan.

Schuldenlast laten dalen

Filip Dinneweth (Vlaams Belang) vroeg zich af of het gemeentebestuur zijn beloofde schuldafbouw van 800.000 euro per jaar nog zal nakomen. “De doelstelling blijft om de schuldenlast te laten dalen en daar zijn we niet in geslaagd. Momenteel kan het beter en we hopen samen naar een goed financieel beleid met structureel gezonde cijfers te streven”, beantwoordde Filiep De Vos.

Verkoop eigendommen

Om daartoe te komen is de verkoop van eigendommen een methode. Rik Buyse (N-VA) haalde aan dat er al één gebouw verkocht werd. De schepen antwoordde dat er nog zullen volgen.

“De seniorenwoningen in de Juliaan Claerhoutstraat en de Schoolstraat en de verkoop van gronden op de zone Lobeek zullen daartoe bijdragen. Tot slot zijn we de mogelijkheden van de verkoop van het oud gemeentehuis en de oude pastorij in Ooigem ook aan het bekijken”, besluit de schepen. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier