Actie tegen vergunning voor aanleg Kanterbos in Wevelgem, gemeentebestuur voelt zich onder druk gezet door kabinet-Demir

Boze boeren en buurtbewoners voerden donderdagavond in Wevelgem actie. © Kristof Desmet
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Boze boeren en buurtbewoners voerden donderdagavond in Wevelgem actie tegen het door het schepencollege afgeleverde bebossingsvergunning aan Natuurpunt voor de aanleg van het Kanterbos. Tijdens de gemeenteraad kwam Hendrik Vanhaverbeke (N-VA) tussen over de vergunning. Een dertigtal landbouwers en buurtbewoners uit de Artois- en Groenstraat woonden de gemeenteraad bij. “We werden op verschillende manieren zwaar onder druk gezet door het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)”, reageert burgemeester Jan Seynhaeve.

Op een stuk bewerkte landbouwgrond palend aan wijk De Katerhoek komt er een bos. Artoisstraat. De omwonenden gaan hun weidse uitzicht op de Leievallei verliezen. Hendrik Vanhaverbeke verwijt het schepencollege een gebrek aan overleg. “Het schepencollege had beloofd rond de tafel te zitten met alle betrokkenen uit de buurt en de landbouwers.”

Rivierherstel

“Tot op vandaag hebben wij geen weet van betrokkenheid bij een bewuste vergadering. Wel werden de buurtbewoners ontvangen door de Dienst Omgeving van onze gemeente om wat uitleg te krijgen en werden de boeren ook ingelicht via schepen Stijn Tant. Hierbij rijst de vraag: wie is er dan wel betrokken geweest bij het overleg.”

“Het reeds melden van het verlenen van de bebossingsvergunning zonder overleg met de buurt en de landbouw is sowieso fout. Niet betrokken zijn bij verder overleg is fout. Onze fractie begrijpt er niets meer van. Het stuk landbouwgrond ligt in het RUP Leievallei Wervik-Deinze, dat zich uitstrekt over twee provincies, waarbij het rivierherstel centraal staat.”

Open gebied

“Er wordt gewerkt aan de beoogde 500 hectare natte terrestrische natuur. De gebiedsvisie vermeldt hier het behoud van de open landschapsgezichten. Vroeger werd het planten van een haag parallel met de Leie niet toegestaan, daar het indruist tegen het typische open Leielandschap.”

“Op 2,5 kilometer links bevindt zich het Leiebos (26 ha), op 2,5 kilometer rechts het Diefhondbos. De gebiedsvisie vermeldt een uitbreiding van de bestaande bossen, met ertussen een open gebied. Dichtbij is er ook het Preshoekbos (150 ha) en Bergelen (62 ha).”

Landbouwgebied

“We begrijpen de aanplanting van een klein geïsoleerd bos niet in dit open landschap van de Leievallei. De Leievallei is een groot landschapselement, met weide en meersen. Waarom blijft dit geen landbouwgebied?”

“We moeten onze agrarische industrie waarderen en steunen zodat we ons eigen voedsel kunnen produceren en niet afhankelijk worden van het buitenland. Kijk wat er in de omliggende landen gebeurt, wat hier gevraagd wordt is dus helemaal normaal. Tonen jullie tenminste gezond verstand en laat dit stuk land aan de boer zodat we morgen nog te eten hebben.”

Reactie burgemeester

“Ten gronde zou ik het debat liever niet aangaan”, reageert burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V) enigszins verrassend. “Ik begrijp heel goed de bezorgdheden van de landbouwers en kan me perfect inbeelden dat dit geen aangenaam gevoel is. Het is geen grond van de gemeente, Natuurpunt is eigenaar.”

Het schepencollege keurde begin januari de aanvraag voor de bebossingsvergunning goed. “We hebben in eer en geweten gehandeld”, benadrukt de burgemeester.

Druk vanuit kabinet-Demir

“We werden op verschillende manieren zwaar onder druk gezet door het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Ik kreeg heel veel telefoons van het kabinet, zelfs deze namiddag nog. Ook uit andere hoek werden we zwaar onder druk gezet. Wat ik in mijn politieke carrière nooit heb meegemaakt.”

Dat de burgemeester verwees naar het kabinet Demir deed bij de fractie van haar partij uiteraard de wenkbrauwen fronsen… “Ik spreek de druk vanuit het kabinet Demir formeel tegen”, reageert fractieleider Filip Daem (N-VA). “Ik til hier zwaar aan van wat nu is gezegd. Persoonlijk kreeg ik van het kabinet Demir één telefoon, meer niet.”

Ook Hendrik Vanhaverbeke reageerde nog op de uitlatingen van de burgemeester en het verwijzen naar het kabinet Demir. “Hier in Wevelgem is het aan onze gemeente om te beslissen”, klinkt het. “Men had een andere keuze kunnen maken.”

Raad van State

De mondelinge vraag over het Kanterbos was het allerlaatste van de gemeenteraad die duurde tot 21.40 uur. De landbouwers en omwonenden moesten dus veel geduld hebben. Na het betoog van Hendrik Vanhaverbeke weerklonk vanuit het publiek applaus waardoor gemeenteraadsvoorzitter Jo Libeer moest ingrijpen.

Vraag is hoe het nu verder moet met dat omstreden dossier. De enige mogelijkheid in de procedure is naar de Raad van State stappen. De deputatie heeft geen bevoegdheid omdat het niet gaat om een omgevingsvergunning maar een bebossingsvergunning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier