Geert De Roo zet punt achter politieke loopbaan: “Tijd om fakkel door te geven”
Na 32 jaar in het gemeentebestuur en 26 jaar in het provinciebestuur actief te zijn geweest, zette Donkenaar Geert De Roo (63) een punt achter zijn politieke loopbaan. In 2018 stond hij met Marleen Van den Bussche aan de wieg van de nieuwe politieke beweging De Merlaan.
Net als Marleen Van Den Bussche heeft ook Geert De Roo in september als gemeenteraadslid voor De Merlaan ontslag genomen uit de Maldegemse gemeenteraad. De landbouwers en Donkenaars zagen hem als hun stem in de gemeenteraad. Als provincieraadslid was hij tot eind 2018 een nuttige schakel tussen de provincie en de gemeente Maldegem.
“Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 stond ik voor het eerst op de CD&V-lijst. Als kandidaat uit een van de kleinste leefkernen werd ik toch verkozen in de Maldegemse gemeenteraad. Tijdens die eerste bestuursperiode werd mij gevraagd om als opvolger van Sylvère De Cuypere voor onze regio kandidaat te zijn op de lijst voor de provincieraadverkiezingen. Ook daar haalde ik een zitje binnen. Ik heb die twee mandaten tot eind 2018 perfect kunnen combineren. De eerste zes jaar in de gemeenteraad was het vooral ervaring opdoen. Na de verkiezingen van 1994 werd ik lid van het schepencollege”, blikt Geert terugblik op het begin van zijn politieke loopbaan.
Aanleg waterbekkens
Geert De Roo was de stem van de Dokenaars en de landbouwers. Door zijn ruime interesses en sociaal leven was hij in het schepencollege ook in verschillende domeinen inzetbaar. Als provincieraadslid was hij ook een meerwaarde binnen het schepencollege. “In Maldegem hebben wij enkele grote overstromingen gekend. Waterbeheersing is een dossier dat je als gemeente niet alleen kunt aanpakken. Als provincieraadslid heb ik er mee kunnen voor zorgen dat projecten waaronder de aanleg van de waterbekkens in Kleit en de sanering van de Meulekreek in Middelburg positief konden worden afgerond. Binnen het schepencollege was ik de grote voorstander van het overleg. Dat heeft zijn nut bewezen bij herinrichting van onze Donkse leefkern, het organiseren van de Parkcross en het dossier van de Poermolen”, vertelt Geert.
In 1987 deden in politiek Maldegem de geruchten al de ronde dat CD&V bij de lijstvorming voor verjonging zou kiezen. De plaats van gevestigde waarden zou in het gedrang komen. “Net als enkele andere anciens binnen CD&V had ik al besloten om niet meer op de lijst te staan. Die 32 jaar in de politiek zijn snel voorbijgegaan. Toen dat bekend raakte, kregen wij zoveel reacties en vragen om met een nieuwe politieke beweging te starten dat wij op die oproepen zijn ingegaan en mee onze schouders hebben gezet onder de oprichting van De Merlaan.”
Blijvende steun
“Van bij de start hebben wij gezegd dat wij nog slechts enkele jaren een rol zouden spelen in de gemeenteraad om daarna kansen te geven aan nieuwe krachten in ons nieuwe politieke beweging. We zijn nu ongeveer halfweg de bestuursperioden, het moment om de fakkel door te geven. Wij verdwijnen uit de gemeenteraad maar ons politieke beweging zal verder op onze steun en medewerking kunnen rekenen”, rondt Geert De Roo af.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier