21.977 Izegemnaars ‘mogen’ straks hun stem uitbrengen in 28 stembureaus verpreid over de stad

David Demeestere was de jongste dagen vooral in zaal ISO te vinden, waar alles voor de verkiezingen in gereedheid werd gebracht. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

De man die in Izegem de verkiezingen in goede banen moet helpen leiden, is David Demeestere. Dat doet hij al 20 jaar, sinds 2004 dus, en hij is aan zijn elfde verkiezingen toe. “Mijn persoonlijk aanvoelen is dat digitaal stemmen nog niet voor de onmiddellijke toekomst is.”

Bij de stembusgang komt heel wat kijken en jurist David Demeestere is bij de stad Izegem de man die daar de touwtjes in handen heeft.

In juni waren er ook verkiezingen, wat maakt het verschil met de gemeenteraadsverkiezingen?

“Er ligt nog meer verantwoordelijkheid bij ons. Ook het in ontvangst nemen van de kandidatenlijsten, het controleren door de vrederechter van die kandidaten en het drukken van de stembiljetten is aan ons toegewezen. Ook het registreren van de getuigen die aanwezig willen zijn bij de telbureaus, dat zijn er opvallend meer bij gemeenteraadsverkiezingen dan bij de Vlaamse, federale en Europese.”

“In 2018 kwamen 93 procent van de Izegemse kiezers opdagen; toen was het nog verplicht om te stemmen”

In totaal zijn er opnieuw 28 stembureaus, maar weer enkele op opvallende plaatsen.

“Zowel in het rusthuis in Kachtem, Dischveld achter De Plataan als in Provinciaal Centrum ’t Venster doen we dat op vraag van die mensen zelf. Voor de bewoners daar is het makkelijker om zelf te gaan stemmen en het is voor hen een dag waarop heel wat mensen over de vloer komen.”

De telbureaus zijn voor het eerst onder gebracht in de stedelijke loodsen in de Lieven Gevaertlaan.

“Daar hebben we ruimte gecreëerd. Voordeel is ook dat we daar op voorhand al kunnen beginnen met ons te installeren. Als je het in een school doet, dan kun je pas op vrijdagavond beginnen. Het is Kurt Deltour die al zijn knowhow ter beschikking stelt. Binnen vijf jaar, bij de volgende verkiezingen, zal hij er allicht niet meer bij zijn, daarom laten we nu iemand meelopen en voorzien we ook foto’s van alle opstellingen.”

Vind je nog genoeg volk om de stem- en telbureaus te bemannen?

“De voorzitters van de stembureaus zijn meestal mensen van onze diensten, van het stadhuis tot De Leest. Meestal voorzien ze zelf ook hun secretaris. In totaal moeten er vier bijzitters zijn, maar de ervaring leert dat je er dubbel zoveel moet aanschrijven. Het is niet te doen hoeveel mensen net ziek zijn of moeten werken (lacht). Maar uiteindelijk lukt dat toch telkens weer.”

Welke vergoeding krijgen ze?

“Dat is 50 euro, zonder onderscheid tussen voorzitter en bijzitter. Maar als je dat per uur verrekent, is dat maar een beperkte vergoeding uiteraard.”

De opkomstplicht vervalt. Zal de Izegemnaar massaal gaan stemmen?

“Het is moeilijk om daar voorspellingen over te doen. In Nederland zagen we na verloop van tijd, de opkomstplicht is daar al langer afgeschaft, dat er na diverse verkiezingen steeds minder mensen gaan stemmen. Maar ik vermoed dat het hier nog zal meevallen. Het is de eerste keer dat het niet meer verplicht is. Ik schat rond de 80 procent. In 2018, toen het nog verplicht was, kwamen 93 procent van de Izegemnaars stemmen, zeven procent dus niet. Daarbij zitten dan nog niet de mensen die blanco of ongeldig stemden.”

Wanneer mogen we de eerste resultaten verwachten?

“Stemmen kan van 8 tot 13 uur. Tegen dat het stembureau alles kan afsluiten, is dat 13.30 uur, de stembussen moeten dan nog naar de centrale telplaats komen. Tegen 14 uur kan het tellen echt beginnen, per telbureau hebben ze maximaal zowat 2.000 stembrieven. De provincie en de gemeenteraad worden apart geteld. Tegen 17 uur verwacht ik al de eerste resultaten.”

Hoe ziet jouw dag er uit?

“Die begint al om 6.30 uur, het gebeurt wel eens dat iemand zich ziek afmeldt. Dus ben ik stand-by. Vrederechter Sabien Brusselmans is voorzitter van het hoofdbureau, wij hebben onze uitvalsbasis in Meilief. Alle officiële resultaten komen tot bij ons, daarna worden die doorgestuurd naar Brussel.”

De Izegemse verkiezingen in ‘cijfers en zo’

28 stembureaus

Izegem telt straks 28 stembureaus op negen verschillende plaatsen. De eerste vijf zijn in het Instituut de Pélichy, nummers zes tot en met 10 in De Leest, 11 tot en met 14 in Atheneum Bellevue, ’t Dischveld (achter De Plataan) herbergt stembureau 15, nummers 16 tot en met 19 vinden onderdak op de Heilige Familieschool in de Bosmolens, nummer 20 tot en met 23 in de Sint-Pietersschool in de Prinsessetraat in Emelgem, 24 in Provinciaal Centrum ’t Venster, 25, 26 en 27 in de Sint-Vincentiusschool in Kachtem en 28 en nummer laatst in woonzorgcentrum Sint-Vincentius.

Fijnmazige telling

Per stembureau is een voorzitter en een secretaris voorzien, bij hen telkens vier bijzitters.

Per telbureau eenzelfde opzet, maar een telbureau voor de provincie heeft daar slechts twee bijzitters, omdat er minder kandidaten zijn. Er zijn 20 telbureaus, 10 voor de gemeente- en evenveel voor de provincieraad, die mogen telkens maximaal drie stembureaus tellen.

Nieuw is de fijnmazige telling van de stemmen. Zo zal ook duidelijk worden hoe wijken als de Bosmolens/De Mol of deelgemeenten (Emelgem en Kachtem) gestemd hebben, net als het centrum van Izegem.

Tot 800 kiezers per stembureau

Per stembureau zijn tot 800 kiezers toegelaten, er kunnen ook uitzonderingen toegestaan worden tot 840. “Maar door het wegvallen van de stemplicht zullen er dat per stembureau allicht niet zoveel zijn.”

Getuigen tellen mee

Bij gemeenteraadsverkiezingen zijn er ook opvallend meer getuigen, aangesteld door de verschillende lijsten. Die mensen zijn er in eerste instantie om het correcte verloop van de telling te controleren. “Maar het wordt ook toegestaan dat ze mee tellen, uiteraard wel niet de stemmen van hun eigen lijst.”

WVL_kiest_V

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier