Nieuwe vleugel wzc De Boomgaard krijgt 16 bedden

Na een goedkeuring door VIPA kan een aanbesteding voor een nieuwbouw, na afbraak oud gedeelte, uitgeschreven worden.©Philippe Corneillie
Na een goedkeuring door VIPA kan een aanbesteding voor een nieuwbouw, na afbraak oud gedeelte, uitgeschreven worden.©Philippe Corneillie
Redactie KW

De nieuwe vleugel van het woonzorgcentrum De Boomgaard in Langemark-Poelkapelle zal straks 16 bedden tellen in plaats van de eerder aangekondigde 20. “Dat is het compromis binnen de meerderheid van CD&V en N-VA voor het indienen van een subsidiedossier bij VIPA”, zegt schepen van sociale zaken Marleen Soete (CD&V).

Van het Vlaams departement zorg kreeg de gemeente Langemark-Poelkapelle 43 voorafgaande vergunningen toegekend. De inzet levert de gemeente bij een investering aan de zorgcampus jaarlijks ruim 900.000 euro op. De vergunningen worden ingezet voor de bouw van een nieuwe vleugel. Dat komt na afbraak op de plaats van het oude rusthuis.

“Het zijgebouw geeft het centrum voor dagverzorging ’t Nest een nieuw onderdak. Het CDV werd eerder geopend begin 2019 in de bestaande locatie. Daarnaast zijn de vergunningen ingezet voor het lokaal dienstencentrum De Stek. De optie om twintig extra bedden te voorzien is in het compromis om budgettaire redenen ingeperkt tot zestien. Hierdoor werd het meest optimale scenario naar exploitatie van 100 naar 96 niet gehaald.

Daarnaast komt er in het plan een ruimere kleedkamer voor het personeel en meer berging. Aan de plannen is heel wat gesleuteld om binnen het budget te blijven. Het schaven gebeurde vooral op de nieuwe eerste verdieping, één leefruimte in plaats van twee en het behouden van de traphal”, zegt schepen van sociale zaken Marleen Soete (CD&V). “Met de indiening van dit dossier bij VIPA (Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) moeten we de discussie stoppen. Er zijn nog voldoende uitdagingen die het dossier financieel kunnen bemoeilijken zoals de regelingen over de btw-tarieven of hogere bouwprijzen door corona.”

Meer assistentiewoningen

De politieke discussie werd door gewezen raadslid Christoph Deraeve over het budget eerder aangegrepen als de druppel om af te haken. “Geothermisch verwarmen betekent een meerkost van meer dan 100.000 euro, maar werd weerhouden door de terugverdieneffecten en duurzaamheid. De vier geschrapte extra kamers genereerden ook jaarlijkse inkomsten die de algemene kosten konden drukken.”

“Maar de afspraken zijn nu net het resultaat van een akkoord waarmee we de babyboomgeneratie die in Langemark-Poelkapelle op ons afkomt de baas willen kunnen. In het dossier gaan we uit van een bezettingsgraad van 97 procent. Dat is hoog, maar dat cijfer hebben we in de periode van directeur Matthias Vanderhauwaert steeds gehaald. De wachtlijst is geslonken, maar dat is vooral te wijten aan corona. Een andere belangrijke topic is de opvolging van de riziv-toelagen. Dat werd in de afgelopen jaren nauwgezet bijgehouden. We zien ook dat de ROB-bedden automatisch worden opgewaardeerd naar RVT-bedden. Dat genereert ook weer meer inkomsten”, weet Marleen Soete.

Goedkeuring in september

De goedkeuring van het dossier door VIPA zou ergens in de maand september vallen. Het aantal assistentiewoningen in de Lekkerboterstraat naast het wzc wordt door optimalisatie uitgebreid van 20 naar 33. “De plannen waren eerder alleen voorzien van twee slaapkamers. Nu zouden er ook een deel assistentiewoningen met een slaapkamer zijn. Het aantal bouwlagen stijgt van een naar twee. Dat doet de bouwkost verlagen voor de private bouwheer”, zegt Marleen Soete.

Volgens schepen van Financiën Dominique Cool (N-VA) gaat het niet om een compromis, maar wel over een beslissing in lijn met eerder gemaakte afspraken. “Zo blijft er naast ouderenzorg nog wat meer mogelijk in onze gemeente voor alle bewoners, jong of oud, sportief of cultureel, naar school gaand of werken, arm of rijk…”, aldus Cool. “Aanvankelijk werd geraamd dat dit project haalbaar was met 3,5 miljoen euro, naderhand werd toch 4 miljoen euro gebudgetteerd, in december 2020 werd al duidelijk dat het 4,6 miljoen euro zou kosten en vandaag klonk het al meer dan 5 miljoen euro. Dit terugbrengen naar 16 kamers zal het project weer een beetje op het juiste budgettaire spoor brengen, maar gedegen budgetcontrole blijft absoluut op zijn plaats om dit niet terug te laten ontsporen.”

“We kunnen onmogelijk ieder half jaar een half miljoen euro extra voorzien voor ouderenzorg, hoe graag we onze ouderen ook zien. Bovendien zien wij wel degelijk risico’s op leegstand die wel eens serieus aan onze gemeentekas zouden vreten in exploitatie. We krijgen steeds vaker signalen dat andere vormen van ouderenzorg een belangrijkere rol zullen krijgen in de toekomst. We denken maar aan kleinschalige zorgwoningen, investeringen in mantelzorg en professionele thuiszorg. Die gaan op hun beurt wellicht ook terug extra budgettaire middelen vereisen.” (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier