Familie Lippens steunt Gemeentebelangen met verkoop gesigneerde familiefoto’s: “De opbrengst dient om de campagne te financieren”

Schepen Antoine Geerinckx, Valery Lippens en burgemeester Jan Morbee bij de voorstelling van de lijst Gemeentebelangen. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In Bogert Gallery op de Zeedijk in Het Zoute stelde burgemeester Jan Morbee een groot deel van zijn Gemeentebelangen-lijst voor. Opmerkelijk is dat het evenement gekoppeld wordt aan de verkoop van foto’s van en gesigneerd door de familie Lippens, met name door Valery Lippens en zijn moeder Patricia Matthieu de Wyndendaele.

Met de officiële voorstelling van een groot deel van de lijst Gemeentebelangen – met 27 bekendgemaakte kandidaten van de 31 – is de campagne voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist nu helemaal op gang gekomen. Eerder stelden Inzicht – het kartel van N-VA en CD&V – en Ja! de lijst van voormalig burgemeester Piet De Groote – ook al heel wat kandidaten voor via de sociale media.

Gemeentebelangen is wel de eerste die met een groots opgevat publiek evenement uitpakt. Bij het evenement werden kosten noch moeite gespaard om de link tussen Gemeentebelangen en de familie Lippens in de kijker te zetten. Zoals bekend was wijlen burgemeester Leopold graaf Lippens de stichter of toch een van de medestichters van deze lokale politieke groep. De voorstelling van de lijst werd immers gekoppeld aan de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valery Lippens’ bij Bogert Gallery, waarbij niet alleen foto’s van Valery Lippens – fotograaf en zoon van de voormalige burgemeester – maar ook van diens moeder Patricia Matthieu de Wynendaele worden tentoongesteld. Ook zij was immers een begenadigd fotografe en een belangrijke inspiratiebron voor zoon Valery.

Naar aanleiding van de uitgave van het boek ‘40 jaar burgemeester Lippens’ enkele jaren terug kwam een groot aantal foto’s uit de collectie van de familie Lippens in het bezit van Gemeentebelangen. Een selectie van de foto’s wordt nu door de partij exclusief te koop aangeboden tijdens de maand juli in Bogert Gallery, Zeedijk Het Zoute 732.

Klaar voor oktober

“Het is een mooie en blijvende herinnering aan de stichter van de Gemeentebelangen en vooral aan een bijzonder visionaire burgemeester”, zei burgemeester Jan Morbee. Deze foto’s worden ingekaderd en gesigneerd door de familie waardoor ze wel een collector’s item zijn. Het lijkt in deze tijd wat opmerkelijk dat familiefoto’s verkocht worden om een politieke partij te steunen, maar volgens Gemeentebelangen is er een goede reden waarom ze op zo’n manier middelen zoeken. En dat is dat ze geen beroep kunnen doen op middelen ‘vanuit Brussel’, anders dan nationale actieve partijen. De opbrengst van de fotoverkoop moet dus dienen om de verkiezingscampagne in oktober – met drukwerk, online advertenties en wat er nog allemaal bij komt – te financieren. Burgemeester Jan Morbee klonk alvast enthousiast bij de voorstelling van zijn team. “We zijn helemaal klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024. Ons team bestaat naast mezelf als burgemeester uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en leeftijdscategorieën”, zei Morbee. “De positieve sfeer is duidelijk voelbaar. Ons team heeft een sterk proces doorgemaakt en weet waar het naartoe wil.”

Vier kernwoorden

Burgemeester Morbee benadrukte ook nog eens wat hij de sterke kracht van Gemeentebelangen noemt. “Dat kan ik meegeven in vier kernwoorden: veiligheid, netheid, stabiliteit en integriteit”, klonk het. “Ik bedankt ook Graaf Valery Lippens voor zijn steun en vertrouwen in deze nieuwe, strijdvaardige ploeg.”

Valery Lippens is zelf geen kandidaat op de lijst Gemeentebelangen, dat heeft hij steeds uitgesloten, maar het is geen geheim dat hij een grote rol speelde in de omwenteling waarbij er – na onenigheid in het College – voor gekozen werd om niet met toenmalig burgemeester Piet De Groote naar de verkiezingen te trekken maar wel met Jan Morbee. Op de lijst Gemeentebelangen staan – met uitzondering van Bert Debrander die met zijn CD&V en oppositiefractie N-VA samen als InZicht naar de kiezer trekt – alle huidige leden van het schepencollege. Daarbij ook Philippe Vlietinck, die zegt als onafhankelijke op de lijst te staan en oud-schepen Kathleen Van Der Hooft, die zich liet opmerken als groot tegenstander van de geplande maar dan na massaal protest terug ingetrokken overdracht van het gemeentelijk onderwijs aan het gemeenschapsonderwijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier