Fusie Midow en RIHO kan toch doorgaan: “Intense periode van onzekerheid”
De kogel is door de kerk: na de fusie van Meulebeke met Tielt zullen de resterende gemeenten van politiezone Midow aansluiten bij RIHO. Die fusie stond al lang in de steigers, maar kwam vorige maand plots op losse schroeven te staan. “Het was een korte, maar zeer intense periode van onzekerheid voor ons personeel”, zegt korpschef Ruben Depaepe. “Ik ben blij dat we terug vooruit kunnen.”
Op 28 maart van dit jaar stelden Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke gezamenlijk een intentieverklaring op om een fusietraject te onderzoeken tussen politiezones Midow en RIHO. In september bleek dat er ondanks de unanieme goedkeuring nog andere scenario’s circuleerden. De politiezone Regio Tielt, waar Meulebeke door de gemeentelijke fusie ook politioneel deel van zal worden, stuurde de andere gemeenten van Midow een omzendbrief met de uitnodiging om ook aan te sluiten. Oostrozebeke wou hier op ingaan en zette de fusie met RIHO op losse schroeven. Daardoor keerde ook Wielsbeke zijn kar en lonkte burgemeester Jan Stevens naar PZ Mira.
Wettelijk kader
Deze demarches zouden het uiteenvallen van PZ Midow betekend hebben, maar daar bleek geen wettelijk kader voor te zijn. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé floot zijn burgemeesters terug. Burgemeester van Oostrozebeke Luc Derudder benadrukte op de politieraad dat zijn gemeente niets onwettigs heeft gedaan. Op de gemeenteraad van oktober stond in Oostrozebeke al een agendapunt rond de ‘standpuntbepaling’ omtrent de fusie. “Wij stemden om toe te treden tot Regio Tielt, maar achteraf bleek dat dat wettelijk niet kon”, aldus Derudder. “Daarom hebben we ons huiswerk opnieuw gedaan, maar we zijn de enige gemeente die dat gedaan heeft. Het financiële plaatje is voor ons nog steeds niet duidelijk, net als waarom een fusie met Regio Tielt nooit onderzocht is.”
Toekomstperspectief
“Na de juridische toets was er maar één scenario mogelijk: de fusie met RIHO”, zegt voorzitter van de politieraad en burgemeester van Dentergem Koenraad Degroote. “De laatste maand was er een impasse ontstaan met grote onzekerheid voor het personeel tot gevolg. Zij keerden het politiecollege toen begrijpelijk de rug toe. Op een maand tijd hebben we die onzekerheid weg kunnen werken en nu kregen we zelfs applaus.”
Ook de vakbonden en korpschef Ruben Depaepe zijn tevreden met het toekomstperspectief voor de 85 personeelsleden van Midow. Doemscenario’s waar agenten ver buiten de regio of in andere functies aan de slag zouden moeten, lijken van de baan. “We zijn opgelucht dat ons personeel in de streek aan de slag zal kunnen blijven en dat de continuïteit van de dienstverlening gegarandeerd is. Het kan zijn dat iemand die nu in Oostrozebeke werkt naar Roeselare zal moeten, maar dat is nog iets anders dan Brussel. Ook qua jobinhoud hebben zowel RIHO als Midow maar weinig mensen in beleidsfuncties die bij de fusie zouden kunnen overlappen. De focus ligt op het uitvoerend personeel en daar zijn er nooit te veel mensen. Wat mezelf als korpschef betreft: ik moet toegeven dat ik verknocht geraakt ben aan dit korps en hen graag verder zou begeleiden. Maar het algemeen belang primeert. Ik zal zien wat de toekomst brengt.”
Wijkwerking
De streefdatum voor de overheveling van Meulebeke naar PZ Regio Tielt en de fusie tussen Midow en RIHO is 1 januari 2025, dezelfde datum als de gemeentelijke fusie tussen Meulebeke en Tielt. In de loop van 2024 zullen de details verder uitgewerkt worden. Voor alle betrokken partijen primeert het behoud van de wijkwerking en de aanrijtijden van de interventieploegen. “Het blijft een belangrijke voorwaarde dat onze diensten bij een noodoproep uit Wielsbeke niet vanuit Roeselare zou moeten komen”, besluit korpschef Depaepe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier