Dirk Rosson uit Lissewege op Brugse PVDA-lijst: socialist wordt communist
Lissewegenaar Dirk Rosson, voormalig socialistisch gemeenteraadslid en burgemeesterszoon, heeft toegehapt om op de Brugse PVDA-lijst te staan. Hij prijkt op de dertiende plaats op de communistische lijst op 13 oktober bij de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.
Dirk Rosson (70) was twaalf jaar lang gemeenteraadslid voor de SP.a in Brugge. Hij is de zoon van François Rosson, die voor de fusie van Groot-Brugge burgemeester van Lissewege was. ‘Ik ben kandidaat op de PVDA-lijst, uit respect voor mijn vader. Die zei na de fusie dat Lissewege stilletjes maar zeker dood gaat”, stelt de politieke kandidaat.
Afgeschaft
“Pa bedoelde vooral het sociaal leven van Lissewegenaars. Hij kreeg gelijk: de fanfare, het toneel, tal van verengingen verdwijnen. Het sociaal leven heeft een dieptepunt bereikt, cafés sluiten hun deuren, de plaatselijke kermis is afgeschaft. Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge worden slecht behandeld door het huidig stadsbestuur.”
“Na de fusie zei elke Brugse burgemeester, zowel Michel Van Maele als Frank Van Acker en Patrick, dat de deelgemeenten hun eigen administratieve onafhankelijkheid zouden bewaren. Nu rijdt er een administratief kantoortje rond. Vroeger telde Lissewege nog twee bedienden en een wijkagent. Die zijn afgeschaafd.”
Straatstenen
“Binnenkort zal men het paviljoentje ‘Levensvreugde’ afbreken voor huizen. Het heemkundig museum kreeg geen plaats meer, er kwam een museum vol heiligenbeelden in de plaats. Dat is een privaat museum in een stadsgebouw. De conservator moet niks betalen, maar krijgt wel de inkomsten van het museum”, laakt Dirk Rosson.
De kandidaat politicus wijst op het feit dat de straatstenen er in Lissewege erbarmelijk bij liggen: “De toerist krijgt de voorkeur op de plaatselijke bevolking. Ik heb indertijd de Lisseweegse maandagmarkt opgericht, op vandaag doet men er geen inspanningen meer voor, in de hoop dat ze verdwijnt.”
Straatnaam
Het zit Dirk Rosson hoog dat zijn vader, gewezen burgemeester François Rosson, nooit de erkenning kreeg die hij verdiende voor zijn inzet voor Lissewege en voor zijn verdiensten als verzetsstrijder tijdens WO II : “Hij was de oprichter van de plaatselijke witte brigade. Papa was een BSP’er. Hij zou zich nu omkeren in zijn graf, net zoals Achiel en Frank Van Acker en Louis Major. Het is beschamend hoe het socialistisch gedachtegoed kapot gemaakt wordt. “
Volgens zoon Dirk Rosson verdient de gewezen burgemeester van Lissewege een straatnaam: “Ik stel voor dat het plein Onder de Toren omgedoopt wordt tot François Rossonplein. Knokke-Herist waardeert mijn vader wel, want hij krijgt een plaats in het oorlogsmuseum van Ramskapelle.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier