Emma Casteleyn (21) is tweede opvolger voor N-VA West-Vlaanderen: “Sander Loones is mijn grote politieke voorbeeld”

Emma Casteleyn: “Het klopt dat je een dik vel moet hebben in de politiek, want je kan langs alle kanten bagger over je krijgen. Maar dat schrikt mij niet af.” (gf)

Emma Casteleyn is tweede opvolger op de lijst van N-VA West-Vlaanderen. “Ik ben heel blij dat ik als jonge twintiger deze unieke kans krijg”, aldus de 21-jarige Veldegemse, die ook lokaal zal opkomen in oktober. “We houden met N-VA de vinger aan de pols. Mensen willen meer burgerinspraak in Zedelgem. De burgers voelen zich niet gehoord door het huidige beleid.”

Emma Casteleyn (21) is de dochter van Wouter Casteleyn en Greetje Demuelenaere en de zus van Matteo (20). Het gezin woont naast het bedrijf van Wouter en Greetje, Comma brandstrategists aan de Torhoutsesteenweg in Veldegem. Emma studeert voor Handelsingenieur aan Universiteit Gent. Ze zit op kot, maar in het weekend is ze vooral op grondgebied Groot-Zedelgem te vinden, waar ze zich onder meer inzet voor N-VA Zedelgem als bestuurslid en communicatieverantwoordelijke. Emma een bezige bij noemen is een understatement. Want naast haar studies en engagement in de lokale politiek is Emma ook betrokken als secretaris bij Jong N-VA UGent en ook op hoger niveau speelt ze mee – daarover straks meer. Ontspannen doet Emma met padel, tennis, dansen bij Dance Passion in Ruddervoorde, dansles geven bij een lokale dansschool in Ichtegem én op de koersfiets. “Ik fiets in april de Amstel Gold Race en met N-VA rij ik in mei ook een rit in de 1.000 km van Kom op tegen Kanker.”

’t zit in de familie

Maar nu over naar de politiek. Emma werd door het beestje gebeten op zestienjarige leeftijd. Al zit het ook in de familie. “Klopt, opa Lodewijk Casteleyn die hier op de plek van Comma dierenarts was, was vroeger OCMW-raadslid in Zedelgem. Mijn oma Linda Vierstraete was gemeenteraadslid voor N-VA in Blankenberge en ook haar vader Valere was actief in de politiek. Mijn papa is zeer geïnteresseerd in politiek en is dankzij zijn studies politieke wetenschappen en levenservaring een ideaal klankbord.”

De échte klik kwam er in 2018 naar aanleiding van de Youca Action Day, een dag waarop jongeren zich engageren om een schooldag te gaan werken. “Ik was toen 16 jaar en koos ervoor om een dag mee te lopen met Sander Loones, parlementslid voor N-VA en West-Vlaming. Daar heb ik gezien dat je in de politiek echt het verschil kunt maken en de samenleving vooruit kunt helpen. Tot dan had ik nog niet echt over partijen nagedacht, maar toen was de keuze duidelijk en ging ik volop voor de N-VA. Een dag later heb ik een lidkaart aangeschaft. Sindsdien is Sander ook mijn grote politieke voorbeeld. Hij kent zijn dossiers in de diepte en durft de dingen bij naam te noemen. Maar zo is de bal aan het rollen heel snel aan het rollen gegaan. Ondertussen ben ik actief bij Jong N-VA Zedelgem, de koepelafdeling Jong N-VA Brugse Vrije, secretaris bij Jong N-VA UGent en ondertussen draai ik ook al een tijdje mee bij N-VA Zedelgem. Twee keer per maand trekken we ook per fiets door een deelgemeente in Zedelgem om te horen wat er leeft bij de mensen. We vinden het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Wat we vooral merken bij de mensen die we spreken, is dat ze burgerinspraak missen hier bij ons in Zedelgem. De burgers hebben het gevoel dat er nu niet naar hen geluisterd wordt door het huidige beleid. De werken in de Groenestraat zijn daarvan een voorbeeld. De mensen voelen zich daarover in de steek gelaten, ook qua communicatie. Dat de werken gestart zijn twee weken voor het bouwverlof, deed er ook geen goed aan. Het beleid moet opkomen voor de belangen van zijn burgers.”

Bagger?

Emma is niet alleen jong, maar ook vlot, slim en ambitieus. Kortom, ze vinkt alle vinkjes weg waaraan de politiek bij hoogdringendheid nood heeft. Of het haar niet afschrikt om in een wereld te stappen die nu toch wel een dieptepunt bereikt heeft? “Neen, allerminst. Oké, het klopt dat je een dik vel moet hebben in de politiek, want je kan langs alle kanten bagger over je heen krijgen. Maar dat schrikt mij niet af. Ik wil écht mijn steentje bijdragen en de wereld een betere plek maken. Ik wil er geen 100 procent, maar 100.000 procent voor gaan. Op een authentieke en eerlijke manier aan politiek doen, daar geloof ik in. Mijn stokpaardjes zijn vooral ondernemerschap, economie, werken, onderwijs, sport en alle facetten die de motor van ons Vlaanderen doen draaien. Onder meer door mensen die nu niet aan het werk zijn ondersteunen in het terug deelnemen aan de arbeidsmarkt. Net als ons onderwijs terug op de rails krijgen en sterker doen scoren in internationaal onderzoek. Kennis en taal gaan hand in hand, daarom is het o zo belangrijk dat iedereen het Nederlands goed beheerst als instructietaal in onze klassen.”

Waar we uiteraard heel benieuwd naar zijn, is naar de plannen van N-VA Zedelgem richting de verkiezingen in oktober. “Dat had ik verwacht”, lacht Emma. Maar daar kan ik nu nog niets over zeggen. We zullen heel binnenkort met nieuws naar buiten komen. We zijn druk bezig met onze lijstvorming en het programma. Maar natuurlijk wil ik op lokaal vlak zeker en vast iets betekenen.”

Jongste kandidaat

Maar nu eerst de regionale verkiezingen in juni. “Ik denk dat ik de jongste kandidaat – misschien zelfs ooit – ben uit Zedelgem die op een Vlaamse lijst staat. Het is een unieke kans om wat jong geweld, dat is er nu te weinig, in het parlement te brengen en de belangen van onze mooie regio te gaan vertegenwoordigen. Een kans die N-VA ook bewust geeft, want de eerste zes opvolgers zijn jongeren. Als ik in het parlement terechtkom, dan zal ik dit engagement ten volle en met veel enthousiasme opnemen. Ik ben trouwens niet bang van hard werken en zie dit zeker haalbaar met mijn studies.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier