Extra gemeenteraad en Dement naar gouverneur in Thermendossier: “Ik ben niet wijzer geworden. Dit is een farce”

De deining rond het Thermendossier gaat niet liggen. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De deining rond het Thermendossier gaat niet liggen. Er blijven veel vragen na de bijeenkomst van gemeenteraadsleden dinsdagavond. Yves Miroir neemt het initiatief voor een extra gemeenteraad. De oppositie gaat daar in mee. Gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt is dan weer boos omdat een vertrouwelijk document werd gelekt.

Wat voorafging: tijdens een discussie op de gemeenteraad eind augustus dropt gemeenteraadslid Yves Miroir (onafh/De O-Mens) een bommetje. Hij beweert dat er sprake is van mogelijke belangvermenging omdat een vennoot van de NV Restotel (uitbater Thermae Palace) zich inkocht bij de vennootschap (Kaizer BV) die als projectmanager het hele dossier moet begeleiden. Volgens Miroir en de oppositie is dat een probleem omdat die projectmanager dat moet kunnen doen in onafhankelijkheid en onpartijdigheid. Dat staat zo ook in de samenwerkingsovereenkomst. NV Restotel (de grootste geldschieter) liet wel weten dat dit niet helemaal vreemd is aangezien ze nauw willen betrokken zijn bij afwerking/opvolging.

De uitlating van Miroir zorgde op de gemeenteraad van twee weken geleden voor een nieuw element: de bevoegde schepen (Anseeuw, N-VA) is verrast, de meerderheid even van hun melk en na een schorsing van 100 minuten beslist de gemeenteraad dat de bewering van Miroir zal onderzocht worden en de gemeenteraad zal ingelicht worden. Later wordt die tekst aangepast naar ‘gemeenteraadsleden’, wat toelaat dat er ook in een besloten commissie wordt gewerkt. Vorige week werd daarover door de stadsadvocaat in besloten zitting aan de raadsleden uitleg gegeven. Conclusie volgens de stadsadvocaat: er is geen enkel probleem met die participatie van iemand van Restotel in Kaizer. Uit verklaringen blijkt dat PMV wel op de hoogte was van de aandelenwissel. De vraag of en wie bij de stad wist van de participatie staat nog steeds open.

Nieuwe vergadering

De gemeenteraadsleden kregen het verslag en kwamen dinsdagavond opnieuw bijeen om er akte van te nemen. De vergadering duurde een uur en de oppositie liet aanpassingen uitvoeren aan het verslag. Yves Miroir kwam met een pak juridische vragen. “Ik ben niet wijzer geworden. Ik had vragen ter zake over de band tussen Kaizer en Restotel en ook over de onpartijdigheid. De nota van de stadsadvocaat geeft zelfs geen antwoord op de vraag of het een schending is van het contract. Dit is een farce.”

Ook John Crombez (Vooruit) zegt dat hij niet wijzer is geworden: “Het is niet duidelijk of de stad er van afwist. Elementaire vragen staan open. We zijn terug bij af.”

De bespreking werd niet aangekondigd en gebeurde achter gesloten deuren. Die gingen wel eventjes open om zo een publiek moment te creëren waarbij de raadsleden konden akte nemen van het verslag.

Extra gemeenteraad

Yves Miroir neemt nu een initiatief voor een extra gemeenteraad. Zoiets kan als 1/3 (of 14) van de 41 raadsleden daarom verzoeken. “Ik zal het vragen aan meerderheid en oppositie. Op de agenda staat het Thermendossier en de opschorting van de overeenkomst”, zegt Yves Miroir.

Bij Vlaams Belang willen ze ook een extra gemeenteraad zegt Chris Verougstraete: “We zullen het voorstel steunen.”

Bij Vooruit beraadt men zich over steun voor de extra gemeenteraad. John Crombez: “De kans is groot dat we meedoen als de vraag gesteld wordt. Ik sluit ook niet uit dat we zelf het initiatief nemen. Dit is trouwens een zeer belangrijk dossier. Het door de meerderheid afgekondigde moratorium op het Thermendossier is niet haalbaar.”

Dement duwt op het gaspedaal

Erfgoedvereniging Dement en Het Verzet (groep die het Thermendossier juridisch bestudeert, red.) zijn niet van plan het hierbij te laten. “We zullen bij de gouverneur en Audit Vlaanderen dossiers indienen”, zegt Guy Servaes van Dement.

Daarin vragen ze onder meer beslissingen van de gemeenteraad te vernietigen, de stad onder verhoogd toezicht te plaatsen, de samenwerkingsovereenkomst (met PMV en Restotel) op te schorten en vast te stellen dat de beginselen van behoorlijk bestuur geschonden zijn. Ook voor Audit Vlaanderen bereidt Dement een dossier voor. Daarin wordt ook de vraag herhaald of en wie bij de stad op de hoogte was van het aandeelhouderschap bij Kaizer BV.

Dement stuurde haar plannen naar de 41 gemeenteraadsleden. In een reactie op Dement zegt gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen): “Er was na de uitlatingen op de gemeenteraad een onderzoek en een informele bijeenkomst van gemeenteraadsleden met de stadsadvocaat. De juridische nota was vertrouwelijk omdat er een mogelijk juridisch conflict is. Nu blijkt dat vertrouwelijke informatie uit het rapport aan gemeenteraadsleden werd gelekt naar een actiegroep. Ik vind dit niet kunnen en til er zeer zwaar aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier