Gedoodverfde opvolger van Q stopt als schepen in Kortrijk: Arne Vandendriessche (38) gaat vol voor zijn bedrijf
Arne Vandendriessche (38) stopt op 1 november als schepen en gemeenteraadslid in Kortrijk en kiest vol voor zijn bedrijf Signpost, dominant op de laptopmarkt voor scholen. Dat kondigt hij dinsdagmiddag aan in het stadhuis van Kortrijk. “Of dit afscheid definitief is? Zeg nooit nooit. Misschien maak ik over tien jaar een andere keuze, maar op dit moment voel ik me hier het gelukkigst bij”, zegt hij. Aalbekenaar Dieter D’Alwein komt als opvolger in de gemeenteraad te zetelen, de nieuwe schepen wordt woensdag bekendgemaakt.
Arne Vandendriessche is niet langer schepen van Economie, Sport en Energie in Kortrijk. Op 1 november neemt hij afscheid van zijn ambt, de Kortrijkse gemeenteraad en de politiek, zo laat hij dinsdagmiddag weten. De 38-jarige liberaal kiest voluit voor zijn bedrijf Signpost, waarmee hij de markt op vlak van schoollaptops domineert, en zijn gezin.
“Positieve keuze”
“Dit is een positieve keuze”, zegt hij. “Dik anderhalf jaar geleden heb ik mezelf de vraag gesteld of het allemaal nog combineerbaar was. En schepen, én Signpost, én mijn gezin. Toen ik schepen werd werkten we met een man of 40 en draaiden we 15, 20 miljoen euro omzet. Vandaag hebben we meer dan 150 mensen in dienst, hebben op jaarbasis meer dan 100 miljoen omzet en zijn we actief in 12 landen.”
Mijn besluit stond al sinds februari vorig jaar vast, maar toen kwam corona. Dan kan je niet vertrekken, dan doe je door
De beslissing staat dus al langer vast, van februari 2020 om precies te zijn. Toen al liet Arne Vandendriessche aan zijn leermeester Vincent Van Quickenborne weten de politiek vaarwel te willen zeggen. “Maar toen kwam corona. Dan kan je niet vertrekken, dan doe je door. Ik wilde niet loslaten tijdens de grootste corona sinds de Tweede Wereldoorlog. Vandaag ligt die grotendeels achter ons en is de tijd rijp om wel te gaan.”
Gedoodverfde opvolger
Arne Vandendriessche staat sinds zijn politiek debuut, intussen tien jaar geleden, te boek als een poulain van Vincent Van Quickenborne. Het was Van Quickenborne die Vandendriessche als groot talent lanceerde en hem de kneepjes van het vak leerde. Arne Vandendriessche leek dan ook de gedoodverfde opvolger van Q te worden als burgemeester van zijn stad. Meer nog, in de toekomst zou het ministerschap lonken.
Een jaar na het vertrek van Van Quickenborne (hij werd minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo, red.) is het afscheid van de jonge schepen dan ook een tweede forse aderlating voor het Kortrijkse schepencollege. “Vincent heeft me nog proberen overtuigen. Hij had andere plannen met mij, zei hij vaak. Maar mijn besluit staat vast en ik sta er volledig achter.”
De burgemeestersjerp ging in oktober 2020 dan ook niet naar Vandendriessche, wel naar de schouders van Ruth Vandenberghe. Zij werd zo de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. “En ze doet dat fantastisch, sinds dag één. Ik zal haar sowieso blijven steunen”, gooit Arne Vandendriessche met lof. “Ik zou trouwens geen goeie burgemeester zijn geweest, denk ik zelf. Ik ben meer de man van de uitvoerende dossiers, minder de publieke figuur, minder de man van het protocol.”
Hoog mikken
Qua dossiers heeft schepen Vandendriessche op relatief korte termijn een mooi palmares verzameld. In april 2017 volgt hij Koen Byttebier op als schepen. “Een van de mooiste jobs die er is, absoluut”, zegt hij daarover zelf. Meteen legt hij de lat hoog. Liever te hoog, dan te laag lijkt zijn adagium. Ambitieus en zelfverzekerd zijn twee woorden waar hij zich als politicus weet te vereenzelvigen.
Als schepen van Economie, Sport en Energie legt hij nadrukkelijk zijn accenten op het stadsbeleid. Binnen het schepencollege geldt hij als een van de leidende figuren. Van citymarketing over de strijd tegen leegstand en kunstgrasvelden voor elke voetbalclub tot de fusie van het basketbal en de lancering van het eerste Unwrap Entertainment Festival: het lijstje aan projecten en successen oogt lang.
Waar ik het meest trots op ben? Ik kan niet kiezen. Op alles wat we met deze ploeg hebben kunnen doen
“Waar ik het meest trots op ben? We zijn erin geslaagd de kerstsfeer terug te brengen in de stad, we zijn de stad met het hoogst aantal geregistreerde orgaandonoren, we hebben meer dan 3.000 vierkante meter aan zonnepanelen gelegd en we hebben een topcross naar Kortrijk gehaald. We hebben de Wembley en de Lange Munte verder doen groeien, hebben de United Spurs gelanceerd en we hebben met een nieuwe invulling van het kaartershuisje op ‘t Plein nieuw leven in het park geblazen. Kiezen is verliezen, ik kan het niet. Ik ben trots op alles wat we met deze ploeg hebben kunnen doen.”
En dan moet de opwaardering van het winkelwandelgebied met een heel nieuwe look voor de winkelstraten nog komen. De invloed van Arne Vandendriessche op de stad is er vandaag maar zeker ook morgen nog.
Steun van gezin
Actief aan politiek doen, zit er niet meer in. Het afscheid als schepen is ook een afscheid als politicus. “Ofwel doe je het volledig en goed, ofwel doe je het niet. Ik ga niet met één half been in de politiek blijven of mezelf eraan vastklampen. Vandaar dat ik ook meteen in november stop.”
“Is dit een definitief afscheid? Zeg nooit nooit. 2024 komt te vroeg om opnieuw een rol van betekenis te spelen, laat staan op te eisen”, kijkt hij toch weer naar de verkiezingen. “Ik blijf sowieso een politiek dier en misschien maak ik binnen tien jaar een andere keuze. Maar de tijd is rijp, het is tijd voor iemand anders en het voelt vooral ook goed. Hier voel ik me het gelukkigst bij.”
Valerie wilde eigenlijk dat ik door zou doen. Maar ze steunt me in deze stap, voor de volle 100 procent
De professionele focus komt dus nu voortaan volledig op Signpost te liggen. Het computerbedrijf, gespecialiseerd in laptops en software voor het onderwijs, is marktleider in België, intussen actief in 12 landen en wil verdere internationaliseren. Met onder meer overnames in Scandinavië en Spanje.
En naast Signpost is er natuurlijk zijn Valerie en zijn drie kinderen Stella (7), Max (2) en George (4,5 maanden). “Uiteraard zijn zij een belangrijke factor voor deze keuze, maar Valerie wilde eigenlijk dat ik door zou doen”, glimlacht Arne. “Ze wilde niet dat ik iets wat ik zo ontzettend graag deed voor haar of de kinderen zou laten vallen. Ook zij ziet de stad graag, ook zij wil het beste voor Kortrijk. Maar ze steunt me in deze stap, voor de volle 100 procent.”
Nog geen opvolger bekend
Op de gemeenteraad van november wordt het afscheid van Arne Vandendriessche van de Kortrijkse politiek officieel gemaakt. De Aalbeekse horeca-ondernemer Dieter D’Alwein volgt hem op als raadslid, maar wie het schepenambt op zich neemt, blijft voorlopig een geheim. Pas woensdagvoormiddag wordt de nieuwe schepen voorgesteld. Grootste kanshebber lijkt Wouter Allijns te zijn, zoon van oud-KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns en huidig fractieleider van Team Burgemeester. Een andere optie is oud-gediende Koen Byttebier, de voorganger van Arne Vandendriessche als schepen.
Het vertrek van Vandendriessche zal bij de verkiezingen in 2024 hoe dan ook een impact hebben. In oktober 2018 was de dertiger nog goed voor bij 3.000 voorkeursstemmen. Hij moest toen enkel Vincent Van Quickenborne en Wout Maddens laten voorgaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier