Geen enkele partij nog voor nieuwbouw aan Thermen

De toekomst van de Koninklijke Gaanderijen en het Thermengebouw is misschien wel het voornaamste verkiezingsthema geworden. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De langverwachte oplossing voor het verval van de Koninklijke Gaanderijen en het Thermengebouw bleek geen robuust plan en het Thermendossier werd een verkiezingsthema. Moet er nieuwbouw toegelaten worden naast het Thermae Palace en de Gaanderijen?

N-VA

Voor N-VA zal er na de verkiezingen opnieuw moeten samengezeten worden met de drie partners in het dossier. Charlotte Verkeyn : ”Wij zijn voorstander van een restauratie. Dat wil zeggen: het zoveel mogelijk in de oorspronkelijke toestand herstellen maar zonder nieuwbouw. Om die reden wensen wij op de site van het oude zwembad ook een groene ontmoetingsplaats voor jong en oud, geïnspireerd door de tijd van weleer. De financiering zal echter op een andere manier moeten opgelost geraken. Wij begrijpen dat een hogere overheid niet zomaar extra toelage geeft zonder dat daar garanties tegenover staan. Daarom zal een nieuw stadsbestuur niet anders kunnen dan opnieuw rond de tafel te gaan zitten met de betrokken partners, een mogelijkheid die hoe dan ook is voorzien, waarbij elke partij haar verantwoordelijkheid zal kunnen nemen.”

Vlaams Belang

Voor Vlaams Belang mag er geen nieuwbouw komen en moet de huidige uitbater aansprakelijk gesteld worden. Tom Lamont: “Het Vlaams Belang is tegen nieuwbouw op de historische site van Thermae Palace. Het gebouw en de Koninklijke Gaanderijen zijn een belangrijk onderdeel van het Oostendse erfgoed en moeten beschermd worden. Het dossier begon al mis te lopen tijdens het jarenlange socialistische wanbeleid, maar ook burgemeester Tommelein heeft de afgelopen legislatuur te weinig actie ondernomen om dit tot een goed einde te brengen. Vlaams Belang wil NV Restotel eindelijk aansprakelijk stellen. Wij willen de Oostendse of Vlaamse belastingbetaler niet laten opdraaien voor deze kosten.”

PVDA

PVDA wil meteen starten met de restauratie en wil een groter park op de site. Dirk Vanmassenhove: “We willen van de hele site een aangename, open, publieke ruimte maken. Waar op mensenmaat, natuur en erfgoed ten dienste staan van de inwoners. We staan volledig achter het plan Park royal zoals voorgesteld door de erfgoedvereniging Dement. Het is ook wraakroepend dat de NV Restotel haar verantwoordelijkheid van het onderhoud niet nakomt. Het vroegere en huidige stadsbestuur zijn hierin erg tekortgeschoten. We vinden dat de renovatie van het unieke Thermenhotel en de Gaanderijen zo snel mogelijk van start moet gaan. Daar is nu al geld voor beschikbaar.”

De O-Mens

Ook De O-mens wil de huidige uitbater verantwoordelijk stellen. Yves Miroir: “Ons standpunt over het dossier is duidelijk. We zijn tegen nieuwbouw en de verhuizing van Mu.ZEE, zoals voorgesteld door het huidige bestuur. Restotel moet aansprakelijk worden gesteld voor de nodige herstellingen. Bij nalatigheid moet de huurovereenkomst worden beëindigd met schadevergoeding. Het is cruciaal dat de renovatie van de Gaanderijen snel start om subsidies te behouden. We vinden ook dat de hogere overheid meer middelen moet vrijmaken. Voor De O-Mens kan renovatie worden opgenomen in de stadsbegroting, maar dat mag andere beleidsdomeinen niet negatief beïnvloeden. Via een RUP willen wij voorkomen dat er hoog- of laagbouw komt tussen de historische hoek van de koninklijke tuinen en de renbaan. We willen op de site een park voor ontmoeting en ontspanning voor jong en oud.”

Trots op Oostende

Ook Trots op Oostende is tegen nieuwbouw, nochtans onderdeel van het reddingsplan dat ze samen met N-VA hebben voorgesteld. Bart Tommelein: “We zijn tegen nieuwbouw. De oplossing die voorligt om het Thermae Palace Hotel te renoveren kostte de Oostendenaar niets. Het zijn Vlaanderen en Restotel die zouden investeren in de renovatie van ons prachtige monument. Het is duidelijk dat de Oostendenaar geen extra bebouwing wil om de renovatie te financieren. We zijn dan ook duidelijk: met Trots op Oostende in het bestuur zullen wij geen vergunning geven voor een woonblok naast het Thermae Palace. Het is voor mij wel duidelijk dat we nood hebben aan sereniteit, het helpt niet om partijen of personen met de vinger te wijzen want zo komen we niet tot oplossingen. Het nieuwe stadsbestuur zal rond de tafel moeten gaan zitten met de nieuwe Vlaamse regering en de privépartner om de verdere stappen vast te leggen.”

Vooruit

Vooruit wil al meteen dringende herstellingen uitvoeren en is tegen nieuwbouw op die site. John Crombez: “Het Thermae Palace verdient de beste oplossing: renovatie en een skyline zonder appartementstoren. Een nieuwbouw op deze iconische site aan het strand van Oostende is absoluut niet toelaatbaar, niet op de site van het Thermae Palace zelf en bij uitbreiding niet op de Royal Parc Site. Het is cruciaal dat Thermae Palace geen commercieel vastgoedproject wordt. Het is aan de stad Oostende en het Vlaamse gewest om dit monument in stand te houden. Vlaanderen heeft 12 miljoen euro voorzien. Met dat geld kunnen we aan de dringendste herstellingen, zoals de Gaanderijen, beginnen. Daarna kan je er zeker en vast een rendabel exploitatieproject van maken, zonder dat je er een appartementsblok aan moet vasthangen. En als nieuwbouw al een deel van de oplossing had moeten zijn, dan op een andere plaats.”

Over de laatste ontwikkelingen in het Thermendossier lees je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier