8450anders vervelt tot ‘burgerbeweging’ Alternatief24: “De Buurtspoorwegstraat is de Wetstraat niet”

Vlnr. Annuschka Steen, Koen Uittenhove, Ingrid Bailleul, Ronny Vanstechelman, Nathalie Vanden Eeden, Lucas Vandendriessche, Vicky Dereere, Erwin Poppe, Magali Vanhaeren, Marc Baert, Alain Billiouw en Kris Costenoble.
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Wat al enkele weken in de sterren geschreven stond, is dinsdag officieel geworden: nadat Groen eerder al een verruimingsoperatie onderging en omgedoopt werd tot 8450anders, is deze nieuwe partij enkele maanden na zijn conceptie alweer verveld tot Alternatief24 nadat ook N-VA, die andere oppositiepartij, aan boord werd gehesen. Niet aan boord: Andrea Otlet, het huidige Groen-gemeenteraadslid dat “niet met de Vlaams-nationalisten geassocieerd wil worden.”

De vrijage duurde uiteindelijk een tweetal weken maar gisteren mochten Lucas Vandendriessche (intussen ex-voorzitter van Groen Bredene) en Vicky Dereere (fractieleider N-VA Bredene) hun verloving bekend maken. Een kartel mag de nieuwe lijst vooral niet genoemd. “Noem het een burgerbeweging want ook Bredenaars met een andere politieke achtergrond -of helemaal geen- hebben de weg naar ons gevonden”, gaf Vandendriessche aan.

“Groen Bredene werd vorig jaar 8450anders en stelde zich open voor vernieuwing. Dit verruimingsproject had wel succes, onder andere met de komst van onafhankelijk gemeenteraadslid Nathalie Vanden Eeden (die dan weer vanop een sp.a-lijst in de gemeenteraad was geraakt, mm). Maar toen de verruiming met NVA-leden op tafel lag, bleek dat voor Groen ideologisch een stap te ver. Hierop is zeer snel een brede verruimingsbeweging ontstaan, die nu volledig los komt van de nationale partijpolitiek: Alternatief24.”

Verderzetten programma

“Onze partij wil in de eerste plaats een onafhankelijke beweging zijn van burgers, die het goed voor hebben met de toekomst van Bredene. Het programma van 8450anders wordt gewoon verder gezet. We willen anders investeren in Bredene, Bredene teruggeven aan de Bredenaar, Bredene leefbaar houden, vrouwvriendelijker ook. Het gaat ons vooral ook over een andere manier van politiek bedrijven”, verzekert Nathalie Vanden Eeden.

In Alternatief24 is volgens Vicky Dereere ook plaats voor mensen met een partijpolitieke achtergrond. “In een lokale burgerpartij moet iedereen een plaats kunnen krijgen. Mensen moeten niet kleurloos worden, ze moeten juist kleur bekennen. Maar op lokaal niveau heeft klassieke partijpolitiek geen plaats meer. De Buurtspoorwegstraat is niet de Wetstraat… Iedere gemeente heeft zijn eigen specifieke noden en dat vraagt oplossingen over de partijgrenzen heen. Onze beweging en partij willen dat belichamen”.

Ook voormalig Groen-gemeenteraadslid Koen Uittenhove, die vorig jaar gedegouteerd de gemeentepolitiek verliet, staat naar eigen zeggen 100% achter deze verdere verruiming van 8450anders. “Dit kan hét alternatief voor de huidige meerderheid, die al 36 jaar aan de macht is, worden. Het was bovendien altijd aangenaam samenwerken in de oppositie met Vicky Dereere en Annuschka Steen. We geloven dan ook echt in onze kansen bij de komende verkiezingen.”

Toekomst Groen?

Deze ambitie vertalen in geambieerde zetels, wil Lucas Vandendriessche niet. Vandaag telt Alternatief24 in de feiten al 3 zetels in de gemeenteraad met Dereere, Steen en Vanden Eeden, ook al werden ze vanop andere lijsten verkozen.

Niet vernoemd in dit lijstje: Andrea Otlet, die niet tot Alternatief24 kon verleid. “Ik heb de groep verlaten omdat een paar mensen van 8450anders besloten hadden een soort kartel te vormen met N-VA. Ik wil absoluut niet met die partij geassocieerd worden. Ik ben progressief, sociaal en ecologisch. Op 28 februari heeft de ledenvergadering van Groen Bredene dit project verworpen. Lucas heeft dan zijn ontslag ingediend. Ik zal mijn mandaat voor Groen verder vervullen, constructieve oppositie blijven voeren en de voorstellen van Groen blijven verdedigen.” Op de vraag of Groen Bredene nog een toekomst heeft, bleef Otlet onduidelijk.

Onduidelijk is ook de toekomst van Bruce Verburgh, tot voor enkele dagen nog lijsttrekker van 8450anders. Verburgh wordt al zeker geen lijsttrekker voor Alternatief24. Of hij ook een rol van betekenis zal spelen in de beweging/partij, liet hij in het midden.

Bont allegaartje

Wel op de afspraak dinsdag waren enkele Bredenaars met een verleden in zowel N-VA als Vooruit. Zo onder meer Erwin Poppe, lijsttrekker in 2012 voor het toen nieuwe N-VA Bredene. Poppe verliet toen na enkele maanden al gedesillusioneerd partij en gemeenteraad om in 2015 over te stappen naar CD&V.

Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van enkele oude Vooruit-partijleden. Onder hen Marc Baert, die geen twijfel laat bestaan over het waarom van zijn deelname aan Alternatief24: “Ik heb meer dan 20 jaar meegedraaid in het lokale sp.a/Vooruit-partijapparaat. Ik ben het echter al langer niet meer eens met de richting, die de partij uitgaat. Er moet een alternatief voor deze meerderheid komen, en die is er nu eindelijk.”