Belastingen verhogen niet: Oostende voorziet meer geld voor politie en brandweer

We zien de fietsbrigade of de ‘Fox-inspecteurs’ van de Oostendse politie met links korpschef Philip Caestecker en burgemeester Bart Tommelein. Het aangepast meerjarenplan voorziet meer geld voor politie en brandweer. (foto EFO)
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het stadsbestuur past het meerjarenplan aan. “Er komen geen nieuwe leningen en verhoging van de belastingen. We besparen op de eigen werking”, luidt het. Politie en brandweer krijgen extra middelen.

Het meerjarenplan werd bij het begin van de legislatuur al goedgekeurd, maar wordt wel elk jaar aangepast. Die bijsturing van de begroting komt op het jaareinde: Oostende is in oktober al klaar met de oefening. “Er komen geen nieuwe leningen. De stadsdiensten gingen ook met de kam door de eigen budgetten met als opdracht besparen op de eigen werking. Er wordt niet geraakt aan de belastingtarieven voor inwoners, tweedeverblijvers en bedrijven”, zo duidt burgemeester Bart Tommelein, bevoegd voor financiën.

Grote uitdagingen

Oostende verwacht wel dat de inkomsten uit onroerende voorheffing stijgen omdat er meer woningen zijn. Oostende plant geen nieuwe leningen voor investeringen. “We hebben onze financiën op orde door de continue inspanningen. De uitdagingen blijven groot want de pensioenlasten wegen door op de uitgaven. De autonome gemeentebedrijven werken aan een fusietraject tot een autonoom gemeentebedrijf. Nieuwe woningen en dus nieuwe inwoners of tweedeverblijvers blijven belangrijk voor de vooruitgang van onze stad”, luidt het.

De stad kondigde aan dat brandweer en politie extra geld krijgen, vooral om de inflatie (loonkosten) op te vangen. Het budget voor de politie stijgt van 25,72 miljoen euro (2023) naar 27,56 miljoen euro (2024). De toelage voor de brandweer stijgt van 7,69 miljoen euro naar 8,04 miljoen euro. De subsidie voor Toerisme Oostende is begroot op 3,2 miljoen euro. Oostende kondigde ook de aankoop van natuurgebied aan. Welk bedrag ze voorzien werd niet bekend gemaakt. In 2024 krijgt Oostende ook twee LOI’s (Lokaal Opvang Initiatief) waarbij ze op twee plaatsen asielzoekers zullen opvangen. “Er zijn verder extra middelen voor het Filmfestival en Astropolis, twee belangrijke visitekaartjes van de stad”, luidt het. De subsidie voor het Filmfestival stijgt met 2.000 euro tot 80.000 euro; de subsidie voor Astropolis blijft gelijk op 35.000 euro. De aanpassing van het meerjarenplan wordt besproken op de gemeenteraad van oktober. Er worden twee dagen voorzien: op maandag 23 en dinsdag 24 oktober, telkens vanaf 19 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier