Dienstverlening gegarandeerd in Wingene, zij het aangepast”

De gemeente streeft naar goede dienstverlening, ondanks de coronacrisis. © (foto Nele)
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen, zo ook in Wingene.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“De zittingen van de gemeenteraad en bijhorende raden verlopen uitsluitend digitaal. De digitale zittingen gebeuren via eNotulen Mobile. Er werd een afsprakenkader en richtlijnen opgemaakt om de digitale zittingen vlot en juridisch correct te laten verlopen. De zittingen van het college van burgemeester gebeuren maximaal via een digitale zitting. Er is één, in tijd beperkte, fysieke samenkomst voor bespreekpunten.”

2. Welke grote projecten en investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Voorlopig nog niks. We streven ernaar om de snelheid in de organisatie te houden en de werking en projecten te laten doorgaan. Logischerwijs is er wat vertraging. Activiteiten binnen de paasvakantie, tal van jeugd- en sportactiviteiten en evenementen, zoals de ontvangst van onze nieuwe inwoners, werden geannuleerd.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“De dienstverlening blijft bestaan en willen wij steevast garanderen, maar is wel aangepast. Dringende zaken kunnen geregeld worden via de telefoon, het digitaal e-loket is een handig hulpmiddel en ook alle e-mails worden beantwoord. Er is een aparte afhaalservice opgestart voor de bibliotheek. Daarnaast hebben we een sterk uitgewerkt infoportaal op de website. Digitale nieuwsbrieven worden opgemaakt voor bepaalde doelgroepen en we maken gebruik van de sociale media. De Corona-infolijn is opgestart en doet het heel goed. De inwoner of ondernemer kan er terecht met al zijn vragen.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Er is een vrijstelling voor de retributie voor standhouders die deelnemen aan de wekelijkse markt, voor de periode van één kwartaal. Er is ook een vrijstelling van de retributie voor ambulante handel, eveneens voor één kwartaal. De aanslagbiljetten algemene milieubelasting 2020 voor bedrijven zullen niet voor 1 september 2020 worden verstuurd. Er is een kosteloze annulering van reservatie van zalen en gebruik van materialen. Er is ook een verlening van de vergunning voor de tijdelijke ingebruikname van het openbaar domein. Tijdens de coronaperiode wordt er ook een vrijstelling van de belasting op het privaat domein gebruik van de openbare weg of het openbaar domein verleend.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Voor bepaalde functies is tijdelijke werkloosheid aangevraagd. Het gaat dan om redders in het zwembad, een groot deel van het schoonmaakpersoneel, medewerkers van de reservatiedienst en medewerkers bij sport- en culturele gebouwen. De overgrote meerderheid van het personeel blijft aan de slag via thuiswerk”, klinkt het. (NS)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.