Dominique Cool is nieuwe burgemeester van Langemark-Poelkapelle, CD&V verlaat nog voor eedaflegging de zaal
Op een extra gemeenteraad werd Dominique Cool (N-VA) aangesteld als nieuwe burgemeester van Langemark-Poelkapelle. Na bijna drie jaar komt zo een einde aan de ambtstermijn van Lieven Vanbelleghem (CD&V).
De politieke soap in Langemark-Poelkapelle lijkt ten einde. Vorige week maakten de drie partijen N-VA, Tope8920 en Vooruit eerder al bekend dat ze een constructieve motie van wantrouwen zouden indienen tegen het huidige gemeentebestuur, dat bestaat uit CD&V en N-VA. Op die manier zou Lieven Vanbelleghem na iets minder dan drie jaar moeten aftreden als burgemeester. Donderdagavond werd de constructieve motie van wantrouwen ook officieel gestemd op een extra gemeenteraad in OC Den Tap in Langemark. Met een meerderheid van tien tegen negen stemmen haalden de drie partijen het uiteindelijk nipt.
Dominique Cool (N-VA) mocht zo de eed afleggen als nieuwe burgemeester. Peter Vantomme (N-VA), Heidi Coppenolle (N-VA), Laurent Hoornaert (Tope8920) en Jean-Marie Callewaert worden zijn schepenen. Koen Bentein (Tope8920) werd ook aangesteld als nieuwe gemeenteraadsvoorzitter. Nog voor burgemeester Cool de eed kon afleggen, verliet de volledige CD&V-fractie als de raadszaal.
Lees verder onder de foto.
Nadat eerst Nicole Louwagie (CD&V) het woord vroeg (zie kader onderaan) nam Tristan Bruynsteen (N-VA) als jongste lid van de gemeenteraad het woord. “In tegenstelling tot wat sommigen onder jullie denken, is het voor mij de afgelopen tijd ook geen gemakkelijke periode geweest. Omdat ik ook mensen ken uit het andere kamp, hele goeie vrienden zelfs. Maar ik wil mijn politiek en sociaal leven gescheiden houden. Ik wil benadrukken dat dit geen keuze is tegen mensen. maar we moeten er ook niet flauw over doen: het ging niet meer goed en de situatie werd steeds slechter. Dominique heeft de voorbije week veel over zich heen gekregen. Sommige reacties gingen er los over, van taliban tot Adolf Hitler. Hij verdient het niet om zoveel bagger over zich heen te krijgen.”
Vanbelleghem weigert eedaflegging
Nadien namen ook Peter Vantomme en Laurent Hoornaert nog het woord om de keuze voor deze bestuurswissel te verdedigen. Vervolgens werd overgegaan tot de eedaflegging van de nieuwe schepenen. Dat moest in principe in handen van Lieven Vanbelleghem gebeuren, maar de zittende burgemeester weigerde, net als eerste schepen Eddy Vanacker. Waardoor de nieuwe eerste schepen Laurent Hoornaert uiteindelijk de eed moest afleggen in handen van… Dominique Cool. En toen het uiteindelijk de beurt was aan Cool zelf om de eed af te leggen als nieuwe burgemeester, verliet de volledige CD&V-fractie ostentatief de zaal.
Lees verder onder de foto.
Na zijn eedaflegging sprak Cool zijn eerste woorden als nieuwe burgemeester van Langemark-Poelkapelle. “Ik heb woelige dagen achter de rug”, liet hij weten. “Enkele dagen geleden werd ik aangesproken door een man die mij vroeg hoe het ging. Ik antwoordde dat ik de kop van Jut was. Zijn reactie gaat me mijn hele leven bij blijven: ‘trek het je niet aan en doe voor wel’. Dat is exact wat we met het nieuwe bestuur willen doen. Wel doen voor iedereen in onze gemeente. De grote uitdaging zal zijn om onze verscheidenheid te verenigen. Maar we hebben veel wil om er samen wat van te maken. Er is veel respect voor elkaar en elkaars verscheidenheid. Ook de mening van de oppositie blijft voor ons belangrijk. We kijken vol verwachting uit naar constructieve bijdrages. Het is nu aan ons om te bewijzen hoe het anders kan en hoe het beter kan.”
CD&V haalt zwaar uit: “Persoonlijke wrok en honger naar geld en macht”
Toen de nieuwe schepenen hun eed moesten afleggen, bleven de raasleden van CD&V nog netjes op hun plaats zitten, maar toen de eedaflegging van nieuwe burgemeester Cool dichterbij kwam, verlieten ze ostentatief de zaal in OC Den Tap. Eerder hadden ze al zwaar uitgehaald naar het nieuwe bestuur. “Laat mij beginnen om te kijken of sommige neuzen niet een stuk langer geworden zijn, zoals die van Pinokkio”, sprak fractieleidster Nicole Louwagie. “Het enige positieve is dat de wolf in schaapsvacht kleur bekent na drie jaar oppositie gevoerd te hebben in de coalitie. De nieuwe strijdkreet luidt samen, maar het codewoord lijkt eerder ‘tegen’. Persoonlijke wrok, de honger naar geld en macht en de ambitie om het zitje warm te houden voor het nageslacht vormen de drijfveer voor wat hier vandaag gebeurt.”
Woord van hoop
Ook Lieven Vanbelleghem vroeg nog het woord. “Een woord van hoop”, noemde hij het zelf. “In het begin van de bestuursperiode werd mijn vrouw al verwittigd dat we niet wisten waaraan we begonnen. Wel, nu weten we het. Ik wil hoop uitdrukken ten aanzien van Dominique Cool. Ik hoop dat hij nu heel tevreden is met de sjerp en de macht. Zijn doel is bereikt, wij staan aan de zijkant. Ik hoop voor hem dat het laatste woord nu altijd voor hem is. Ik spreek ook hoop uit ten aanzien van de nieuwe meerderheid, dat ze overeenkomen. Dat uitspraken als blauwe smurfen en simpelen duiven nu achterwege zullen blijven. Ik spreek ook hoop uit naar het personeel. Ook voor ons wordt dat een prioriteit. We zullen de vinger aan de pols houden en toekijken of die polsen niet omgedraaid worden. Zeker met de zaken die we kennen vanuit het verleden.”
“Wij zijn als CD&V altijd al voor vooruitgang geweest. Maar de laatste jaren mocht het niet vooruit gaan, wat we steeds betreurden. Maar ook van aan de andere kant zullen wij ons steentje blijven bijdragen. Voor mezelf hoop ik nu wat rust te krijgen. In de politiek moet je wat kunnen verdragen, maar de voorbije dagen is er heel wat bagger gepasseerd. Het is nu tijd voor een periode van wat rust en reflectie, samen met gezin, vrienden en familie. Die zal ik nu wel herkennen aan de toog, zoals Karl Vannieuwkerke vorige week nog schreef in zijn mooie brief in Krant van West-Vlaanderen. Ik wil hem trouwens nog bedanken voor die verrassende, maar mooie column. Voor mij is dit een afscheid met opgeheven hoofd.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier