Bewoners Torrepoort ongerust over plannen Ons Onderdak

De huizen in de Torrepoortwijk moeten plaatsmaken voor 12 ééngezinswoningen en 43 appartementen. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Ons Onderdak heeft plannen om de sociale woningen op het centrale plein in de Torrepoortlaan te vervangen door 12 ééngezinswoningen en 43 appartementen. Volgens Sam Vancayseele zorgt dat voor ongerustheid bij de bewoners. Volgens schepen Philip Bolle zou communicatie echter voorbarig geweest zijn.

Het was raadslid Sam Vancayseele (Groen) die in een tussenkomst op de gemeenteraad maandagavond de plannen voor de Torrepoort aankaartte. “Iedereen zag waarschijnlijk al de ongeruste berichten van bewoners over de Torrepoort. Wie de jaarverslagen van Ons Onderdak las of in de raad van bestuur zetelt, weet al langer dat Ons Onderdak hier nieuwe wooneenheden wil plaatsen en wil verdichten”, aldus Vancayseele. “Het verbaast me dat inwoners nog met heel wat terechte vragen en bezorgdheden zitten. Inspraak lijkt ook op dit vlak te ontbreken.”

Schepen Philip Bolle (Vooruit), ook voorzitter van Ons Onderdak, bevestigde dat er een grote vervangingsbouw zit aan te komen. “De bouwwerken zijn wel nog niet voor morgen. Er moet nog een heel traject worden doorlopen vooraleer deze kunnen starten”, aldus Bolle. “Wat is dan een goed moment voor communicatie naar de bewoners? De ervaring leert dat we bij buurtinfovergaderingen te vroeg in het proces vaak het verwijt krijgen dat bewoners er te weinig informatie krijgen. Om te communiceren over een wijkreconversie moeten de contouren van het project al enigszins vorm hebben en daar zijn we nu bijna geland.”

Massief groen plein

Ondertussen ligt er wel al een schetsontwerp klaar voor de vervangingsbouw naar 12 ééngezinswoningen en 43 appartementen. “De projectdefinitie voor de architectuurwedstrijd werd opgemaakt in samenspraak met de stedelijke diensten die het best de noden uit de buurt kennen”, vervolgde Bolle. “Wat zij in de buurt opvangen, werd sowieso al geïmplementeerd in de schets: een massiever groen plein dat ervoor zorgt dat bestaande activiteiten, zoals de Torrepoortkermis, maar ook nieuwe elementen zoals een volwaardig trapveld en speluitrusting hun plaats krijgen in het schetsontwerp. We staan te trappelen om hierover te communiceren met de bewoners.”

“Het verbaast me dat inwoners nog met heel wat vragen zitten”

Eerst moet echter nog een studiebureau aangesteld worden. “Op het moment dat die schets er is, wordt er een buurtinformatievergadering georganiseerd waarbij de plannen uitgebreid zullen worden geduid met ruimte voor vragen, opmerkingen en suggesties. Er kunnen op dat moment zeker nog aanpassingen gebeuren.”

Tijdens de vervangingsbouwwerken zullen de bestaande bewoners moeten verhuizen. “De verhuisoperatie ligt nog minstens twee jaar voor ons uit, waardoor we ruim de tijd hebben om samen een goede oplossing te zoeken. Ons Onderdak deed dit al met succes voor andere vervangingsbouwprojecten, al kunnen we nooit iedereen gelukkig maken. Er zal een gefaseerde uitvoering gebeuren van de werken, wat ook betekent dat er kansen zijn om in de vertrouwde buurt te kunnen blijven wonen.”

Tuinen verdwijnen

Sam Vancayseele vroeg nog wat er zal gebeuren met het groen dat door de bewoners zelf werd aangeplant. “De private tuinen zullen verdwijnen. Wel is het zo dat voor elk project een inventaris wordt gemaakt van de waardevolle bomen die moeten behouden blijven in de buurt. Wanneer blijkt dat er toch een boom moet worden gerooid, dan moet die worden gecompenseerd”, antwoordde Bolle.

Ons Onderdak heeft geen onteigeningsplannen, maar moet wel nog één woning inkopen. “Ons Onderdak voert een dialoog met de eigenaars van één woning gelegen in de projectzone om te onderzoeken of we tot een overeenkomst kunnen komen om die woning terug in te kopen. Deze woning is de enige woning aan het centrale plein die niet in eigendom is van Ons Onderdak en is belangrijk om een homogeen vervangingsbouwconcept te kunnen uitvoeren”, besloot Philip Bolle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier