Dimitri Dedecker (44) treedt in de voetsporen van vader Jean-Marie, maar dan in Nieuwpoort: “Op lokaal niveau kan je nog het verschil maken”
Dimitri Dedecker (44) treedt in de voetsporen van zijn vader Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke. Hij stapt in de lokale politiek van buurgemeente Nieuwpoort. “Nieuwpoort moet inzetten op projecten om jonge mensen aan te trekken”, klinkt het.
Dimitri Dedecker (44) is advocaat en vader van twee kinderen, Epke (10) en Billie (14). Hij studeerde in 2001 cum laude af aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij liep stage aan de balie van Gent en in 2008 verliet hij het kantoor De Bock et Baluwé om een eigen praktijk uit te bouwen in zijn thuisstad Nieuwpoort, om zich vervolgens in 2018 in zijn kantoor in Brugge te vestigen. Daarnaast is hij gekend voor zijn bijzonderespecialisatie in het sportrecht.
Zwaar gezinsleven
Waarom nu die keuze voor de politiek? “Ik geniet van de zorg die ik aan mijn kinderen besteed en deel met mijn ex-vrouw (actrice Mieke Dobbels red). We hebben tien jaar een extreem zwaar gezinsleven gehad. Billie werd geboren toen ze amper 850 gram woog en Epke kreeg een hersenontsteking op zijn drie jaar die hij nooit meer te boven is gekomen. Hij is ook extreem autistisch. Slechts weinig mensen kennen de spanning en onzekerheid die dit met zich meebrengt. Ik ben ontzettend fier op het parcours dat we samen hebben afgelegd, maar uiteindelijk zijn Mieke en ik twee jaar geleden gescheiden.”
“Ik ben nog te jong om te berusten en vrees dat het in mijn bloed zit om in de arena te stappen”
“Die scheiding heeft ons een stuk van ons leven teruggegeven, waardoor ik weinig van hun tijd zal moeten opofferen voor de politiek. Sinds twee jaar rijd ik met de motor. Geweldig, de vrijheid en het kameraadschap dat dit geeft. Maar net als iedereen word ik dagelijks geconfronteerd met situaties die beter kunnen en beter moeten. Je kan dit blijven aanklagen, maar wanneer je merkt dat dit weinig helpt kun je ofwel berusten ofwel in de arena stappen. Ik ben nog te jong om te berusten en vrees dat het in mijn bloed zit om in de arena te stappen.”
Ideeënarmoede
Vader Jean-Marie ziet geen carrière voor zijn zoon in het parlement, maar wel in de stad Nieuwpoort. “Ik hou van deze stad en enkel op lokaal niveau kun je nog het verschil maken. De nationale politiek is morsdood”, aldus Dimitri. “Wat er mis loopt in Nieuwpoort? Het is een zeer fijne stad en er werd de afgelopen jaren goed bestuurd. Ik apprecieer burgemeester Geert Vanden Broucke zeer. Ik weet trouwens maar al te goed wat voor helse job het is. Maar het kan beter. Nieuwpoort mist ballen. Je kan over gewezen burgemeester Roland Crabbe veel zeggen, maar de man had visie. Dit is wat nu ontbreekt. Al drie legislaturen hebben dezelfde mensen een absolute meerderheid. Ondertussen is het schepencollege een lerarenkorps met een gemiddelde leeftijd van +55.
“Enkel op lokaal niveau kun je nog het verschil maken; de nationale politiek is morsdood”
Ideeënarmoede is dan een logisch gevolg. Ik twijfelde al langer, maar weet je wanneer ik voor mezelf beslist heb om de stap te zetten? De Stad organiseerde afgelopen najaar een uitreiking van awards voor ondernemers. Rond 22 uur kwamen twee agenten aan om het gezellige feestje achteraf stil te leggen wegens lawaaioverlast. De helft van het schepencollege was nog aanwezig en stond er op te kijken. Na wat gepalaver kon het feest uiteindelijk nog doorgaan. Ik werd er intriest van en dacht: we zijn hier aan het doodgaan in Nieuwpoort. Mijn neef Wim stond naast me en grapte: was dit Middelkerke, nonkel Jean-Marie had die agenten eigenhandig in de vaargeul gegooid. Een goede vriend zag me denken en zei toen: waar twijfel je nog aan?”
Jonge gezinnen aantrekken
Volgens Dimitri Dedecker moet er meer leven in de stad komen, de stad moet jonge gezinnen aantrekken. “Dat doe je niet met een premie van 10.000 euro bij de aankoop van een huis. Dit doe je door een kader te scheppen voor handelaars en ondernemers zodat deze jonge gezinnen zich in Nieuwpoort willen komen vestigen. Sport, toerisme, evenementen, cultuur: te braaf allemaal. Als ik zie wat Middelkerke allemaal van plan is, jongens toch. Nieuwpoort hoeft Middelkerke niet te worden. Ik zie Nieuwpoort eerder voor de meerwaardezoeker.”
“Laat de massa maar naar ‘Tien om te zien’ gaan in Middelkerke. Maar wees dan ambitieus in de projecten om jonge mensen aan te trekken. Ook voor onze kinderen mag het meer zijn. Breng alle sportclubs samen onder één vlag gedragen door de plaatselijke sponsors. Of de jongeren. Waar kunnen zij nog een pint gaan drinken? Als ik hoor dat het budget de komende jaren naar de bouw van het nieuwe stadhuis gaat en de rest moet gaan besparen, dan vrees ik er niet meer voor, maar dan ben ik zeker dat Nieuwpoort de trein zal missen het komende decennium”, besluit Dimitri.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier