Een maand voor de verkiezingen is er geen politieke consensus over de ziekenhuisfusie tussen AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas in Brugge

Pablo Annys, Mercedes Van Volcem en Stefaan Sintobin tijdens het lijsttrekkersdebat. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Een maand voor de verkiezingen is er geen politieke consensus over de ziekenhuisfusie tussen AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas in Brugge. Het is niet het enige grote dossier dat de Brugse politiek verdeelt. Dat bleek tijdens ons politiek debat met de zeven Brugse lijsttrekkers bij D’s Deldycke traiteurs.

“Een snelle fusie tussen beide ziekenhuizen is niet evident. Ze is nochtans van groot belang voor de gezondheid van de patiënten”, zegt Stefaan Sintobin. “Het is vooral een politiek probleem: christendemocraten en socialisten kunnen de knoop niet doorhakken. ‘t Was hetzelfde voor de havenfusie, die heeft ook zo lang aangesleept.”

Bemiddelaar?

Dirk De fauw: “Lang? De onderhandelingen voor de havenfusie zijn begonnen in 2019 en hebben tot een akkoord geleid in 2022!”

Pablo Annys: “Indien het AZ Sint-Lucas akkoord was met de principes van de ziekenhuisfusie, was ze al lang gerealiseerd!”

Maaike De Vreese: “Twee coalitiepartijen staan lijnrecht tegenover elkaar. We moeten een bemiddelaar aanstellen. Kijk, er is schaalvergroting nodig, indien Brugge een referentieziekenhuis wil behouden. Ook het stopzetten van de samenwerking van het AZ Sint-Jan met het Oostendse ziekenhuis valt te betreuren.”

“Brugge mag zijn traditie van sterke publieke zorg niet verliezen”

Pablo Annys: “Ik ben niet tegen een fusie. Brugge heeft een traditie van sterke publieke zorg, dat wil ik niet verliezen. Ik kom uit het bedrijfsleven en weet dat fusies geregeld mislukken wegens cultuurverschillen als ze te snel doorgevoerd worden. Sinds de defusie met Oostende komen er overigens al 1.800 extra Oostendenaars naar Brugge om zich hier te laten verzorgen.”

Stappenplan

Maaike De Vreese: “Vind je het een goede zaak dat ouders met hun kinderen van de kust naar Brugge moeten rijden?”

Dirk De fauw: “Bijna vijf jaar geleden hebben de twee ziekenhuizen een verklaring ondertekend dat ze bereid zijn om over te gaan tot een groepering met een 50/50-verdeling van de bestuursmandaten. Er werd overeen gekomen om een stappenplan uit te tekenen. We staan nu, zoveel jaar later, niet veel verder.”

Pablo Annys: “Er is overeengekomen om tegen eind 2024 het stappenplan op te starten. Die deadline halen we inderdaad niet.”

Dirk De fauw: “Ook ik ben niet akkoord met de eisen van het AZ Sint-Lucas over een paritaire samenstelling van de raad van bestuur. Maar het argument van publieke zorg is stemmingmakerij. Alle ziekenhuizen worden door de overheid gefinancierd. Of je naar Sint-Jan of Sint-Lucas gaat, dat moet aan hetzelfde tarief zijn voor de patiënt. Waarover discuteren we nog? Over het personeelsstatuut? Over welke vennootschap het nieuwe fusieziekenhuis krijgt? Als ik ziek ben, wil ik alleen maar de beste zorg!”

Erelonen

Pablo Annys: “Het AZ Sint-Jan is geconventioneerd, er is wel een verschil in prijszetting. In het nieuwe Oostendse fusieziekenhuis moet je eerst je kredietkaart bovenhalen, vooraleer een arts je wil onderzoeken. De Brugse ziekenhuizen kun je vergelijken met Club en Cercle. Sint-Jan is hét referentieziekenhuis. Voor specialiteiten die Sint-Lucas niet heeft, bundelen ze de krachten. Er wordt nu al goed samengewerkt.”

Dimitri Vanliefde: “Ook ik vind dat we niet holder-de-bolder tot een ziekenhuisfusie moeten overgaan. Het personeel mag de dupe niet worden.”

Stefaan Sintobin: “De ziekenhuisfusie is niet het enige grote dossier dat de Bruggelingen beroert. De komst van een moskee in de Hertogenstraat in Sint-Andries zorgt voor onrust in de buurt. 600 moslims zullen straks voor overlast zorgen.”

“600 moslims zullen voor overlast zorgen in Sint-Andries”

Dirk De fauw: “Die onrust wordt door jouw partij aangewakkerd. Er is al twintig jaar een moskee in de Diksmuidse Heerweg een gebouw geschonken door een oud-doelman van Club Brugge trouwens. Het Islamitisch Centrum heeft een gebouw van de Vlaamse Gemeenschap met bijhorende parkeerplaatsen gekocht.”

Stefaan Sintobin: “Zo’n moskee hoort niet in een woonbuurt. In de Hertogenstraat zijn amper enkele parkeerplaatsen. Als Club een mobiliteitsplan moet maken voor een nieuw stadion, dan is dat ook nodig voor een moskee.”

Goede huisvader

Dirk De fauw: “De dienst Ruimtelijke Ordening heeft hen dat ook gevraagd. En hun eerste dossier was niet in orde. Het Islamitisch Centrum is in gesprek met de Carrefour om ook hun parking te mogen gebruiken.”

Raf Reuse: “De aversie van het Vlaams Belang voor de islam strookt niet met de vrijheid van godsdienst in onze democratie.”

Mercedes Van Volcem: “Onze partij is ook geen voorstander voor een moskee op die plek.”

Raf Reuse: “Het stadsbestuur handelt niet altijd als een goede huisvader. Kijk naar het Boudewijn Seapark en Oud Sint-Jan.”

Dolfinarium

Maaike De Vreese: “Minister Ben Weyts verplicht het dolfinarium tot het bouwen van buitenbassins, er is een uitdoofscenario.”

Stefaan Sintobin: “Zonder dolfijnen verliest het Boudewijn Seapark zijn aantrekkingskracht.”

Mercedes Van Volcem: “De socialisten willen het dolfinarium sluiten. Het is als stadsbestuur moeilijk om iets recht te zetten, als je een site in erfpacht geeft. In 2007 is al een masterplan ontworpen voor het Oud Sint-Jan, om de parking op te waarderen. Maar de Spaanse eigenaars, dezelfden van het BoudewijnSeapark, willen niet investeren en de buurt protesteerde tegen een ondergrondse rotatieparking, waardoor het Historium naar de Markt verhuisde…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier