Danick Minne volgt Kurt Claeys op als schepen in Oostende: “Ik zal me honderd procent engageren om bij te dragen aan onze stad”

Open VLD-ancien Danick Minne wordt schepen in opvolging van Kurt Claeys. © GF
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Gemeenteraadslid Danick Minne, al jarenlang actief bij Open VLD, volgt Kurt Claeys op als schepen. Hij zal maandag de eed afleggen, net als nieuw gemeenteraadslid Niek Calcoen. De oppositie vindt de opvolging geen goede zet en ook N-VA laat een kritische noot horen.

Danick Minne is een liberaal met heel wat ervaring : hij doet aan gemeentepolitiek sinds 1988, was 18 jaar gemeenteraadslid en 18 jaar actief als OCMW-raadslid. Hij was in het verleden 11 jaar voorzitter van de plaatselijke afdeling en is nog altijd voorzitter van Open VLD regio Middenkust. Minne kreeg de voorbije legislatuur de opdracht om de ziekenhuisfusie mee te begeleiden en het crematorium te realiseren. Hij is actief met een eigen sociaal fonds en professioneel verbonden aan de nieuwe club KV Diksmuide Oostende waar hij het commerciële verzorgt. Met Minne kiezen de liberalen voor zekerheid en ervaring. Hij zal binnen de coalitie wellicht voldoende handtekeningen verzamelen voor zijn voordracht en legt dan maandag op de gemeenteraad de eed af.

N-VA

Bij N-VA is lijsttrekker Charlotte Verkeyn terughoudend : “Als het wettelijk verplicht is dat er voor de resterende periode nog een schepen aangeduid wordt, dan zullen we ons daarbij neerleggen. Als dat niet het geval is, beraden we ons met N-VA deze week of het opportuun is dat we handtekeningen leveren. Anderzijds willen we ook de stad niet onbestuurbaar maken omdat iemand het nodig vond om klacht in te dienen. Over de schepenvoordracht is het laatste woord nog niet gezegd.”

Schepen Minne

“In het verleden had ik twee keer de kans om schepen te worden, maar mijn aandacht ligt op het sociale vlak en ik koos voor een mandaat in het OCMW. Het sociale, welzijn, gezondheid en ziekenhuis genoten altijd al mijn belangstelling”, zegt Danick Minne, die van plan is er volledig voor te gaan. “Ze hebben voor mij gekozen omwille van mijn stemmenaantal, ervaring en anciënniteit. Het is zeker niet prettig om in deze omstandigheden iemand te vervangen maar we moeten als Open VLD en met Trots op Oostende een positieve uitstraling geven. Ik zal er 100 procent voor gaan en me dagelijks inzetten als voltijds schepen. Ik heb de ambitie om dat in een volgende legislatuur verder te zetten als ik voldoende stemmen haal en we in de meerderheid zitten.” Op professioneel vlak zal Minne bijsturen : “Ik zal wellicht tijdelijk mijn activiteiten bij KVDO stopzetten en voltijds schepen zijn. Ik pleeg daar overleg over en wil geen belangenvermenging of risico’s nemen.”

Wijzigingen Trots op Oostende

Kurt Claeys neemt ook ontslag uit de gemeenteraad en wordt daar opgevolgd door Niek Calcoen, voorzitter van Open VLD Oostende. De liberale partij moet haar kandidaten op de kartellijst Trots op Oostende wel herschikken. Daarbij schuiven ze op naar boven. Dit zijn de nieuwe posities: Charlotte De Backer (5), Alan Van Laer (8), Arianne Jonckheere (9), Nathalie Vervaecke (12), Niek Calcoen (21) en Marianne Aspeslagh (22). De 23e plaats is voor Patricia Ryckeman. Ze is zelfstandig ondernemer en was ook bij de vorige verkiezingen kandidaat voor Open VLD. De plaatsen voor Groen en CD&V op de kartellijst Trots op Oostende blijven behouden.

Oppositie reageert

Op de vraag of men de resterende 3 maanden tot de volgende legislatuur (die start begin december) ook had kunnen overbruggen zonder vervanging, antwoordt John Crombez (lijsttrekker Vooruit) bevestigend: “Ik ben enigszins verrast. De overweging van vervanging en wie dat mandaat invult is een interne aangelegenheid van Open VLD.”

Tom Lamont (lijsttrekker Vlaams Belang): “Het is een verkeerde keuze. Als het van ons afhangt zouden we de bevoegdheden van Claeys herverdeeld hebben onder de andere schepenen die al op de hoogte zijn van dossiers. Het zou goedkoper geweest zijn voor de Oostendse belastingbetaler. Met deze benoeming moet nog snel iemand ingewerkt worden voor slechts 3 gemeenteraden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier